Dugme - od kralja Sunca do savremenih brendova

dugme

Kroz istoriju dugme seže daleko u prošlost – neki istorijski dokazi ukazuju na to da su ona postojala još u bronzano doba u Kini, a onda i u antičkoj Grčkoj. Istorija dugmadi kakvu mi danas poznajemo, međutim, kreće od srednjeg veka.  U tom periodu ona su bila vrlo cenjena dekoracija. Kako tada nije bilo rupica na garderobi, zašivala su se i otšivala nakon svakog nošenja  sa odeće! Iako nisu imala praktičnu primenu, itekako su se koristila  – npr.  Fransoa I od Francuske je želeo da zašije čitavih 13.600 dugmadi na jedno svoje crno odelo od somota. Nekoliko vekova kasnije, tokom 600. godine, Kralj Sunce je toliko bio oduševljen minijaturnim dugmićima , da je zahtevao da se na njima naslikaju pejzaži, cveće, pa čak i erotske scene.

Istorija dugmadi poprima drugačije obrise oko 700. godine, kada se njihova upotreba masovno proširila – tek tada su ona dobila svoju specifičnu primenu. Za njihovu izradu se se koristili plemeniti materijali, kao što su zlato, srebro i mesing, bila su dosta velika i vrlo precizno izrađena. Jedna legenda kaže da je Napoleon naredio da se prišiju na rukavima uniformi svih njegovih vojnika kako bi prestali da koriste rukave kao maramice. Sa prvom industrijskom revolucijom  umetnička dugmad su polako počela da nestaju, dok su ona komercijalna počela da šire svoju primenu.

I danas dugmad igraju veliku ulogu u izgledu odevnog predmeta. Mnogi svetski brendovi dosta pažnje posvećuju njihovom izgledu, neki od njih su personalizovali dugmad gravirajući ime svog brenda na njima . Nekad je dugme znak koji razlikuje jednu marku od ostalih, npr.  pojedine modne kuće na svaku košulju  prišivaju poslednje dugme u nizu neke druge boje u odnosu na ostalu dugmad.