Delovi košulje

DSC_0472_resize-1

Košulje

 

Možda je manje poznato, ali delovi košulje, tj. svi iskrojeni elementi neophodni da bi se sastavila jedna košulja, imaju svoje tačno i precizno ime, koje se ne menja decenijama unazad.

muska kosulja

Iako su neki delovi nestali tokom vremena, ili se asimilovali sa nekim drugim, bez obzira na evoluciju mode i na to što se odavno prešlo sa zanatske na industrijsku proizvodnju, kvalitetna košulja se ne može smatrati takvom ukoliko joj nedostaje nešto od tih delova. Da bismo vam preneli kompleksnost izrade košulje, prikazaćemo vam od kojih delova  je ona sastavljena.

muske košulje

Prednjica – radi se o frontalnom delu košulje, tj. od dve prednje strane od kojih je sastavljena napred, gde se prišivaju dugmad i gde po nekad postoji džep.

Džep – on se najčešće ušiva na levoj strani prednjice. Radi se o detalju koji se obično prišiva na sportskim košuljama i radnim košuljama gde osim dekorativne ima i  utilitarnu svrhu.

Lajsna – radi se o traci gde se otvaraju rupice. Po nekad izgleda kao da je naknadno našivena i to je slučaj obično sa sportskim košuljama, dok se na elegantnim i klasičnim obično ne vidi.

Manžetna – oblik manžetne varira u zavisnosti od tipa košulje. Kod klasičnih modela, obično je uglasta, dok kod sportskih košulja, po nepisanom pravilu ima oblu formu. Kod svečanih košulja za specijalne prilike, ona može biti dupla, pa predviđa i posebne dugmiće za takav tip manžetni.

Bokovi – misli se na šavove sa strane kojima su sastavljeni osnovni delovi košulje – što više uboda igle ima po cm dužnom, to je košulja boljeg kvaliteta.

Porub – odnosi se na završno porubljivanje košulje po njenom dnu, koje varira u zavisnosti od modela i proizvođača

Dugmad – još jedan znak kvaliteta košulje – kod elegantnih košulja, moraju imati debljinu od bar 2/3 milimetra. Oni od pravog sedefa, koji se dobija od školjke, su najbolji izbor, međutim retki su na našem tržištu jer u mnogome poskupljuju cenu finalnog proizvoda. Na lajsni bi trebalo da budu zašiveni rezervni dugmići.

Ramenica – deo košulje koji pokriva ramena. Na kvalitetnijim košuljama, to je zaseban deo, odvojen od ostatka dela koji pokriva leđa.

Leđni deo – kao što samo ime kaže, prekriva leđa, može biti bez ušitaka, može imati ušitke sa strane i na centralnom delu u zavisnosti od kroja košulje.

Kragna –  najpoznatije kragne su italijanska, francuska i button-down kragna koju karakterišu prepoznatljivi dugmići  sa njene leve i desne strane. Na elegantnim košuljama, kragne su dodatno ojačane fišbajnima koji sprečavaju deformisanje kragne i mogu biti od plastike, metala ili sedefa.