Džentlmeni, šta obući na dan venčanja ?

Vencanje-1

Dan venčanja je jedan od najvažnijih dana u životu za mladu i mladoženju, pa samim tim, tada žele najbolje da izgledaju. Ukoliko ste Vi mladoženja, pre nego što počnete da paničite pitajući se šta da obučete, proverite da li Vaše pozivnice podrazumevaju i dress code. Ukoliko nemate nikakva pravila oblačenja, možete jednostavno doneti pametnu odluku ukoliko uzmete u obzir doba dana i lokaciju  ceremonije. Popodnevno venčanje na plaži će naravno podrazumevati casual outfit za razliku od večernjeg venčanja u luks hotelu.

Izabrati pravo odelo za poseban dan nije najteži zadatak za muškarca, upravo zbog toga što se veći značaj pridaje venčanici i osobi koja je nosi, najverovatnije zbog atmosfere i romantike koja je uvek okružuje. Ipak, odelo mladoženje je podjednako važno i zaslužuje istu pažnju. Prvo bitno pravilo jeste da odelo mora pristajati savršeno i da je u harmoniji sa okruženjem i temom venčanja.

Pri odabiru važno je razmotriti i vreme i mesto održavanja ceremonije. Pogledajmo detaljno kako izabrati odgovarajuće odelo i neka pravila dobrog ukusa.

 • Za građansko venčanje nije neophodan prekomeran formalni izgled. Preporučuje se klasično dvodelno.
 • Kada venčanje prati svečana ceremonija i isti takav dnevni ambijent, pravi odabir je jutarnje odelo sa tipično crnim ili sivim sakoom sa repovima, prslukom svetlih nijansi i pantalonama sa tankim uzdužnim prugama i faltama. Britanska elegancija podrazumeva belu košulju sa ukrasnom dugmadi za manžetne, svilenu kravatu ili plastron, uz obavezne rukavice i šešir kako tradicija nalaže. Ovakav manir i način oblačenja obavezan je kako za mladoženju i devera tako i za očeve mlade i mladoženje.
 • Ukoliko želite da ublažite ozbiljnost ovakvog događaja a da i dalje izgledate smelo i oštro, odaberite trodelno odelo, sako bez repova i duplog kopčanja sa dva dugmeta na prednjem delu i pantalone i prsluk istog materijala. Klasika je uvek elegantna, idealna za mnoge prilike i zadržava svoju praktičnost – moći ćete ponovo da je obučete i nakon venčanja.
 • Ukoliko se ceremonija venčanja održava u večernjim časovima, uz elegantnu i kreativnu atmosferu, izbor se može proširiti ne samo na smokinge svih vrsta, već i na satenska ili odela od svile, sa sjajnim i efektnim materijalima.

Vencanje2

 Za bilo koje, a pre svega kad se radi o elegantnom venčanju, odelo, košulja i kravata su proverena kombinacija. Ukoliko dress code podrazumeva crnu kravatu, očekuje se da obučete belu košulju, smoking i prsluk. U svakom slučaju sa crnim ili teget odelom nikako nećete pogrešiti. Za manje formalna venčanja preporučuju se tamne pantalone, bela košulja i sportski sako. Vencanje3

Kada birate odelo za venčanje, obratite pažnju na to da odaberete tkaninu koja će odgovarati godišnjem dobu – vuna i kašmir u tamnijim nijansama ukoliko je jesen ili zima, ili pamuk i lan svetle boje ukoliko je proleće ili leto. Budite sigurni da je odelo dobro iskrojeno i da odgovara Vašoj građi i dimenzijama. Košulja sa dugim rukavima, francuskim manžetnama  i jednostavnim zlatnim ili srebrnim šnalama za manžetne se podrazumeva za skoro svako venčanje. Ukoliko crna kravata nije obavezna, onda možete da kombinujete i šarene kravate.

Vencanje4

Nemojte da zanemarite važnost detalja i cipela – izaberite odgovarajući kaiš i cipele koje se slažu sa odevnom kombinacijom.

Osnovna pravila za odabir odela za venčanje

Evo nekih osnovnih pravila koja ukoliko poštujete, nećete moći da napravite pogrešan korak pri odabiru odela za svoje venčanje:

 • Prvo pravilo je odgovarajuća veličina odela. Odelo mora savršeno da pristaje muškarčevoj figuri.
  Što se tiče sakoa, izbegavajte modele sa duplim kopčanjem, sa imitacijom zakrpi, lanene materijale i rasparna odela, kao i podvrnute nogavice.
 • Košulja uvek sa francuskim manžetnama i dugmićima za manžetne, može biti bela, ali i iste ili slične boje i nijanse ukoliko je odelo sivo ili plavo. Trebalo bi izbegavati materijale poput sintetike i svile, kako bi se izbegle neprijatne fleke od znoja u predelu pazuha.
 • Cipele i kaiš trebalo bi da budu izrađeni od istog materijala iste boje. Klasičan i nepogrešiv izbor su crne cipele na pertlanje, model „Oxford“, ali ukoliko je u pitanju ležernije venčanje, i obični modeli cipela odgovaraju.Izbegavajte cipele sa šnalama i kopčanjem kao i mokasine. Čarape nisu ništa manje važne, trebalo bi da su tamno sive, crne ili plave boje.
 • Izbegavajte kravate jarkih boja, najbolji izbor je klasičan kroj, plavih ili sivih nijansi koji podsećaju na srebro, jednobojne ili sa sitnim šarama.
 • Ipak, ako nosite leptir mašnu ili „lastron“ – kravatu sa krupnim čvorom koji je najčešće pričvršćen brošem, birajte isključivo svilene komade i obavezno ih sami vežite.
 • Takođe, izbor aksesoara i nakita treba da bude veoma tačan, naročito kada se bira dugmad za manžetne koje su simbol muške elegancije, a dozvoljen je i unikatan muški nakit koji može biti izrađen u skladu sa temom venčanja. Džepne maramice, suptilnih boja, ne bi trebalo da budu iste boje kao i kravata, a za tipove muškarca sklone romantici, umesto džepne maramice može se naći i cvet, uklopljen sa mladinim buketom.
 • Boje venčanja: elegancija i dobar ukus moraju biti osnovna pravila za vaše venčanje, držite se jednostavnosti i izbegavajte odvažne boje, kako džepne maramice tako i kravate. Možete izabrati tamno odelo – tamno sivo, crno ili tamnije mornarsko plavo, sa nekim varijacijama sjajnijih sivih tonova.