Prava svila ili lažna - kako prepoznati da li je svila prava?

Materijal Svila Plava Crveni Cvetovi

Prava svila vekovima važi za najkvalitetniji materijal koji ima brojne upotrebe i benefite. Međutim, upravo zbog toga, svila je veoma luksuzan i skupocen tekstil, zbog čega se na tržištu neretko pojavljuju sintetičke zamene, poput satena.

Veštačka svila je sve više zastupljena među brojnim proizvođačima koji žele da je prodaju kao pravu i kvalitetnu svilu. Problem nastaje kada kupci više ne znaju šta kupuju i kako da prepoznaju da li je u pitanju saten ili svila.

U nastavku saznajte kako da prepoznate da li se radi o pravoj svili ili o sintetičkom materijalu poput satena.

Svilena Marama Sarena

Saten ili svila – kako prepoznati koji je materijal?

Jedan od najpopularnijih materijala koji su zamena za svilu jeste saten. Za stvari od satena se neretko pogrešno smatra da su svilene jer su na prvi pogled veoma slični. Danas, na tržištu možete pronaći veliki broj satenskih odevnih komada, a pre svega ženskih košulja, dok su ženske košulje od kvalitetnijih tkanina, poput onih iz Roberto Baressi asortimana, izuzetno retke.

Koja je razlika između satena i svile?

Najpre bi trebalo razjasniti da saten zapravo nije prirodno vlakno kao što je svila, već metod tkanja. Postoje tri načina tkanja koja se razlikuju u tome kako se same niti ukrštaju.

Saten se dobija tkanjem u atlas vezu, što podrazumeva manje ukrštanja niti na prednjoj strani. Tako se dobija glatka i sjajna površina satena, koja je slična kao i kod prave svile.

Uglavnom se pravi od kombinacije najlona, poliestera, pamuka i svile. Dakle, saten se pravi od raznih sintetičkih i prirodnih vlakana, što je glavni razlog zašto se razlikuje od svile – prirodnog i skupocenog materijala.

Zbog svega toga, troškovi proizvodnje satena su znatno niži pa se on može lako i masovno proizvoditi. Sa druge strane, proizvodnja svile je proces koji zahteva izuzetno mnogo rada i ulaganja, zbog čega je njena cena na tržištu viša.

Lažna ili prava svila – cena po kojoj se prodaju

Novčana vrednost svile je sigurno ono što vam u startu možete ukazati na to da li se radi o kvalitetnoj tkanini ili o prevari. U slučaju da nailazite na relativno jeftine proizvode kojima na deklaraciji piše da su od svile, odmah bi trebalo da posumnjate u verodostojnost.

Svila je skup materijal i njena proizvodnja košta i do deset puta više od sintetičkih tkanina, zbog čega je gotovo nemoguće pronaći je po povoljnim cenama. Iako neki proizvođači mogu da priušte da ponude pravu svilu po nekim jeftinijim cenama, to obično nije slučaj i treba biti oprezan.

Međutim, proizvođači koji žele da prodaju veštačku svilu kao pravu znaju za njenu visoku vrednost, zbog čega mogu povećati cene sintetičkih materijala, kako bi delovali što originalnije.

Najbolje je da pre investiranja u neku vrednu tkaninu poput svilene košulje ili bluze odvojite vreme i uradite istraživanje o kompaniji tako što ćete uporediti njihove cene sa cenama drugih kompanija koje se bave prodajom svile.

Struktura tkanine – na šta obratiti pažnju

Svila je veoma prepoznatljiva po svom specifičnom sjaju. Zahvaljujući trouglastoj strukturi svilenih vlakana koja liče na prizmu, ona sija i reflektuje svetlost na različite načine. To omogućava višebojni sjaj, jer svetlost iz različitih uglova proizvodi mnoštvo boja.

Sintetička vlakna, pak, mogu delovati svetlucavo, ali upravo ona sijaju belo bez obzira na to iz kog ugla dolazi svetlost.

