Brijanje brade – greške koje se ponavljaju

brijanje-1

Brada – trend koji opstaje. U moru raznolikih dužina, oblika i boja, muškarci se nekada previše opuste i zaborave da brada nije slučajna nesreća koja vam se dogodila u potrazi za izgubljenim brijačem za brijanje brade.

Baš poput kose, ali i lica i bradi su potrebne nega i održavanje. Opremljeni pravim alatima i znanjem kako da ih iskoristite, bićete u mogućnosti da sami vodite računa o svom licu i izgledate sjajno.

Greška 1: predugačka brada

Potpuno je jasan i ženama sve privlačniji izgled „drvoseče“ koji podrazumeva bujnu bradu, ipak, da biste izgledali dobro savet je da igrate kartama koje su vam roditelji i genetika dodelili. Predugačka brada izgleda zapušteno a pored toga iritira kožu i sve ju je teže oblikovati i kontrolisati.

Ako je to slučaj, skraćujte je redovno i održavajte urednom. Brijanje brade podrazumeva dobar brijač koji će vam biti najbolji prijatelj, pa pored brade održavajte i svoj alat urednim; sečiva treba redovno čistiti. Takođe, vrste sečiva su veoma raznolike te možete skraćivati i oblikovati bradu po želji.

Greška 2: ne koristite ulje

Dlake na licu se ne razlikuju od dlaka na glavi i potrebna im je podjednaka nega. Zapustite je i ne samo da će izgledati suvo i dehidrirano već i umršeno; koža će vam se ispod nje isušiti i početi da se peruta pa ćete imati i problem viška – „perut“ koja vam krasi bradu.

Preparata za negu brade sve je više, naročito onih organskih iz malih kučnih proizvodnji. Ulje argana danas je prepoznato kao jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja koje pomaže dlaci da zadrži svoju prirodnu masnoću (sebum) i spreči isušivanje. Brada će biti mekana i prijatna na dodir i zadržaće bujnost.

Greška 3: ulje za kosu se koristi prerano

Sve dok vam bradu čini samo nekoliko centimetara dlake korišćenje ulja vam može dodatno zamastiti kožu. U tom slučaju koristite dobru kremu koja hidrira dlaku i kožu. Losioni sa „moisturize“ oznakom najbolji su izbor i treba ih koristiti kad god vam koža deluje suvo ili počne da svrbi. Losion takođe nanesite i na mesta na vratu gde vam je koža naročito osetljiva jer je trimeri vrlo lako iritiraju.

Greška 4: ne znate kada da stanete sa brijanjem

Dobro oblikovana brada je dar od boga za one koji nemaju crte lica poput kapetana Amerika. Preniska linija brijača na obrazu neće biti vaše najbolje izdanje. Umesto toga, povucite ravnu liniju brijačem na visini dokle vam brada na obrazu prirodno raste. Što vam je lice više pokriveno, postići ćete bolju definiciju brade.

Kada oblikujete dlake na vratu koje prirodno treba da vam istaknu liniju lica i vilicu, razmišljajte o putu na kome se vilica susreće sa vratom – od mesta ispod uha do Adamove jabučice. Brijanje brade uvek vršite povlačeći brijač od vilične kosti na gore – tako se neće desiti da čak iako vam brijač sklizne iz ruku, uklonite deo brade koji je najvidljiviji.

brada

Greška 5: ne vodite računa o alatu

Kad god se obrijte vaša koža postaje plodno tlo za mikrobe; topla koža koja je tek obrijana ili pogrešno zakačena brijačem predstavlja raj za bakterije.

Alat koji koristite pri brijanju a koji najčešće ostane da stoji na lavabou ili nekom drugom mestu u kupatilu do sledećeg brijanja, verovatno nije sterilisan od kada je poslednji put korišćen, ili možda čak i od prvog korišćenja.

Tako kupi najrazličitije štetočine koje slobodno šetaju kupatilom a koje naše golo oko, naravno ne vidi.
Četkicu za zube možete koristiti da otklonite nakupljene dlake a poseban sprej za dezinfekciju da očistite ostatak prljavštine. Baš poput pravog brice!

Greška 6: tretirate bradu poput kućnog ljubimca

Možda izgleda poput krzna koje je zanimljivo gladiti ali vaša brada nije štene. Možda su vas razne fotografije sa interneta ili iz magazina ohrabrile i inspirisale da je puštate preko svake granice ali uvek treba imati meru. Nosite svoju bradu sa samopouzdanjem, ne arogancijom. Ona je pre svega privilegija, a ne vaše pravo.

odrzavanje-brade