Dugmići za manžetne

dugmad-za-manzetne-1

Kada malo bolje razmislimo svi dosta dugujemo francuskoj naciji za neke od najfinijih stvari u životu: između ostalog i francuski poljubac, francuski tost, pomfrit. Pored svega, Francuzi su ti kojima treba da zahvalimo na sitnom ali kraljevskom detalju koji krasi košulju – francuskoj manžetni.

Tokom ranog 16. veka davni predak moderne košulje prvi put se pojavio na telu evropskog čoveka. Osnovni oblik je manje više zadržan i do danas, dok su svojstva košulje bila znatno drugačija od onoga na šta smo danas navikli. Detalji poput manžetni u to vreme nisu bili ništa drugo do otvorenog šlica koji treba da bude pričvršćen parčetom kanapa ili konca. Ovako neobrađena manžetna menjala je svoj oblik kako se menjao i čovek i prilagođavao novim stilovima. Ipak, za vreme vladavine francuskog kralja Luja 14. manžetni je dat izgled kakav zaistazaslužuje. Parče kanapa koji su koristili za pričvršćavanje i vezivanje manžetni konačno je izbačen iz upotrebe i njegovo mesto zauzela su sitna, uglavnom staklena dugmad na rukavima, sićušnog oblika, sa lancem koji ih je međusobno povezivao. Veoma uskoro muškarci počinju da se nadmeću svojim stilom, koristeći različitu dugmad, koja od običnih staklenih ovalnog oblika prelaze u potpuno drugačiji, kitnjast detalj. Dijamanti, drago kamenje, zlato, sedef, ugravirani amblemi, mogućnosti su bile beskonačne i uskoro je čitava nova industrija bila rođena. Dugmići za manžetne pružila su mogućnost izražavanja ličnosti kroz do tada jednostavno odevanje i slično prenela i na druge odevne predmete. Dugmad za manžetne su do 1800. godine postala sveprisutni modni detalj kako su muškarci počeli da za svoje odevne kombinacije biraju najrazličitiju dugmad koja na taj način odražavaju svojstveni stil svakog pojedinca.

Tokom kasnijih decenija i sa značajnim napretkom tehnologije, nastupili su novi metodi proizvodnje koji dugmići za manžetne dovode do vrhunca slave. Početkom 20.veka stvari postaju ležernije ukoliko generalno posmatramo muško oblačenje i odela, i formalni, elegantan imidž koji je dugo bio popularan polako postaje manje omiljenim među tadašnjom muškom gospodom. Zajedno sa muškarcem i njegovim stilom koji postaje nonšalantan i nehajan, dugmići za manžetne prva ispada iz igre. Jedan od razloga za to jeste i početak Drugog svetskog rata i velike ekonomske krize, koji su doveli do pada dostupnosti kako neobrađenih materijala koje koriste proizvođači tako i do pada prihoda stanovništva. Prirodno, praktičnija zašivena dugmad zamenila su ukrasnu dugmad za manžetne na muškim košuljama. Dugmad za manžetne, zahvaljujući novonastaloj situaciji postaju statusni simbol, kako se oni zaposleni na pretencioznim pozicijama šepure i razmeću noseći prave dijamante i zlato na svojim zglobovima, dok oni na manje srećnim pozicijama nose „pogrešnu“ dugmad za manžetne -plastičnu ili emajliranu.

dugmad-za-manžetne

Do kasnih 1900-ih, košulje sa francuskom manžetnom bile su u manjini, zamenjene nedovoljno izražajnim dugmićima za manžetne. Ali stil nije potpuno uklonjen iz svesti javnosti zahvaljujući onima koji su podržavali nošenje dugmići za manžetne i to činili sa velikim ponosom istovremeno označavajući muškarca od ugleda i značaja. Današnjih dana, kako je formalan, elegantan i svečan stil ponovo u poletu, dugmad za manžetne ponovo se vraćaju na scenu, dozvoljavajući muškarcu da se razmeće svojim stilom i pokaže svoj stav bez upadljivosti.

Sledeći put kada zastanete kraj svoje omiljene radnje, učinite sebi uslugu i zgrabite za sebe košulju sa francuskim manžetnama i finim parom dugmadi za manžetne i bićete jedan korak bliže tome da vas svi vaši prijatelji smatraju pripadnikom društvene elite. Ili u najmanju ruku, misliće o Vama kao o najbolje odevenom muškarcu u svojoj okolini.

Izvor: GQ