Kavaljer je u modi - 11 saveta koje morate da znate!

SLIKA15

Znamo da ste ovo čuli i ranije, ali hajde da još jednom utvrdimo gradivo – kavaljer-stvo nije mrtvo, barem ne još uvek. Vremena su se promenila, trendovi prošli, međuljudski odnosi evoluirali, ali kavaljer-stvo je još uvek živ subjekat, relevantan svom vremenu. Iako ime evocira srednjevekovni kodeks ponašanja propisan vitezovima tog doba, nije na odmet usvojiti dobre stvari koje podrazumeva. Možete ga zvati kako god vam volja – maniri, pravila lepog ponašanja – u krajnjoj liniji uvek se odnosi na jednu stvar –  na poštovanje druge osobe.

Bez obzira koliko su vremena divlja, lepo ponašanje može da učini više za vas nego što bi to ikada mogla vaša odeća. Pravi čovek od stila je, pre svega, proizvod stava, a ne garderobe i ovo drugo nikad neće zameniti ono prvo.

Slede saveti kavaljer-stva koje ne možete priuštiti da ne znate. Dok budete čitali našu listu, imajte na umu jedno: ako  biste se osećali čudno radeći bilo šta od navedenog, znači da to radite pogrešno. Procenite situaciju, utvrdite da li se pravila odnose  i na vas ili ne, i nemojte se izbezumiti 🙂

1.Nemojte piti više od nje
Nismo sigurni da ovo ima veze sa tim da li ste kavaljer, ali je u svakom slučaju zdrav razum. Bez obzira na sve, treba da štitite devojku koja je pored vas i da brinete o njoj, a iskreno, nijedna žena se nikada nije osećala sigurno pored pijanca.  Dakle, ne dižite lakat previše (osim ako vam nije rođendan) i kontrolišite unos alkohola. Nemojte piti ni mnogo manje od nje, jer će se u suprotnom ona osećati nesigurno. Nije lak zadatak, ali, naći ćete način da uspostavite ravnotežu. Ako budete oduzeti od alkohola, male su šanse da će ona uživati u vašem društvu. Dakle, uvek procenite situaciju.

2.Pridržite vrata drugima, bez obzira na pol ili godište
Ovo važi pod uslovom da vi ulazite prvi, da otvarate vrata i pridržavate ih za druge. Ako osoba ipak nije blizu vas (udaljena je više od tri – četiri koraka), moglo bi postati neugodno i moglo bi se protumačiti kao  – požuri već jednom, vidiš da ti držim glupa vrata?! To se ne odnosi na ljude koji nose torbe, bebe u naručju i jednom rečju, na sve one kojima biste zaista otvorili vrata jer biste se tako bolje osećali.

3.Budite tačni. Uvek. Nema izgovora.
To smo toliko puta do sad čuli, učili su nas tako i kad smo bili deca, ali opet , to nam je često pravi izazov. Nije toliko teško – samo se dobro organizujte i uzmite u obzir moguće zastoje. Nije loša ideja ni podesiti sat tako da žuri 5 min, u tom slučaju uvek imate tih nekoliko minuta extra vremena.  Samo nemojte preterivati,  ako dolazite previše rano – ni to nije tačno, to je naprotiv, dosadno.

4.Ako ste vi pozvali na piće, vi plaćate
Vi ste pozvali nju, vi ste odabrali mesto i odredili vreme – jednostvno je –  vi plaćate. Ako se ne radi o jednoj večeri, nego imate običaj da češće idete na večeru sa tom osobom, onda je u redu da podelite račun. Međutim, ipak za svaki slučaj, imajte dovoljno novca kod sebe i ako to možete sebi da priuštite, onda častite. Izuzeci važe ukoliko ona kaže unapred da ona časti, ukoliko se slavi nešto pout rođendana ili ukoliko  ona oštro insistira.

5.Dame prvo, ali ne uvek.
Znamo da su Vas uvek učili da dame idu prve. Ali, i to uvek ima nekoliko izuzetaka. Kada treba da otvorite vrata, idite prvo vi, lepo je kad vam neko drugi pridrži vrata. Kada ulazite u taksi, opet uđite prvi – pre svega, ako su u to uključene visoke štikle i duga haljina. Ne bi bilo ni praktično, ni udobno za nju da se pomera sa sedišta da bi napravila prostor za vas.

6.Nikad ne idite praznih ruku
Niko ne očekuje od vas da nosite šampanjac i ruže na svaki nasumičan sastanak – to bi bilo blago neprijatno. Ali kada vas drugi pozovu u goste, lep je detalj da ponesete nešto sa sobom. Ne postoji pravilo o tome šta bi to moglo biti. Ali najsigurnije je poneti – čokoladice, vino, pivo, kafu ili možda mirišljave sveće. Ko zna? Nekom možda bude dovoljna i obična čokolada da stvari ispadnu kako treba. U svakom slučaju, budite sigurni da imate nešto lepo sa sobom kad budete kucali na vrata.

7.Ponudite joj svoj kaput. Još jedan stari trik
Ovde nema mnogo toga da se objasni.  Ako se ona smrzava i laganije je obučena od vas, ponudite joj svoj sako.  Samo nemojte preterivati – ako ona odbije, nemojte insistirati više od dva puta, da ne biste prešli liniju galantnosti. U suprotnom, verujte nam. Ako je napolju hladno i ona drhti od zime, ceniće vaš gest.

8.Nosite torbe
Bilo da se radi o vašoj devojci, suprugi, drugarici ili sestri, uvek ponestite njene torbe. Ako se radi o devojci koju ste slučajno sreli, procenite situaciju.  Nemojte biti čudak u ime kavaljer-stva. Ako vam deluje da bi joj pomoć dobro došla, ponudite pomoć. Ako ona odlučno odbija – nemojte insistirati. Lopta je na njenoj strani terena, ona treba da odluči da li prihvata pomoć ili ne.

9.Uvek je predstavite drugima
Ako se žena oseća zapostavljenom i ukoliko je ignorišete, nisu vam veliki izgledi da ćete je osvojiti. Uvek je predstavite drugima, kako nalaže red, i uključite je u konverzaciju. Ako želite to da uradite kao profesionalac,  ponovite joj imena ljudi koje ne zna, tako su veće  šanse da će ih zapamtiti. Jednostavno se potrudite da ona upozna domaćine i da se nikad ne oseća izostavljeno.

10.Nikad ne poručujte za nju
Neka ona prva izabere. Dobar konobar bi to već trebalo da zna i sam,  ali deluje da većina momaka jednostavno živi u blaženom neznanju kad se radi o ovom pravilu. Pustite je da sama odluči  i nikad joj ne govorite šta da poruči a šta ne. Ako je neodlučna, onda je ok da date svoje mišljenje ili predložite da delite porciju.

11.Nikad se ne kačite sa njenim godinama ili kilažom
Ovo pravilo je lako, zar ne? To su vrlo osetljive stvari i duboko su kodirane u DNK svake žene. Nema  ALI, PA i SAMO SAM HTEO…! Ta tema je zabranjena i tačka.