Bela košulja kombinovanje - 4 osnovna načina za nošenje

bela-kosulja-kombinovanje

Bela košulja je nikad prevaziđeni klasik i nosi se tokom cele godine, a pogodna je za svaku sezonu i svaku priliku. Već duže vreme veoma je popularna  a tako će i ostati jer predstavlja vanvremenski model koji će uvek biti u trendu. Bela košulja je stvar koju definitvno svaki muškarac želi i treba da ima u svom ormanu.

Može se kombinovati sa dobrim džinsom i crnim blejzerom ili na primer uz izbeljene farmerke i jednostavnu belu majicu u stilu Džejms Dina i neizostavnu crnu kožnu bajker jaknu. Bela košulja je istinski raznovrsan komad garderobe i prava investicija.

Istorija

Bela košulja jedan je od najstarijih komada garderobe koju je nosila gospoda. Postojala je i pre srednjeg doba, ali se tada nosila isključivo kao veš – ispod garderobe ili kao pidžama, tj noćna preobuka.

Košulja nije imala kragnu niti manžetne već samo porub koji je po želji mogao biti otkopčan ili zakopčan. Najčešće je tkana od svile ili lana ali se od 50-ih godina šije i od najlona. 1800-ih prestaje da se nosi noću i prvi put se pojavljuje kragna koja se ukrašava vezom i čipkom, nalik na stil Robina Huda ili Šekspira.

Nakon završetka Prvog svetskog rata pojavljuje se moderna bela košulja sa dugmićima i prvi ovakav model potpisuje „Brown Davies & Co“ 1871.godine.  1910-ih pomorci su nosili pamučne košulje koje su izgledom podsećale na one prve modele, nošene umesto potkošulje.

bela-lanena-kosulja1930-ih kragna iznova stupa na scenu, ovaj put fiksirana i ostaje sastavni deo bele košulje do danas. 1950-ih košulje sa kratkim rukavima postaju popularne, a ikone poput Džejms Dina pomerale su socijalne granice i uvodile nove stilove, poput čuvenog rock’n’roll fazona. Nakon toga (60-ih godina) pojavljuje se mali džep na grudnom delu  jer prsluk ispod sakoa tih godina polako prestaje da bude obavezan deo odevanja.

dzejms-dinDanas, stil i dizajn modernih belih košulja i njihova raznovrsnost su beskrajni i nesagledivi. Kragna se pojavljuje u dosta različitih veličina i krojeva a materijali su različitog kvaliteta i konstrukcije. Ova košulja izgrađena je na tlu jednostavnosti upravo zato kako bi ostavila dovoljno prostora za dalju kreativnost i nadogradnju.

Kako odabrati pravu veličinu

Ponekad je pronalazak košulje koja pristaje savršeno pravi izazov. Ne sme se nositi preuska, niti prevelika košulja. Proredi između dugmića ne bi smeli da prave vidljivi otvor i „prozor“ ka grudima , a kada laganim pokretom povučete košulju od tela, razmak između tela i tkanine bi trebalo da bude oko 5 cm, a između kragne i vrata trebalo bi da bez problema mogu da stanu dva prsta kada je kragna zakopčana do kraja.

Šav bi trebalo da legne tačno na ramenu kost a dužina rukava i prostor oko pazuha ne bi smeo da ograničava pokret ruku. Rukavi ne smeju biti ni preuski ni preširoki, moraju omoućiti što slobodniji pokret. Rukav bi trebalo da se završava nekoliko centimetara iznad ručnog zgloba i ne bi trebalo da seže do tačke gde dlan prelazi u podlakticu.

24Sa čim je kombinovati?

Zahvaljući raznovrsnosti stilova, krojeva, dugmadi, kragna i manžetni, bela košulja može da se nosi u apsolutno svakoj prilici. Evo 4 glavna načina kako je možete nositi:

Klasično

Ukombinujte zakopčanu belu košulju, crnu, sivu ili srebrnu kravatu i crne pantalone svečanijeg izgleda i formalnijeg kroja. Ako vas zanima polu-formalni stil, jednostavno samo podvrnite rukave do laktova. Eto idealnog poslovnog izgleda!

bela-formalna-kosuljaVečernje odelo

Belo večernje odelo uz belu zakopčanu košulju savršeno je za letnja venčanja i proslave. Kontrast napravite sivom kravatom i tamno braon kaišem. Izaberite oxford cipele od prevrnute kože i bićete uvek u centru zbivanja.

bela-kosulja-izlazakLetnja varijanta

Ovakva  varijanta idealna je za sve vredno zaslužene godišnje odmore i letovanja pored plaže.  Bela košulja sa kratkim rukavima uz šorc sa tamno plavim mornarskim motivima uz dodatak braon kaiša i japanki ili braon cipela upotpuniće svež letnji i opušten izgled .

bela-majica„Casual“

Svakodnevnica. Sve što vam je potrebno su par „pocepanih“ farmerki i bela košulja kratkih rukava kao i par braon kožnih cipela. Ako želite nešto uzbudljivije, izgled „lošeg momka“ za kojim će se žene okretati, uvek možete dodati crnu kožnu jaknu.

casual-izgledOd veša i garderobe za spavanje do svečanog odela, bela košulja je prevalila dugačak put. Kroz svoju evoluciju menjala je stilove i postala jedan od najpoznatijih odevnih predmeta, klasik koji svi grabe. Ukoliko nemate bar jedan primerak u svom ormanu, ne znamo šta ste do sada čekali? Pravac u kupovinu jer je bela košulja odevni predmet bez kog se zaista ne može. Toliko je primenljiva i raznovrsna da ne postoji čak ni najmanja šansa da vam kupovina bude uzaludna.  Od biznis „look“-a do letnje promenade, prilagodiće se vama i vašem odevnom stilu, a sa njom ćete uvek izgledati i osećati se sveže, doterano i drugačije.