Dužina pantalona – vodič za odabir prave dužine

duzina-pantalona-1

Odabir dužina pantalona koji baš vama najbolje odgovara prilično je lična stvar. Ako su prave dužine sigurno ćete biti primećeni kao osoba koja zna kako da se dobro obuče, ipak ako omašite u odabiru, moguće je zaraditi i po koji podsmeh.

Najvažnija stavka koju treba uzeti u obzir je prava veličina pantalona bez obzira na stil i boju. Odgovarajuću veličinu dobićete često intervencijom krojača, sužavanjem ili kraćenjem, ili izrađivanjem garderobe po meri. Krenućemo korak po korak kako bismo na najbolji način objasnili taj famozni i teški odabir pravih muških pantalona.

Dužina nogavica pantalona

Izrada odela pa samim tim i dužina pantalona po meri stara je stotinama godina. Danas se takvi komadi garderobe sreću i na ulici, a ne više samo u elegantnim salonima i na svečanim prijemima, samim tim garderoba krojena po meri dobija nov dašak modernosti. Uvek će se postavljati pitanje „a koliko zapravo nogavice pantalona treba da budu dugačke?“. Tu postoje razna pravila koja se primenjuju u zavisnosti od događaja i prilike za koju će se iste i obući.

Ono što je ostalo kao suština jeste klasičan kroj pantalona i pravilo kome bi trebalo da se priklonite. Tradicionalna uputstva nalažu jednu liniju preloma preko cipela sa prednje strane, dok sa zadnje strane nogavica mora biti prava i mora da seže tačno do linije pete ili malo iznad.

Kako se kroj pantalona menjao vremenom, pantalone su postajale sve uže i uže, naročito pri samom dnu oko članaka, pa se tako i materijal prirodno „lomio“ iznad cipele. Jedan način kako možete ovo izbeći je odabir pantalona koje prave veoma mali , jedva vidljiv nabor preko cipele ili koje se uopše i ne prelamaju. Na taj način spojićete tradicionalno sa modernim i novim.

duzina-pantalona-za-odelo

Svakako i klima i vremenski uslovi diktiraju ono što nosimo, pa je leto pogodno za upravo takav kraći model pantalona, sa kojima možete izraziti i svoju kreativnu stranu, odabirom para zanimljivih čarapa u nekoj nesvakidašnjoj boji. Ako birate ovakav model pantalona, zapamtite da bi kroj svakako trebalo da bude slim, kako biste zadržali akcenat na silueti. Za mršave tipove muškarca ovakav kroj pantalona savršen je odabir za svaku priliku.

Setite se još i da svoje pantalone održavate na pravi način kako bi vam što duže trajale. Pravilno ih peglajte – kako se u našem narodu kaže „na crtu“ – klasične pantalone treba da imaju vidljivu liniju sa bočne strane nogavica celom dužinom. Linija mora biti tačna, oštra i čvrsto presavijena.

Kratki podsetnik:

 • Bez obzira na dužinu uvek peglajte pantalone
 • Izaberite slim model pantalona ukoliko želite da izbegnete prelom nogavice preko cipela
 • Ako volite tradicionalno izaberite pantalone sa jednom linijom preseka
 • Eksperimentišite sa cipelama i/ili čarapama ukoliko birate kraći model pantalona
 • Kraći modeli najpogodniji su za prolećni i letnji period

Skraćeni model

Zaboravljen godinama u nazad, kratki model pantalona pokucao je na vrata protekle letnje sezone. Za one odvažnije predstavlja korisnu alternativu rigidnim muškim pantalonama i dozvoljava po malo eksperimentisanja ukoliko želite da se izdvojite iz gomile. Za druge, ovaj model pantalona predstavlja sigurnu luku kada dođe toplije vreme, a šorc želi da se izbegne po svaku cenu.
Skraćeni model pantalona može biti težak za savladati. Ukoliko ste visoki idealan su izbor ali ukoliko ste sitnije građe i nemate baš visinu odbojkaša, sa ovakvim odabirom naći ćete se na varljivom tlu.

Skraćivanje nogavica zapravo oslobađa članke materijala i onome ko ih nosi ostavljaju dovoljno prostora da cipele, čarape ili jednostavno članke stavi u prvi plan. Retko ćete ovakav model pantalona videti u kancelariji jer je uglavnom neformalan, ali za kreativne tipove bolja je varijanta od podvrnutih pantalona, a možete ih upariti sa blejzerom ili sakoom, u zavisnosti od prilike.

kratke-pantalone

Klasičan model ovakvih pantalona trebalo bi da bude slim kroja od vrha do dna i u većini slučajeva zahteva slim građu onoga ko ih nosi. Uz par dobrih kožnih mokasina možete postići savršen balans formalnog i neformalnog. Ovo su neki od saveta ali svako eksperimentisanje je dozvoljeno ukoliko za tim imate potrebe, pa se ovakav par pantolana može videti uklopljen i uz dobar par čizama.

Kratak podsetnik:

 • Skraćeni model pantalona idealna je alternativa klasičnom kroju pantalona
 • Nosite ih leti uz par mokasina
 • Slim silueta je poželjna

Podvrnuti model pantalona

Iako sličan prethodno pomenutom modelu, umetnost podvrtanja nogavica dozvoljava određeni stepen slobode onome ko pantalone nosi, da sam podesi dužinu po želji. Ova tehnika koristi se za šepurenje novim cipelama ili patikama kao i u ventilacione svrhe – kada nam je jednostavno isuviše vruće.

Ovo je jedan od najležernijih načina nošenja pantalona i veoma je pogodan jer se uglavnom slaže sa skoro svom garderobom koju već posedujete. Bez obzira da li je u pitanju blejzer, jednostavna majica ili pleteni džemper sve se odlično uklapa, naročito uz dodatak mokasina ili čizmi.