Još jedan važan faktor kod prepoznavanja prave svile jeste njena mekoća na dodir. Prava svila je poptuno glatka i nežna pod rukom i odaje gotovo voštani osećaj. Pored toga, ukoliko pod prstima osećate šrkipanje tkanine – trebalo bi da se radi o pravoj, kvalitetnoj svili.

Proveru materijala možete uraditi i trljanjem svile između prstiju neko vreme. Ukoliko se zagreje i postane topla na dodir – u pitanju je prava svila. Ako se temperatura tkanine ne promeni, verovatno se radi o lažnoj svili.

Kvalitet svile može da se testira i pokušajem kidanja materijala. Prirodna svila ima niti koje su snažne poput čelične žice, dok se sintetičke tkanine bez poteškoće kidaju pod pritiskom.

Ulaganje u odeću iz Roberto Baressi asortimana je dugoročna i isplativa investicija, jer kvalitetni, svileni komadi traju godinama bez ikakvih znakova trošenja.

Tkanje svile – da li je prava svila savršeno tkana?

Kod izrade proizvoda od svile je veoma važno znati da se oni obično rade ručno, te je svaki za sebe jedinstven. To znači da će postojati manja odstupanja i nesavršenosti teksture, što možete da primetite.

Ali, ovo je potpuno prirodno i očekivano kada se radi o pravoj svili. Sve ove sitne neujednačenosti u teksturi jesu ono što svilu čini posebnom i što je razlikuje od drugih materijala.

Veštački materijali se izrađuju mašinski i tkanje izgleda perfektno. Sve je lepo ujednačeno i nema odstupanja. Međutim, proizvođači ponekad mogu namerno proizvesti sintetička vlakna sa manje savršenim tkanjem, kako bi delovali što približnije pravoj svili.

Test sa prstenom – lak način za proveru kvaliteta svile

Ovo je jedan veoma jednostavan način kako možete utvrditi da li se radi o prirodnoj, vrednoj svili. Najlakše ga je probati sa manjim svilenim komadima, kao što su maramice za sako, svilene marame i drugi aksesoari.

Sve što vam je potrebno jeste prsten, bilo kakav da imate. Zatim, stavite prsten na tkaninu i provucite je kroz sredinu. Posmatrajte na koji način ona prolazi kroz sredinu prstena.

Prava svila treba glatko da klizi kroz prsten bez ikakvih poteškoća, dok će sintetički materijal obično da se uhvati za prsten ili se skupi. Mada ishod ovog testa može da zavisi od debljine materijala, jer će se deblja svila teže provući, može biti odličan način da lako proverite o kakvoj tkanini je reč.

Svila Plava Materijal

Test sagorevanja svile – najbolji test za utvrđivanje

Iako je ovaj test najbolji način da definitivno utvrdite da li se radi o pravoj svili, sigurno je da ga ne možete uvek odraditi. Ipak, ukoliko postoji prilika da uzmete niti iz materijala i zapalite ih, to će biti siguran dokaz o poreklu tkanine.

Potrebno je da nekoliko niti zapalite. Prava svila gori slično kao zapaljena kosa, vuna ili perje. Pri paljenju ivice, plamen će biti nevidljiv i prestaće da gori čim se on ukloni. Iza toga će ostati pepeo u vidu crnih sitnih kuglica koje će se raspasti u prah na dodir.

Sa druge strane, sintetičke tkanine će se istopiti tokom sagorevanja, a miris koji će tom prilikom biti ispušten je sličan mirisu izgorele plastike ili celuloze. Takođe, plamen će biti vidno postojan, a nakon sagorevanja neće ostati tragovi pepela.

Stoga, ukoliko se odlučite da investirate u kvalitetan komad odeće od neke vrste svile, pogledajte Roberto Baressi asortiman i odaberite najkvalitetnije komade od prave, fine svile. Poručite online iz udobnosti svog doma ili posetite neko od prodajnih mesta.