Boje i kontrasti - kako ih razumeti?

Colors

Boja košulje koju muškarac nosi je obično prvo što primetite na njemu. U idealnom slučaju, boja košulje će skrenuti pažnju na njegovo lice. Na žalost, mnogi muškarci biraju boje koje odvlače pažnju sa njihovih crta lica, ili ih jednostavno ne ističu. Uvek je bolje da, ukoliko ste muškarac koji želi da ostvari veći uticaj svojom odećom, razumete koje boje se najbolje slažu sa ličnim karakteristikama, umesto što se oslanjate na naviku ili lični odabir.

Boja kože, kose, a u nekim slučajevima i boja očiju treba da diktiraju listu boja koje muškarac treba da ima u ormaru. Prema stepenu kontrasta između boje kože, očiju i kose, boje mogu biti podeljene na visok, sredji ili nizak kontrast.

Visoki kontrast i boje

Najčešće se visok stepen kontrasta viđa kod ljudi koji imaju tamnu kosu i svetlu kožu. U tom slučaju, muškarci najbolje izgledaju kad njihova odeća reflektuje kontrast njihovih karakteristika – na primer, tamno odelo sa belom košuljom, sivo odelo upareno sa tamnom košuljom.  Još se preporučuje da ovaj tip muškaraca u svakom slučaju nosi kravate koje su u kontrastu sa košuljom.

High-contrast

Niski kontrst i boje

Muškarci čije crte predstavljaju nizak kontrast, imaju nešto ‘smireniji’ izgled. Obično imaju plavu ili riđu kosu, svetlu put ili jednostavno nemaju kosu. Ovakvi muškarci treba da biraju nizak stepen kontrasta i pri odabiru odeće, kombinujući monohromatske odevne predmete. Na primer, tamno plavo odelo sa tamnom košuljom, ili svetlo sivo odelo sa pastelnom košuljom. Ukoliko se odlučite za belu košulju, onda svakako birajte i svetlo odelo. Kravate treba da se uklope u jednobojni sistem, pre nego da budu u kontrastu sa odelom.

boje

Srednji kontrast i boje

Velika većina muškaraca spada u ovu kategoriju. To znači da imaju maslinastu boju kože i braon kosu. U suštini, ne postoje pogrešni izbori ali ni brza rešenja u ovom slučaju, jednostavno pratite ili pravila visokog ili niskog kontrasta. Možete se dodatno osloniti na boju očiju u ovom slučaju.

medium-contrast

Naoružani razumevanjem pricipa boja, možete odrediti uspeh ili neuspeh svog ličnog stila. Uz osnovna pravila, svaki čovek može da izgradi stil i kupi garderobu koja će najbolje pristajati njegovim fizičkim karakteristikama.