Kuvarske uniforme

Kada se priča o najvažnijem alatu svakog kuvara, noževi su prvo čega se setimo i malo je onih koji shvataju prednost kvalitetno skrojene kuvarske uniforme. Ona simbolizuje profesionalizam, eleganciju, čistoću i ono najbitnije – veoma ukusnu hranu. Stoga ne čudi činjenica da dosta restorana u poslednje vreme posebnu pažnju posvećuje odabiru uniformi za svoj kuvarski tim, jer na taj način dodatno ulažu u svoj posao. Kvalitetna uniforma je pokazatelj da ispred vas stoji profesionalac kome je stalo do posla koji radi i obavlja ga besprekorno. Izgled kuvara oslikava njegovu karijeru i čini ga produktivnijim i kreativnijim što ima pozitivni uticaj na poslovanje.

Shutterstock 687082249
 Z1a7710@2x

Kuvarska uniforma mora da zadovolji mnogo više od dobrog izgleda. Nastala je iz potrebe pa praktičnost mora biti prioritet.

Dok neki restorani dozvoljavaju drugačije, jedinstvene uniforme, jednostavna bela je još uvek najzastupljenija. Za to postoje dva razloga: prvi – bela je boja koja odbija, što je naročito bitno kada veći deo radnog dana provodite pored šporeta; drugi – rad u kuhinji podrazumeva svakodnevno prljanje; fleke od pića i hrane su neizbežne, a najlakše će se skinuti izbeljivačem koji bez probelma možemo koristiti na beloj tkanini. Nekada je dovoljno dodati malo sirćeta pri pranju, kada fleke nisu velike i jake.

Kvalitetna kuvarska uniforma ima dva sloja pamuka i najčešće je nezapaljiva. Ipak, kuvari su istrenirani da uniformu skinu što je brže moguće u situacijama kada dodje do, na primer, prosipanja vrelog ulja – materijal upija vruću tečnost i ne dozvoljava joj da odmah prodre do kože.

Tradicionalni kuvarski „sako“ sa duplim kopčanjem se kombinuje sa pantalonama i/ili keceljom, a u nekim kuhinjama je i bela visoka kapa obavezan deo uniforme. Visina kape omogućava strujanje vazduha i apsorbuje toplotu tako da i usled visokih temperatura i stresa, glava ostaje hladna i kuvari se tako ne znoje. Visoka bela kapa je svojevrsna oda tradiciji, a danas se koriste i mnoge druge opcije i jednostavniji oblici.

 Z1a7710

Evo i nekoliko saveta kako da se brinete o kuvarskoj uniformi koja će vam zauzvrat pružiti sve ono što je bitno u poslu kojim se bavite – izgledaćete čisto, profesionalno i prefinjeno.

Uložite u kvalitet

Možda izgleda kao da nema mnogo razlike između jeftinog brenda kecelje i sakoa i vrhunskog kroja ali razlika postoji i veoma je primetna. Kvalitetniji proizvod pravi se od debljeg materijala koji se lakše čisti i duže traje. Materijal je takav da garantuje postojanost boje i uprkos velikom broju pranja. Ono što je najbolje, ne morate opljačkati banku da biste mogli da sebi ili svojim zaposlenima priuštite kvalitetnu kuvarsku uniformu. Modeli su razni, a takve su i cene pa ćete sigurno pronaći nešto dobro i pristupačno za sebe. A ako ste već kupovali jeftine uniforme onda i znate koja je gnjavaža menjati stare za nove, iznova i iznova. Uštedite novac unapred i uložite u kvalitetnu Roberto Baressi uniformu krojenu po sopstvenim merilima.

Čitajte deklaracije

Savetujemo da uniformu ne odlažete u korpu sa prljavim vešom. Okrenite uniformu i pronađite etiketu sa uputstvima za održavanje; deklaracija je tu da obezbedi dugotrajnost svakom komadu garderobe. Isto tako, nemojte pretpostaviti da svaki deo uniforme ima iste instrukcije i savete za pranje i održavanje; mnogi se zapravo začude kad shvate da taj mali korak pre ubacivanja stvari u bubanj veš mašine, može da napravi veliku razliku i produži život garderobi.

Tretirajte fleke ODMAH!

Bez obzira da li ste konobar, šanker ili kuvar, fleke su sastavni deo posla, a najbolji način da ih uklonite zauvek jeste da im se posvetite odmah. Naravno, način na koj ićete to uraditi zavisi od same fleke, ali svakako, ključ je brza reakcija. Skinite sve ostatke i komadiće hrane sa garderobe; nemojte trljati mesto na kome se nalazi fleka. Kao prva pomoć može vam poslužiti kisela voda. Kada stignete kući, uniformu odmah odložite na pranje.

Rezervna varijanta

Kada radite u kuhinji dobro bi bilo da imate bar dve uniforme. Fleke su neminovne i dešavaju se iznenada, a zbog dinamike posla i života možda nećete uvek uspeti da spremite čistu uniformu za naredni dan.

Kuvarske uniforme danas

Sa sve intenzivnijom popularizacijom kuvarske profesije, uticaj na modu u okviru posla je neizbežan. Sve je više ljudi koji započinju kuvarske blogove, sve je više televizijskih kanala, a mnogo je i onih koji napuštaju postojeće poslovne karijere zarad započinjanja sopstvenog gastro biznisa. Logično je da nisu svi oni zadovoljni klasičnom francuskom školom koja kaže – ne mudruj: beli sako sa duplim kopčanjem i bela visoka kapa. Tako je sve više drugačijih materijala i dezena u ponudi koji nude jedinstven stil, a ne utiču na udobnost. Iako zanimljive i dalje prate dva zlatna pravila –štite i čiste su.I možda jeste teško zadržati stil u kuhinji, ali nije ni približno teško kao nekada. Ako poslodavac dozvoljava nešto drugačije, zaobiđite tradiciju i izaberite štrafte, kariranu šaru ili neki print. Vaše kuvarske veštine su izvanredne, birajte uniformu koja će biti ista takva.

Shutterstock 589367465