Medicinske uniforme

Medicinske uniforme su u svetu medicine naročito bitne jer uz pomoć njih pacijenti razlikuju medicinsko osoblje u okviru bolnice ili privatne prakse. One pacijentima ulivaju sigurnost, stvaraju osećaj poštovanja i poverenja. Izgled uniforme je posebno bitan jer je prvi utisak koji ostavljamo na druge ljude veoma važan i za neke neizbrisiv. Uredna, kvalitetno skrojena i čista medicinska uniforma govori o higijeni i iz perspektive pacijenta predstavlja onog ko o njemu brine.

Shutterstock 1089140525
 Z1a7710

Medicinske uniforme nekada

U prošlosti se jedino obraćala pažnja na udobnost, a o dobrom dizajnu naravno da nije bilo reči, što je uticalo na samopouzdanje zaposlenih. 1900 – te standardna uniforma medicinskih sestara je bila bela pregača sa zakrpama. Iako nije bila naročito funkcionalna, uticala je na nivo profesionalizma jer je medicina postajala sve poštovanije polje nauke. Prvi svetski rat označio je dolazak sivih, sumornih, krep uniformi jer ih je bilo najlakše oprati i jer su bile najpogodnije za masovnu proizvodnju. Ali sa dolaskom rata, na scenu stupaju i bele medicinske kecelje koje su dodavale osećaju čistote i saniteta medisinskog osoblja.

Kako je vreme prolazilo, medicinske sestre postale su prepoznatljive po beloj uniformi koja je zapravo haljina sa dugim ili kratkim rukavima dok doktori nose bele mantile, najčešće dugih rukava. Odabir bele boje je jasan jer naglašava čistoću. Početkom 60-ih godina beli trend se napušta i medicinske uniforme postaju zelene i plave. Bile su praktičnije jer su se na njima fleke manje primećivale.

Medicinske uniforme danas

Danas su modni trendovi zahvatili svaki aspekt poslovanja pa tako i medicinu. Doktori, hirurzi i ostalo medicinsko osoblje više ne želi samo udobnost, već i praktičnost i dobar stil.

To je naročito postalo izraženo onda kada su doktori shvatili moć veze koja se uspostavlja između spoljašnjeg izgleda osoblja i pacijentovog poverenja. Danas, medicinski profesionalci zahtevaju poštovanje, a njihova uniforma treba doprinese kredibilnosti. Modni trendovi se menjaju veoma brzo i ne zaobilaze ni svet medicine. Džepovi na doktorskim mantilima su sve veći kako bi u njih lako stao smart telefon ili tablet. U Americi se već odavno prešlo sa papira na elektronske uređaje pa tako medicinski kartoni u formi hartije skoro da više i ne postoje.

Pored pozamašnih džepova i dalje se ne prave kompromisi kada je materijal u pitanju – mora da bude lako periv, da se sa njega fleke lako uklanjaju i da omogući nesmetan pokret i udobnost. Medicinsko osoblje veoma obraća pažnju na detalje. Kako su svaki dan u istoj uniformi naročito vole sitne promene na njoj, koje će ih izdvojiti iz mase istih i zbog kojih će se osetiti posebno. Roberto Baressi tim garantuje kvalitet i udobnost uz posebno obraćanje pažnje na stil i dizajn koji kao i u svakom poslu tako i u svetu medicine, mora biti besprekoran.

Shutterstock 1737552779

Održavanje medicinske uniforme

Uvek odvojeno perite delove uniforme različitih
boja i još:

Sprečite izbeljivanje uniforme tako što ćete je uvek pre pranja potopiti u hladnu vodu u koju možete dodati kašiku sirćeta. Sirće sprečava puštanje boje i prirodan je dezinfikator. Zapamtite da uvek koristite hladnu vodu za potapanje uniforme, naročito ako na njoj ima tamnih ili jarkih boja. Beli komadi mogu se potapati u toplu vodu.

Koristite blagi antibakterijski deterdžent kada perete mantil ili druge delove uniforme. S obzirom na prirodu posla praćete svoju uniformu veoma često pa kašika sirćeta i par kapi najblažeg deterženta mogu biti sasvim dovoljniza dezinfekciju. Nakon što uniforma odstoji u hladnoj vodi, isperite je čistom, osušite, i spremna je za ponovno oblačenje. Nikada nemojte dodavati omekšivač pri pranju jer će samo narušiti strukturu tkanine i počeće lakše i brže da se gužva, a to sigurno ne želite.

Sušite uniformu na suncu jer sunce najefektivnije ubija bakterije. Kad god imate mogućnost iskoristite moć sunca, a kada ne možete, položite uniformu na beli čaršav i ostavite da se tako osuši – idealan trik kako da izbegnete peglanje. Ne savetuje se sušenje medicinske uniforme u mašini za sušenje veša, sem ako nemate izbora. Tada izaberite najkraći program sa najmanjom centrifugom kako se uniforma ne bi smanjila(kvalitetne uniforme neće se smanjiti nakon prva dva pranja).

Shutterstock 737467600

Boja uniforme

Od države i bolnice zavise i boje uniformi ali se svi pridržavaju istog pravila – grupe zaposlenih moraju nositi uniforme iste boje, a najčešće je to paleta pastelnih nijansi. Razlog za to je jednostavan; kada bi medicinsko osobljemoglo da nosi različite medicinske uniforme, pacijenti bi se vrlo lako zbunili jer se ne može očekivati od pacijenata pod terapijom da pamte imena i lica. Tako bi se napravila zabuna, naročito među starijim pacijentima koji ne bi znali kome da se obrate. Najčešća je bela boja koja je i najtradicionalnija, ali postoje kombinacije sa pantalonama u boji i majicama, pa i suknjama. Kategorizacija boja je odličan način da se medicinske sestre, asistenti, hirurzi, babice i ostalo osoblje razlikuje.U porodilištima su dozvoljene, i veoma simpatične uniforme sa likovima iz crtaća ili zanimljivim geometrijskim printovima.

Saveti za kupovinu medicinske uniforme

Veličina je važna – i preuska i preširoka uniforma će vam samo sputavati pokret i u njoj se ne možete osećati udobno. Birajte kroj koji odgovara vašoj građi i nikada nemojte preterati sa određenim delovima uniforme (poput na primer V izreza na majici bilo da ste žena ili muškarac).

Kvalitetan materijal – nikada ne štedite novac na uštrb kvaliteta; napravićete sebi dupli trošak jer će materijal lošeg kvaliteta početi da bledi već nakon prvih nekoliko pranja, fleke će se bolje „lepiti“ za tkaninu, a posle određenog broja pranja počeće da puca po šavovima i da se cepa. Takva uniforma govori umesto vas na radnom mestu i uticaće na profesionalni izgled kom sigurno težite. Neke uniforme manjeg kvaliteta mogu biti šivene od tanjeg pamuka koji vam može zadavati muke jer će se usled znojenja lepiti za kožu. Uvek birajte deblji pamuk, i ispod uniforme nosite garderobu bele ili boje kože.

Kroj – neke medicinske uniforme su privlačne samo sa modne tačke gledišta pa se u praksi pokažu prilično nepraktične. Uniforma lekara ili medicinske sestre mora biti skrojena tako da paše njihovom radnom danu i rutini, pa su pantalone sa niskim strukom ili prekratke majice nedopustive.

Džepovi – birajte model medicinske uniforme sa džepovima; zahvalićete nam kasnije.

Shutterstock 113416138