Kako vezati kravatu - saveti i zanimljivosti

cvorovi-za-kravate

Simbol elegancije i prefinjenosti – kravate, oduvek su bile nezamenljiv modni detalj svih klasičnih odevnih kombinacija. Iako kravate zapravo predstavljaju samo parče tkanine i običnu traku, njihovo vezivanje oko vrata možda samo na prvi pogled izgleda kao lak zadatak.

Iako odgovor na pitanje kako vezati kravatu zvuči jednostavno – vezati pravi čvor zadatak je koji zahteva kako preciznost tako i iskustvo.

U nastavku teksta naučite kako vezati kravatu na različite načine, uz naše jednostavne savete.

Kratka istorija kravate

Uprkos tome što sama reč potiče od francuske reči cravate, prvi put upotrebljene u Francuskoj za vreme vladavine Luja 14. kao reč za šalove oko vrata konjušara, neki tekstovi navode da pravo poreklo reči vuče korene još iz drugog veka nove ere. Rimski legionari su je naime koristili kako bi oko vrata pričvrstili duže parče tkanine koje bi ih zaštitilo od hladnoće.

Zapravo, prvi prototip moderne kravate potiče iz 18. veka sa američkog područja – takozvana „bandana“, velika je ešarpa posebnog dezena koja je morala da se obmota nekoliko puta oko vrata i krajevi uvežu u mašnu. U poznom 19. veku Engleska je bila mesto na kome se rodila moderna kravata, veoma slična modelima koje muškarci i danas nose. Da budemo još precizniji, Exeter Oxford koledž bilo je mesto na kom je muška kravata upotrebljena prvi put.

U svom trenutnom obliku i formi, moderne kravate postoje od najranijih godina 20. veka, kada je Amerika i usvojila klasičan kroj od 45 stepeni, koji je i dalje karakterističan završetak svih modela kravata. Pre toga, kravate su bile ravnog kroja i ravno sečene pri dnu, ojačane drugim vrstama materijala, ali su brzo propadale, dok je čvor stvarao nabore.

Važan uticaj došao je iz Engleske 20-ih godina, kada je vojvodu od Vindzora, tadašnjeg Dejvida Vindzora princa od Velsa, posetio poznati preduzetnik Herni Ford iz Sjedinjenih Američkih Država i pokazao mu nov način vezivanja kravate kada i nastaje poznati „Vindzor čvor“

Kako vezati vindzor čvor za kravate

windzor-cvor

U pitanju je simetričan i debeo čvor, mada bi jačinu i gustinu čvora trebalo pripisati originalnom kroju i postavi pre nego duplom čvoru. Ovaj način vezivanja kravate pogodan je za velike i značajne događaje i najbolje pristaje uz široke kragne upravo zbog svoje veličine. Vindsor ili dupli čvor treba da stoji tačno na sredini vrata i pokriva poslednje dugme na košulji.

Kako vezati jednostavan čvor za kravate

jednostavan-cvor

 

Sa stilske tačke gledišta, najjednostavniji a istovremeno i najraznovrsniji čvor. Zahvaljujući svojoj produženoj dužini, formira tanji okovratnik i svojim kosim padom formira zanimljivu asimetriju sa ivicama kragne.

Zanimljivosti u vezi kravata

Najbolje i najkvalitetnije kravate prave se od čiste svile ili vune, iako često naznaka na etiketi na kojoj piše 100% svila ili kašmir ne otkriva uvek istinu o pravoj prirodi kravate, jer čak i najvrednije kravate na svetu imaju unutrašnjost skrojenu od različitih materijala.

Samo takozvane „sklopljene kravate“ (fold ties), pravo remek delo, napravljene su isključivo od svile sa tkaninom savijenom sedam puta bez ikakvih dodataka poput postave ili unutrašnjeg ojačanja.

Pogledajte naše Video Tutoriale za vezivanje kravate: https://www.kosulje.rs/vezivanje-kravate-video-tutorial/