Naručivanje pića – kratak vodič kroz bar

pica

Bez obzira da li je o reč o svetu finansija, politike ili ugostiteljstva, svaki sektor rada širom sveta razvio  je sopstveni rečnik. Tehnički izrazi ili jednostavne fraze i egzotičan način na koji se ovi izrazi koriste, ne ostavljaju uho ravnodušnim.

Često je u pitanju tajni jezik, razumljiv samo onima koji ga koriste, a ova navika prenela se i u svet alkohola. Kraljevstvo koktela može vam pomutiti pamet i to na više od jednog načina. Nekoliko osnova koje važe onog trenutka kada sednete za šank pomoći će vam da naručite šta god poželite sa lakoćom.

Aperitiv/didžestiv

Sam naziv pića govori nam u kom delu večeri  se konzumira. Aperitiv se jede pre jela kako bi stimulisao želudac i podstakao glad. Stoga je aperitiv uglavnom suv, veoma retko sladak, a pića poput džina ili vermuta dolaze u obzir.

Još očiglednije, didžestiv naručujemo posle jela kako bi nam pomogao u varenju. To su uglavnom slatka pića poput brendija ili porta.

aperitiv

 

 

Pića sa ledom

Najčešća porudžbina; piće se služi u niskoj ovalnoj čaši i sipa preko dosta kocki leda. Da li ćete naručiti piće sa ledom ili bez stvar je ličnog izbora, mada neki proizvođači savetuju da kod konzumacije njihovog proizvoda pratite uputstvo, pa nije na odmet pitati konobar za savet pri naručivanju.

sa-ledom

„With a twist“

Mnogi misle da se dodavanje voća u piće koristi samo u dekorativne svrhe, ali ono na značajan način doprinosi ukusu. Piće sa tanko oljuštenom korom pomorandže, limuna ili bilo kog citrusa na vrhu pića ili na obodu čaše, u svetu je poznato kao piće sa „zaokretom“ ili popularno „with a twist“.

with-a-twist

 

 

Hladno piće bez leda

Ako volite sredinu i nešto između „čistog“ i pića sa ledom, ohlađena pića poput margarite su dobar izbor. Piće se, najčešće u šejkeru, meša sa ledom i ohlađeno sipa u čašu. Ideja je da se ohladi a da ne stoji u ledu koji brzo razvodnji i umanji ukus i intenzitet pića.

mrvljeno

 

Mrvljeni kokteli

Ukoliko vidite konobara u potrazi za tučkom, sprema se da vam smuti nešto ukusno i dobro. Tučak se koristi za pića za koja je potrebno iscediti određeno voće ili začinsko bilje, poput recimo limuna i nane. Primer je svima poznati koktel „mojito“. Cilj ove metode je pritisak na biljku koja ispušta svoja esencijalna ulja kao i ceđenje voća kako bi nam dalo svoj najbolji ukus.

tucano

 

Čisto

Bez vode, bez leda – to je ono što ćete dobiti ako naručite čist viski na primer. Mnogi smatraju da se najbolje vrste brendija i viskija služe na sobnoj temperaturi i da ih stoga treba tako i naručivati. Ovako naručeno, pije se lagano, i nikako ne konzumira na „eks“, kako često vidimo na filmu.

cisto

 

Prljavo

„Prljavo“ ne znači da je mašina za sudove na izmaku. Najčešće piće ovog tipa je martini koji se služi sa maslinom, a šankeri i koktel majstori često dodaju i malo tečnosti u kojoj su stajale masline, što razmuti bistrinu martinija i doprinese ukusu. Odatle i popularan naziv.

prljavo

 

Bezalkoholno

U Evropi i zemljama engleskog govornog područja poznato još kao „virgin“ piće ( u prevodu devičansko) popularno je i namenjeno svim vozačima. Koktela u bealkoholnoj varijanti ima pregršt, i možete naručite bilo koji koktel po želji uz napomenu šankeru da izostavi alkohol. Naš savet je da u ovoj varijanti jedino izbegavate koktel „Cuba Libre“.

virgin