Elegantan stil - muška elegancija u 25 koraka

do-elegancije-u-25-koraka

Pošto ste, nadamo se, uveliko savladali osnove vreme je za prelazak na sledeći nivo koji se tiče preciznosti, detalja i elegancije. Odeća govori umesto vas pa je bitno njome se baviti. Lista sa 25 korisnih saveta za elegantan stil obuhvata elemente klasičnog stila – odelo, smoking, sako, kao i prateće detalje koje podrazumeva muška elegancija.

 1. Na skoro svim sakoima koji nemaju duplo kopčanje, ostavite poslednje dugme otkopčano. Na sakoima sa duplim kopčanjem, zakopčajte i njega. Savet se može primeniti i na razne vrste jakni, sem možda takozvane „paddock“ jakne, kod koje se preporučuje kopčanje svih dugmića.
 2. Na prsluku poslednje dugme neka ostane otkopčano, sem ukoliko je u pitanju prsluk sa duplim kopčanjem ili svečani prsluk koji se najčešće nosi u sklopu odela.
 3. Muška elegancija podrazumeva Izbegavanje odeće koja na sebi ima vidljivo ispisan logo ili ime brenda, naročito kada se oblačite formalno. Svoje „ja“ nosite svuda sa sobom pa je bolje da odeća i stav govore o vama, umesto šarenog logoa.
 4. Uklonite višak konca sa tkanine i delove koji su se izvukli iz šava ili jednostavno „vire“ tamo gde im nije mesto. Otvorite zašivene džepove i šliceve. Pažljivim pokretima brijača možete ukloniti višak tkanine sa površine garderobe.
 5. Pre izlaska iz kuće uvek pređite odgovarajućom četkom preko garderobe. Zaboravite na lepljivi valjak i kupite dobru četku za tkanine. Pedantnost je preduslov za elegantan stil.
 6. Iako su dva ili tri dugmeta na klasičnom odelu već postali standard, smoking sme imati samo jedno dugme. Četiri dugmeta izgledaju dobro na safari jakni ili bilo kom drugom odevnom predmetu koji planirate da nosite zakopčanim.
 7. Na sakoima sa jednim kopčanjem i tri dugmeta samo srednje neka bude zakopčano, a dozvoljeno je zakopčati i prva dva. Stanite ispred ogledala i sako nosite onako kako se najudobnije osećate.
 8. Ukoliko želite crni kaiš, mnogo puta ponovljeni savet jeste da birate i crne cipele. Braon cipele mnogo su fleksibilnije, i predstavljaju sveprisutnu opciju. Nemojte biti stidljivi pri eksperimentisanju sa bojama pri odabiru kravate ili kaiša. Muška elegancija podrazumeva i inovativnost.
 9. Birajte između kaiša i tregera ali ih nikako nemojte nosiiti zajedno. Izostavite ih ukoliko pantalone sa strane imaju mogućnost podešavanja veličine ili ukoliko imaju zašiven polu-kaiš na zadnjoj strani struka. Kaiš možete izostaviti kada nosite prsluk.
 10. Većina muškaraca najbolje izgleda ukoliko se bar 1 cm košulje ostavi vidljivim ispod ivice rukava sakoa. Ukoliko želite potpunu harmoniju, neka vidljivi deo rukava košulje bude iste dužine kao i kragna koja se vidi iznad sakoa (kada posmatrate sebe sa leđa).
 11. Muškarci uglavnom nose pantalone koje su predugačke za njihovu visinu. Idealna dužina određuje se tako da ivica nogavice treba da dotakne cipelu i napravi mali prelom na pantalonama. Pantalone sa manžetnama mogu se nositi kraće, a isto pravilo važi i za modele sa uskom nogavicom.
 12. Kada kupujete već skrojen sako, proverite da porub koji spaja rameni deo sa rukavom ide malo dalje od prirodnog završetka ramena. Većina krojača imaće problem da naknadno popravi veličinu ramenog dela.
 13. Već skrojena, gotova odela moraju naknadno biti prepravljena. Veoma retko muškarac pronađe odelo sa ofingera u nekoj od prodavnica koje mu savršeno pristaje. Iako mislite da ste ovaj put „uboli“ pravu stvar, neka vam navika bude da kupljeno odelo koje nije krojeno po vašim merama odnesete kod svog krojača i vidite šta on ima da kaže.
 14. Važi pravilo da kravata treba da seže do pojasa pantalona. Svaki muškarac koji se oblači u klasičnom stilu, u svom ormanu ima pregršt pantalona, što ne znači da ukoliko neke od njih imaju nizak struk, i kravata treba da bude duža. Naprotiv, kravata izgleda loše ukoliko se nosi duža od pojasa. Kada ste u nedoumici, uvek idite na kraću varijantu.
 15. Kravata praktično nema nikakvu ulogu sem dekorativnosti stoga bi trebalo da izgleda dobro. Kravata vezana na različite načine, sa prorezom na primer, učiniće dosta za raznovrsnost vašeg izgleda.
 16. Pazite da čvor na kravati ne pada i ne klizi. Muška elegancija odiše iskustvom.
 17. Kada nosite kravatu, spojite je sa prslukom, odelom, sakoom ili džemperom. Samo kravata i košulja bez ikakvih dodataka mogu izgledati otužno, a kravata na košulji sa kratkim rukavima je veliko no-no.
 18. Crna odela nosite na večernjim prijemima i sahranama. Kao alternativu, možete obući smoking i preskočiti crno odelo u potpunosti.
 19. Kravata i džepna maramica za sako ne bi trebalo da su istog dezena, posebno ne istog materijala.
 20. Izbegavajte broševe na prorezu revera; ne samo da će ostaviti rupice na tkanini već će najverovatnije padati i vući rever na dole.
 21. Đon i lice cipela uvek redovno održavajte i polirajte. Ukoliko cipele nosite redovno kod obućara, održavanje će vas koštati manje a cipelama ćete produžiti životni vek.
 22. Kada nosite odelo, uvek oblačite čarape koje su dovoljno dugačke da vam sežu iznad članaka.
 23. Elegantan stil podrazumeva poštovanje određenih pravila – ukoliko se kragna na košulji savija i uvija, nosite fišbajne.
 24. Bela majica ili potkošulja ne smeju da vire ili budu vidljive ispod košulje koju nosite, stoga ako možete izbegavajte ih uopšte, ili se potrudite da nađete potkošulju koja se neće primećivati. Najsigurnija je opcija košulje po meri.
 25. Ukoliko nosite šešir – što bi bilo divno – skidajte ga kada ulazite u zatvorenu prostoriju osim ako ste na aerodromu ili drugom javnom mestu.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da u samo par jednostavnih izmena postignete elegantan stil neprolaznog karaktera.