Muške čarape – kako izabrati adekvatne čarape za muškarce?

Carape-1

Neki smatraju da su čarape produžetak vas i vaše garderobe. One su tu da dopune vašu ličnost, način života i trenutni omiljeni stil oblačenja. Najvažnije stvari kod ovog aksesoara su: materijal, boja, dezen i dužina čarape. Ako pogrešite u nekoj od ovih stvari, vrlo verovatno ste uništili čitav svoj dan!

Zašto su vam potrebne kvalitetne muške čarape?

Čarape su diskretni heroji našeg ormana – one čuvaju naše stopalo od hladnoće, znojenja i kontakta sa prljavim površinama i infekcija. Čarape sprečavaju stvaranje žuljeva, i jedan su od vrlo korisnih muških aksesoara koji se često zapostavlja.

Čarape su neizostavni deo opreme za sve sportiste, gde sprečavaju povrede, ali se one moraju adekvatno kombinovati uz sve muške stilove.

Primera radi, sportske bele čarape, po pravilu rezervisane su samo za bavljenje sportom. Elegantne cipele, zahtevaju i posebne elegantne čarape. Svi znaju da moraju da usklade elegantan kaiš, kravatu i košulju uz odelo, ali nije zgoreg napomenuti da se sa istom brigom treba pozabaviti i odabiru čarapa.

Sportske čarape su po pravilu deblje i punije, dok uz elegantne cipele treba odabrati tanje čarape finijeg materijala. Bitno je pomenuti i da čarape treba menjati iz higijenskih razloga relativno često. U nastavku teksta dajemo savete kako da odaberete adekvatne čarape za muškarce u zavisnosti od prilike i prepoznate kvalitetno izrađenu čarapu.

Materijal muške čarape

Najbolje čarape na svetu su od najboljeg materijala na svetu – čist ili mešavina pamuka, lan, svila, merino vuna, kašmir, konoplja – materijali koji kada prekrivaju vaša stopala čine da ona leti budu prijatno sveža, a zimi topla i suva. Birajte mudro! Prirodna vlakna su najbolja. Većina veštačkih materijala nije dobra za bilo koga.

čarape 2

Boja muške čarape

Sledeća stvar o kojoj treba da razmislite je boja. Istražujte! U opticaju su žuta, tamno zelena, tamno ljubičasta, bež, plava i mnogo druge, listi nema kraja. Predlažemo da uklopite boju sa godišnjim dobom ili raspoloženjem. Tamnije boje se obično nose tokom zime i jeseni. Svetlije kad je lepo i sunčano, mada, to naravno nije pravilo. Svetlije boje mogu pomoći da se bolje osećate kad je napolju hladan kišni dan.

Dezen muške čarape

Boja može da skrene pogled na vaš članak, ali ne i da ga zadrži. Tu nastupaja dezen. Imate na raspolaganju sve moguće varijante: riblja kost, rebrasti, tačkasti… U svakom slučaju, dezen ne treba da bude upadljiviji od dezena pantalona, ili odela. Samo treba da ga dopuni. Naravno, najlakše je uklopiti jednobojne čarape bez dezena, ali oni koji se razumeju, treba samo da vode računa o meri

Dužina muške čarape

Na kraju, bavimo se ovim pitanjem, koje nikako nije zanemarljivo. Postoje razne dužine i sve one imaju svoje prednosti i funkcije, ali najbolje obučeni ljudi na svetu (a većina njih su Italijani), nose isključivo dokolenice, što znači da im čarape dolaze skoro do samih kolena. Dva su razloga tome: vaše noge ostaju toplije ili hladnije u zavisnosti od potrebe i materijala i vaše dlakave noge se ne vide kada sednete i prekrstite noge. Dokolenice su najcivilizovaniji izbor.

I na kraju – sada kada ste naoružani znanjem o materijalu, boji, dezenu i dužini, trebalo bi lakše da birate čarape pri kupovini. Vaša stopala su bitna! Nemojte ih zanemarivati.