Kroj Košulje: šest saveta za odabir odgovarajućeg

velicine-muske-kosulje

Pronaći pravi kroj košulje daleko je od jednostavnog i beznačajnog izazova. Većina muškaraca zapravo nosi neodgovarajući kroj, preuske ili preširoke modele koji ne odgovaraju njihovoj telesnoj građi. Savršen kroj košulje svakako utiče i na udobnost, menja opšti izgled i utisak koji osoba ostavlja na ljude oko sebe. Evo i nekoliko praktičnih saveta koji mogu biti od pomoći pri odabiru „one prave“ :

 1. KRAGNA Košuljekroj-košulje-kragna

Nema sumnje da je kragna najvažniji deo košulje – pored što pomaže pri odabirutačne veličine, odražava i ličnost i stil osobe koja je nosi. Pored toga, jedini je deo košulje vidljiv ispod sakoa, jakne ili džempera. Odgovarajuća kragna trebalo bi da prijanja uz vrat bez stezanja i stvaranja osećaja nelagodnosti, treba da bude blizu vrata tačno toliko dase osoba u košulji oseća udobno.To se može proveriti vrlo jednostavno – između vrata i okovratnika zakopčane košulje možeda stane tačno jedan prst.

Oblik kragne je takođe veoma bitan jer predstavlja okvir za lice i znatno menja izgled osobe. Ravno sečene i visoke kragne odgovaraju muškarcima sa okruglim oblikom lica jer ga vizuelno izdužuju, dok kraće i opuštenije kragneodgovaraju uskom i izduženom obliku lica.

Što se tiče veličine, prema klasičnim standardima, kragna bi trebalo da bude ne više od 1,5 cm vidljiva iznad sakoa kako kravata ne bi virila iza potiljka.

 1. RUKAVI Košulje

  rukavi-kosuljeRukavi bi trebalo da budu širi u predelu nadlaktice kao i delu košulje oko ručnog zgloba i trebalo bi da odgovaraju građi tako da obučena košulja ne formira nabore. Rukavi ne bi trebalo da budu zategnuti tako da se koža ispod tkanine ocrtava, ali ni toliko opušteni da tkanina fomira talase. Između kože i košulje trebalo bi da struji vazduh i da ruka može da se savije bez zatezanja tkanine.

Kada je rukav previše uzak, tkanina će se zatezati pri savijanju ruke. Sa druge strane kada je rukav previše labav i opušten,košulja dobija nepravilan oblik, neatraktivan izgled i formiraju se nabori u nivou lakta i oko manžetni.

 1. MANŽETNE košulje
  manzetne-kosuljeKada rukav savršeno pristaje, manžetna prekriva zglob i doseže do tačke gde počinje dlan što je oko dva centimetra iznad zgloba ruke. Manžetna treba da bude dovoljno dugačka da zadrži svoju poziciju i kada se ruka savija, dakle ne samo kada ruka stoji opružena uz telo. U suprotnom manžetna bi nestala ispod sakoa i ne bi bila vidljiva.

Štaviše, manžetna mora da bude dovoljno stegnuta kako se ne bi pomerala nezavisno od dlana, što se dešava u slučaju predugačkih rukava, ali takođe mora biti dovoljno opuštena kako bi se omogućilo strujanje vazduha između rukava i košulje i kako ne bi ograničila pokret. Ukoliko se nosi sat, trebalo bi da bude prekriven manžetnom. Kada manžetna seže do sata, tkanina se gužva i stvara nabore što nikada ne izgleda elegantno.

 1. RAMENA Košulje

  ramena-kosuljePorub na ramenima trebalo bi da stoji tačno na mestu gde ramena kost spaja rame i ruku, što je u suštini tačka na ramenima koja je najudaljenija od centra grudi. Ukoliko je košulja preuska, porubi stoje bliže vratu, odnosno stoje ispod ramena ukoliko je košulja prevelika.

Porubi oko rukava trebalo bi da budu komotni i omogućavaju nesmetan pokret, ali ne preuski kako ne bi usecali unutrašnji deo ruke ili pazuh. Jednostavan način kako možemo proveriti odgovarajuću veličinu jeste da košulju uvučemo u pantalone, i ukoliko pri podizanju ruku na nivo od 45 stepeni povučemo košulju iz pantalona za više od dva do tri centimetra, najverovatnije je da nam otvori za rukave stoje prenisko.

 1. DUŽINA Košulje

  duzina-kosuljeDužina košulje najviše zavisi od modela. Kod klasičnih modela koji se ne nose preko kaiša i pantalona, košulja bi trebalo da bude dovoljno duga kako normalan pokret ne bi gužvao i pravio nabore. Ona bi trebalo da seže oko deset do petnaest centimetara iznad zadnjice i trebalo bi da ima produženi deo na leđima. Što se tiče košulja koje padaju preko kaiša i koje se ne uvlačeu pantalone, košulja bi trebalo da bude dugačka toliko da bilo koji napravljeni pokret ne otkriva delove kože ili potkošulje i majice koje se nosi ispod. Takođe ne bi trebalo da budu duže od donjeg dela rajsferšlusana pantalonama i uglavnom imaju ravne ili oble ivice.

 1. ŠIRINA Košulje

  sirina-kosulje

Odgovarajuća košulja naglašava građu tela i omogućava da do izražaja dođu kvaliteti a da ipak ne pokazuje i otkriva svaki detalj. Mršavim i atletski građenim muškarcima najčešće pristaju slim fit modeli košulja, dok krupnije građeni muškarci češće biraju klasične, komotnije krojeve. Kako bismo izvršili pravi odabir košulja ne bi trebalo da bude zategnuta u predelu stomaka – kada košulju laganim pokretom povučemo od grudi ili stomaka, trebalo bi da možemo da je od tela odvojimo najviše pet do osam centimetara. Prava veličina trebalo bi da prijanja uz telo bez nabiranja i gužvanja,naročito u predelu iznad struka. Takođe nisu dozvoljeni ni nabori oko dugmića.

Pročitajte više na

The GQ Guide to Shirting: http://www.gq.com/style/style-manual/201204/shirts-guide-sizing-fit