Praznici i kalorije – kako da se ne ugojite za vreme praznika i tokom zimskih meseci

praznicna-trpeza

Božićni i novogodišnji praznici su iza nas, ali slavlje još uvek nije završeno! Tu su proslava Srpske Nove godine i sve brojne slave koje slede u narednom periodu. Praznici su predviđeni za udovoljavanje svojim porivima za hranom, a Srbi su sebi obezbedili solidan period za prejedanje – na srpskim trpezama bez prestanka se gosti od Svetog Nikole do Svetog Jovana, pa i još malo.

Svima su praznici postali sinonim za hranu i prejedanje koji su postali cilj i poenta. Iako je to već široko prihvaćena činjenica, budite pametan igrač i moći ćete da uživate u periodu praznika bez bušenja novih rupica na kaišu. I ne brinite, ne slede saveti poput – „zamenite čokoladu orašastim plodovima i semenkama“ i „pređite na čaj“.

Držaćemo se realnosti i zato slede praktični saveti: kako uživati u praznicima bez nabacivanja novih kilograma, a ako se kojim slučajem to i desilo, ne očajavajte, pišemo i o tome kako da svoju figuru brzo vratite u pređašnje stanje, a kada vežbanje urodi plodom – tu su i saveti za odabir nove garderobe.

Za stolom nema varanja

„Tokom Božićnih i novogodišnjih praznika prosečan Britanac u sebe sipa oko 40% više alkohola nego što to inače čini“, kaže nutricionista Zoe Martin. „Takva situacija može dramatično da utiče na apetit, pa često navalimo na hranu kao da niko ne gleda“.

Savet nutricioniste: ispijanje alkohola usporava metabolizam jer telo najpre mora da se izbori sa tečnošću koju unosimo. Ako znate da je pred vama potencijalno pijana noć, pojedite kvalitetan obrok pred izlazak, sa niskim procentom loših masti i ugljenih hidrata. To će vam pomoći da u pola noći ne posegnete da McDonalds obrokom ili nekom drugom brzom hranom.

Takođe, bogat i zdrav obrok pred izlazak osiguraće već postojeće masti i šećere da se pod uticajem alkohola u organizmu ne pretvore u masti, jer alkohol dobija prednost obrade u organizmu u odnosu na ostale unesene materije.

zdrav-obrok

Pametno sa alkoholom

Postoje razni načini kako možete da kontrolišete unos kalorija tokom praznika i hladnih zimskih meseci bez narušavanja prazničnog raspoloženja. Najlakši način za to jeste pažljivo biranje pića. Votka i džin su dobre baze koje je najpametnije nadograditi jednostavno – kiselom vodom i po kojim citrusom. Na taj način smanjujete količinu kalorija sa svakom čašom, a ako volite citruse, unećete i nešto prilično zdravo u organizam.

Takođe bi valjalo zapamtiti da šampanjac ima manje kalorija od vina i da danas na tržištu ima brojnih laganijih varijanti piva koje možete odabrati, a da ne žrtvujete ukus. Naš omiljeni izbor? „Hoegaarden“ – 147 kalorija po flaši. Ako niste pivopija, a želite nizak unos kalorija uz dobru zabavu držite se tekile – samo 60 kalorija po čašici.

 

Funkcionišite i uz piće

Mama je bila u pravu kada je govorila – „između svake čaše pića ide čaša vode“. Zapamtite! 70% našeg tela čini voda i ona je ključni igrač u održavanju našeg tela u funkciji. Alkohol blokira stvaranje ADH – antidiuretskog hormona koji deluje na bubrege, arteriole i ima značajnu ulogu u centralnom nervnom sistemu.

U bubrezima ovaj hormon ima ulogu štednje vode i na taj način smanjuje zapreminu urina. Pod uticajem alkohola, ADH je blokiran i bubrezi šalju vodu direktno u bešiku i na taj način sprečavaju telo da zadržava neophodnu vodu u organizmu. Sada vam je možda jasnije što dok pijete više vremena provedete u toaletu nego za stolom.

„Zalivajte“ alkohol vodom i ne samo da ćete sprečiti i znatno ublažiti mamurluk već će vam i stomak biti napunjen dobrom količinom vode pa je malo verovatno da ćete navaliti na kebab u 3 sata ujutru. Još jedna prednost – telesne funkcije biće vam očuvanije narednog dana, mozak će raditi normalnim tempom, a bićete u stanju da možda nešto i vežbate, naravno kako biste bez griže savesti mogli da uronite u nove tanjire hrane i sledeću proslavu.

casa-vode

Vežbanje u kućnim uslovima

Predlažemo 10 sklekova svaki put kada neko od starijih rođaka kaže nešto loše o emigraciji i odlasku iz zemlje.
Ovo je bila šala jer smo sigurni da to nećete raditi, mada kada biste se dobro zamislili ova strategija bi mogla da ima efekta na duže staze. Istina je da, bez obzira na taktike za koje se odlučite, bez primene makar i minimalnog vežbanja, moraćete da završite sezonu gošćenja hranom i pićem znatno ranije nego što ste planirali.

Istina je i da niko ne želi da provede zimski odmor trenirajući satima i bilo bi zaista smešno predložiti tako nešto. Ali svako ima vremena za petominutni trening, zar ne? „Tabata“ vežbanje za koje ste verovatno već čuli predlaže princip od 20 sekundi vežbanja sa 100 posto uloženog napora, koje je praćeno desetosekundnim odmorom. Ali ni tih 100 posto ne mora biti baš 100 da bi bilo efektno.

Dokazano je od strane britanskih stručnjaka, ovakav način vežbanja podstiče stvaranje ljudskog hormona rasta (jednog od hormona koji pomaže sagorevanje masti) za ludih 450 posto, čak i do osam sati nakon vežbanja.
Ubacite vežbe čučanj-visoki skok i vežbu „planinarenja“ u kombinaciji sa sklekovima bar 5 minuta ujutru i pojedite taj ekstra dezert nakon večere bez griže savesti.
Na kraju…

Opustite se! Potpuno je u redu opustiti se i uživati nekoliko dana godišnje ali ne samo to – stres hormon zvani kortizol odgovoranje za skladištenje masnih naslaga i loših masti u organizmu (pored brojnih drugih štetnih efekata koje ima po nas). Verujte nam, opuštanje i uživanje u snegu i praznicima je jedna od najzdravijih stvari koju možete sebi priuštiti ove zime.

sklekovi