8 stvari koje svaki muškarac treba da ima za svoj dom

dom

Od sadržaja koji se nalaze u kupatilu do spavaće sobe, možemo upotrebiti izreku da „zidovi govore“ umesto nas.  Ukoliko vaši gosti nisu sigurni u to šta volite, u čemu uživate i koji ste tip osobe zapravo, brz pogled kroz predmete u stanu brzo im može dosta toga reći. Nabrojaćemo 8 stvari koje bi trebalo da imate za svoj dom; praktičnosti i otmenost uvek su na prvom mestu.

Zvučnici

Organizujete zabavu u stanu? Ilimirnu sedeljku sa grupom najbližih prijatelja? U oba slučaja, pošteni zvučnici nikada ne mogu biti promašena investicija. Bez obzira na broj zvučnika za koji se odlučite bitno je da budu funkcionalni na dva nivoa: bitni su estetski momenat i kvalitet zvuka. Ako zvučnici ne zadovoljavaju ni jednu od ove dve stavke, onda unosimo malu prepravku u trećoj rečenici ovog pasusa.

Preporuka: Sonos Play 5 – snaga i bas potencijal više su nego odlični uzimajući u obzir veličinu ovog zvučnika, koji zauzima mesta koliko i par naslaganih knjiga. (cena: oko 500 e)

sonosplayČaše

Svakoga oduševi šolja sa šaljivim porukama ili crtežima kao poklon za rođendan ili praznik. Ipak, vaši gosti neće biti toliko oduševljeni istim dok im u njih sipate viski. Svakome je potreban bar jedan  set sa 6 staklenih čaša. Dizajn i vrstu čaše odrediće vaše omiljeno piće. Ako je u pitanju vino razmotrite i kupovinu jednog elegantnog dekantera. Imajte na umu da će uvek neko, bio pijan ili ne, slomiti po koju, te zaista nije potrebno da na njih trošiti velike sume novca.

Preporuka: Alessi  – italijanska proizvodnja i dizajn (cena: oko 30 e za set čaša)

alessiUdoban kauč

Ko god da je skovao parolu o udobnim cipelama i udobnom dušeku nije nikada osetio čari udobne sofe. Ne znam za vas, ali piscu ovog teksta udobna sofa oduvek je imperativ.

Čvrsta osnova je ključ udobnosti. Birajte komade nameštaja od čvrstog drveta poput hrasta, jasena i bukve; meko drvo poput borovine nije najsrećniji izbor.

Ono još bitnije jeste veličina. Ako ne možete da se opružite celom dužinom, dobro se naspavate i ostavite mesta za još nekoliko ljudi pored, džaba vam sva kvalitetna kupovina.

Preporuka: jednostavne linije, savremen dizajn,ležernost i udobnost – možete potražite primerke pravljene po uzoru na „John Lewis“ nameštaj.

john-lewisZidna umetnost

Ne mora biti Pikaso. Ne mora ni da bude skupa. Čak ne mora biti ni original. Ono što mora NE biti jesu: posteri iz „Kum-a“, neki od „keep calm and …“ postera i već svima dosadna mapa metroa nekog od evropskih gradova.

Dve kategorija koje moraju biti zadovoljene su: 1)treba da zadovolji vas ( kada kažemo „zadovolji“ svesni smo da je ukus subjektivna stvar; da li će vas reprodukcija na zidu svako jutro razveseliti ili rasplakati potpuno je na vama). 2) treba da izgleda dobro gde god je okačili.

Stavka pod rednim brojem 2.takođe je stvar subjektivne perspektive. Ipak kakav god ukus negovali, nešto poput umetnosti Damien Hirst-a svakako ne ohrabruje ni vašu decu ni vaše goste da se osećaju ugodno u prostoriji koju ste za njih namenili.

Preporuka:  po malo onoga što se vama dopada.

fensi-slika
Dobar miris

Sada već naučno potvrđena činjenica: muškarci nemaju jako izraženo čulo mirisa poput žena. Iako su se „mirišljave“ majice i čarape vukle svuda po tinejdž sobi čekajući maminu ruku da ih pokupi, sada kada ste u svetu odraslih morate se sami postarati za svoje mirise. Poželjno  – prijatne mirise. Sveće i osveživači prostora dobro će zamaskirati miris pržene slaninice iz kuhinje, kao i miris ustajalog piva ili veša koji čeka pranje nedeljama.

Preporuka: ako ste nesigurni u svoj odabir, pomoć sestre, drugarice ili devojke/žene u ovom slučaju više je nego dobrodošla.

DiptyqueNoževi

Dom nije dom bez seta kvalitetnih kuhinjskih noževa koji moraju biti oštri. Veoma oštri. Ne postoji ništa tužnije u kuhinji od pokušaja da se crni luk iseče tupim nožem. Najbolji noževi sastoje se od jednog komada čelika i tako se izlivaju u celini, a na delu gde šaka hvata nož, dodaje se drška od kvalitetne plastike ili drugog materijala.

Preporuka: Solingen – čuveni nemački noževi kao i „Mercer“ američke proizvodnje sastoje se od noža za hleb sa reckastim sečivom, velikog takozvanog „šef“ noža za velike komade mesa i povrća, malog pomoćnog noža za ljuštenje, manjeg noža za manje komade povrća, i noža sa tankom oštrom ivicom za izdubljivanje namirnica.

mercer-nozeviBiljke

Bar jedna velika kućna biljka u stanu potrebna je kako bi održavala nivo kiseonika i sprečila česte upale grla i kašalj koje prouzrokuje parno grejanje i suv vazduh u gradskim stanovima. A povrh svega izgledaju divno i osvežavaju prostor.

Preporuka: filadendron, monstera i  paprat; zalivanje maksimum jednom nedeljno što znači da ćete uspeti da ih održavate živim, bar po toliko.

filadendronKnjige

Žene uglavnom prvo okom prelete preko polica pri ulasku u svaki novi prostor. Naročito ih zanima ono što se na njima nalazi jer govori mnogo o vlasniku, a knjige su uvek pokazatelj dobrog ukusa. Ako niste strastveni kada su knjigu u pitanju i jedino čitanje u slobodno vreme podrazumeva skrolovanje facebook stranice, par knjige naslaganih na stolu biće dovoljne da skrenu pažnju sa nepopunjenih polica.

Preporuka: počnite da čitate. To ne mora biti Prust kako biste se osećali bitnim i važnim. Nešto laganije biće sasvim dovoljno za početak. Osećaćete se bolje, bićete informisaniji i nećete morati da brinete što su vam police za knjige prazne. Popunite ih najpre nekom stručnom literaturom ili knjigama o fotografiji, slikarstvu, planinarenju…koji god hobi da uživate dobro će doći.

knjige