Ako izaberete da svoje nogavice podvrnete u nekoj formalnijoj varijanti, najbolje je da to učinite tokom leta. Najbolje ćete ih uklopiti uz pamučnu ili lanenu jaknu, bež, bele ili kaki boje.

savijene-pantalone

Zahvaljujući tome što su mnogi modni brendovi prigrlili trend podvrnutih nogavica, danas možete naći pantalone sa šavovima i postavama zanimljivih boja. Ovo naročito dobro funkcioniše sa teksasom, naročito za one koji vole kombinaciju tamnog i svetlog teksasa.

Vodite računa da ne napravite preveliki prostor između obuće i ruba pantalona. Obuća koja je malo dublja ili ima izdignuti đon lepše će izgledati sa nogavicom koja tek da je podvrnuta i skoro da dodiruje vrh cipele/patike. Ako nosite plitku obuću, sa podvrtanjem možete eksperimentisati. Kao i uvek sve je u dobrom balansu.

Kratak podsetnik:

 • Podvrnute pantalone daju vam mogućnost promene dužine pantalona po želji, za razliku od sečenih i klasičnih modela.
 • Teksas modeli dobri su za kombinovanje različitih boja
 • Izbegavajte preterano podvrtanje ukoliko nosite glomazniju obuću
 • Ovakav model pantalona lepo se slaže uz lagane jakne

Culottes pantalone

Ako ste dovoljno hrabri da nosite ovakav model pantalona onda ste pravi avanturista i modni guru u srcu. U pitanju su culottes, kratke a široke pantalone koje na srpskom jeziku nemaju definisan naziv. Neki modeli su dužine do članaka, a neki i do polovine lista. Ovaj model pantalona veoma je komplikovan za kombinovanje čak i među vatrenim trendseterima, ali kada ga savladate stil će vam dostići nove dimenzije.
bermude

Povezuje se sa uličnim fazonom i imale su uspešan povratak na scenu prethodne sezone. Za odvažne: kombinujte ih sa bomber jaknom, dubokom obućom ili trendi blejzerom. Culottes pantalone trebalo bi da izbegavaju muškarci niskog rasta jer dodatno vizuelno skraćuju figuru, dok ih oni visoki mogu nositi bez problema. Trik je i u slojevitoj garderobi, obucite preveliku „džak“ majicu, džemper sa ovalnim okovratnikom ili košulju sa blejzerom. Držite se minimalizma.

Birajte obuću koja je podjednako udobna i trendi. Kožna mokasina je popularan izbor, kao i dublje patike, a svaka obuća sa belim đonom odlično se slaže uz crni model pantalona.

Kratak podsetnik:

 • Odaberite culottes pantalone samo ako imate prirodnu visinu
 • Nosite ih uz blejzer za formalne prilike, ili bomber jaknu za svaki dan
 • Kombinujte ih uz veće i glomazne komade garderobe
 • Trik je u formiranju minimalnog estetskog doživljaja

 

Šalvare

Još jedan popularan stil su sportske „harem“ pantaloe kod nas poznate kao „šalvare“. Popularne su u okviru „street“ uličnog stila i dobra su alternativna casual pantalonama za svaki dan.

Tipično su preteranog volumena, sa „viškom“ materijala koji visi u predelu ispod prepona i nastavlja se u veoma usku nogavicu. Postoje naravno različiti modeli i krojevi. Nekada su falte postavljene više, iznad, uz sam početak noge i kreiraju samo malu količinu nabora; u drugim slučajevima se sa istim preteruje pa će možda biti izazovno uklopiti ih uz ostatak garderobe.

salvare

Odličan su letnji izbor i omogućavaju lakoću pokreta naročito u vreme znojavih, toplih dana. Mogu se nositi uz sandale ili par patika sa majicom i kapuljačom.

Najčešće imaju podesivi učkur li široki lastiš oko struka pa su dovoljno elastične za svaku građu, a mogu se naći i modeli sa rajsferšlusom uz samu nogu.

Kratak podsetnik:

 • Duboke patike i majica sa kapuljačom fino se uklapaju uz ovaj model pantalona
 • Idealne su za letnju sezonu i sandale
 • Izbegavajte ih ukoliko vam višak naizgled nepotrebnog materijala ne odgovara
 • Alternativa su klasičnom sportskom, trenerka odevanju

Sumiranje – koja dužina pantalona je pravi odabir za vas

 • Budite odvažni u odabiru dužine pantalona; eksperimentišite sa različitim dužinam i stilovima
 • Uvek imajte na umu mesto i priliku na kojima ćete ih nositi; ponekada su najjednostavniji modeli najpametniji izbor
 • Ako uđete u carstvo podvrnutih i kratkih nogavica, obratite pažnju na čarape
 • Šorc je za leto – tačka.
 • Šalvare i culottes modeli su za one hrabrije, pa ako ste atletske građe i jačih butnih mišića, možda bi najbolje bilo da ih izbegavate
 • Podvrnute nogavice idealne su za one koji vole da po želji podešavaju različitu dužinu pantalona

 

Nadamo se da su vam neki od ovih saveta (ili svi) bili korisni. Nakon svega napisanog, suština se svodi na poznavanje svog tela i onoga što vam najbolje stoji. Nekada stil koji vam se baš dopada nije najbolji izbor za vašu građu, pa se treba držati klasike ili probati sa nekom drugom opcijom dužina pantalona.

Individualnošću, odabirom i sopstvenim ukusom svakako ćete se izdvojiti iz gomile, ali se uvek setite prijateljskog saveta – držite se minimalizma.

 

ROBERTO BARESSI PANTALONE U PONUDI