Uputstvo o održavanju vaših RB košulja

Čuvajući vašu garderobu na adekvatan način, produžićete joj značajno životni vek.

Our_story
nalepnica

Opšte smernice:

 • Uvek pratite uputstvo za pranje svake pojedinačne košulje.
 • Otkopčajte košulju, podignite kragnu i izvrnite košulju spolja.
 • Izvadite fižbajne (male plastične delove koji ispravljuju špic kragne) ukoliko nisu ušiveni unutar kragne– oni se često izgube ili oštete u mašini za veš prilikom pranja).
 • Nikada ne prepunjavajte mašinu za pranje.
 • Postavite mašinu za veš na nisku centrifugu.
 • Kada je program za pranje završen, okačite košulje na vešalicu da se suše i zakopčajte dugme na kragni. Ne gužvajte košulju pri ceđenju. Nežno
 • ispravite manžetne, kragnu i prednju lajsnu.
 • Lagano peglanje je poželjno za final touch. Izbegavajte peglanje manžetne i kragne na visokim temperaturama, smanjite peglu na nižu
 • temperaturu i nežno ih peglajte.

Da li mogu da perem košulje u mašini i da ih održavam dugotrajnim i svežim?

Za svakodnevno nošenje košulja, preporučujemo pranje na temperaturama od 30-40C. Za više zaprljane košulje preporučujemo 40-60C i ukoliko je to neophodno, tretirajte mrlje deterdžentom 30 min pre pranja.
Podesite mašinsko pranje na program sa slabijom centrifugom, tako štedite energiju i sprečavate habanje odeće. Uvek imajte dovoljno odeće u mašini, ali bez prepunjavanja. Odmerite prašak prateći preporuke i uputstvo proizvođača, da biste izbegli rasipanje viška. Količinu potrebnog praška određuje tvrdoća vode. Mekša voda zahteva manje praška. Osim toga, ne preporučujemo korišćenje omekšivača za veš, pošto je on nepotreban da bi košulja bila čista. Ako je to izvodljivo, ostavite košulju da se suši na vešalici na sobnoj temperaturi.

_T858399
_T858399_1

Naše preporuke za hemijsko čišćenje

Zbog jakih hemijskih sredstava i njihovog lošeg uticaja na dugotrajnost tkanina i životnu sredinu, ne preporučujemo hemijsko čišćenje. Ukoliko je ono, pak, neophodno, zamolite vašu čistionicu da koristi blaža sredstva, nižu temperaturu prese i da ne koristi izbeljivač. Jaka hemijska sredstva često utiču na promenu boje tkanine (tako bele košulje postaju sive).

mrlje

Kako da sprečim žute mrlje na košuljama ispod pazduha?

Mrlje su često uzrokovane reakcijom između supsanci antiperspiranta i soli iz znoja. Najveći broj antiperspiranata sadrži aluminijumska jedinjenja za smanjenje vlažnosti. Aluminijum je glavni krivac za svima poznate žute fleke koje nastaju nakon učestalog nošenja. Najbolji način za borbu protiv ovih fleka jeste zamena vašeg postojećeg dezedoransa nekim koji je aluminium free. Nakon njegovog nanošenja, sačekajte da se on osuši pre nego što obučete vašu košulju, kako biste sprečili njegovo prenošenje i na tkaninu. Ukoliko ste koristili antiperspirant dok ste nosili košulju, operite je što je pre jer se fleke teže skidaju kada ih materijal upije.

Kako da uklonim svakodnevne mrlje?

Mrlje mogu uništiti svaku košulju. Očistite fleku što je pre moguće, kako biste izbegli trajnu štetu. Izbegavajte preterano trljanje tkanine da ne biste oštetili materijal. Dajemo vam listu saveta da skidanje najčešćih mrlja. Molimo vas imajte na umu da nijedan od načina nije zagarantovano delotvoran.

Rectangle_395

Perspirant i dezodorans – Pomešajte jednaku količinu bezbojnog deterdženta za sudove i limunske kiseline, razblažite ovaj miks sa malo hladne vode da bi smeša bila konzistentnija. Nanesite smešu na fleku20ak minuta i isperite hladnom vodom pre nego što stavite košulju u mašinu za veš i operete po uputstvu za pranje.

Krv – Uklonite ostatak krvi čistom krpom i odmah isperite hladnom vodom. Što pre isperete fleku, to je bolje. Nakon ispiranja hladnom vodom, operite košulju normalno.

Kafa – za svežu fleku od kafe, ispiranje u hladnoj vodi bi trebalo da bude dovoljno rešenje. Za dugotrajnije fleke, predlažemo tretiranje tkanine deterdžentom 30-ak minuta pre samog pranja.

Mastilo – skinite fleke limunovim sokom ili metil alkoholom. Nakon toga, pranje je normalno.

Masnoća – Nežno skinite fleku čistom krpom i tečnim deterdžentom za sudove (poželjno bezbojnim). Operite košulju na većoj temperaturi (ako je dozvoljeno na uputstvu za održavanje).

Vino – Poprskajte fleku odmah sa malo soli koja će da apsorbuje vino.Isperite toplom vodom i operate normalno.

Ellipse_139

Kako da moje tamne košulje ostanu tamne?

 • Nikada ne perite tamne košulje sa svetlim bojama.
 • Izvrnite košulje na unutra kako biste izbegli trenje spoljašnje strane.
 • Perite ih na malim temperaturama i uz blago centrifugiranje.
 • Smanjite upotrebu deterdženta za veš, ili još bolje – koristite specijale deterdžente za tamnu garderobu. Ovi deterdženti su blaži i uz njih tkanine ne blede.
 • Ne ostavljajte košulju u mašini nakon završenog pranja jer se tako dodatno gužva.
 • Izbegavajte sušenje košulje na direktnom suncu. Jako sunce često može za kratko vreme da napravi blede fleke.