Flanel košulje – meke, tople i izdržljive

flanelske-muske-kosulje

Flanel košulje poznate su po svojoj mekoći i otpornosti, pored već poznatog tartan dezena i intenzivnih i jarkih boja.

Zbog skupa ovakvih karakteristika, flanel košulje su dugo povezivane sa radničkom klasom, jer su zapravo dugi niz godina bile deo odevne kombinacije velikog broja fabričkih radnika, a i dalje je tako jer je materijal topao a tkanina veoma dugotrajna i izdržljiva.

flanel-kosulje

Ipak stvari su se promenile i danas ove košulje nisu samo asocijacija na klasu radnika, već su ih mnogobrojni svetski poznati dizajneri predstavii u svojim kolekcijama kombinujući različite karirane dezene i intenzivne boje.

tkanina-flanel

Šta su flanel košulje?

Košulje od flanela tople su zahvaljujući završnom procesu u okviru obrađivanja vune, tokom koga se skuplja paperje koje se nalazi prirodno u tkanini, tako što zadržava vazduh i ponaša se kao toplotni izolator. Flanel se može praviti i od pamuka.

muske-kosulje-flanel

Unakrsno tkanje daje tkanini odličnu jačinu, a kako bi se dobila meka i paperjasta tkanina, potrebno je proći kroz još dva postupka obrade – češljanje i detaljno čišćenje vune kako bi tkanina postala gušća i čvršća. Ovaj specifični način krojenja i proizvodnje je ono što izdvaja flanel košulje i daje im poznatu mekoću.

Od flanela se osim košulja prave i pantalone i ćebad, a flanel je poznat kao materijal idealan za odbranu od niskih temperatura. Iz tog razloga se takođe vrlo često može naći i u proizvodnji muških pidžama i drugih komada za spavanje. Mnogi tvrde da jednom zaštićeni flanelom, nikada više nisu poželeli da se ogrnu drugim materijalom.

Iako materijal, flanel se gotovo uvek proizvodi u tartan dezenu, a veruje se da je upravo razlog tome njegovo Škotsko poreklo. Tartan dezen je vezivan za Škote, a i neki elementi njihove narodne nošnje takođe dele ovaj dezen. Iz tog razloga se flanel često meša i sa kariranim dezenom.

Kako se flanel košulje razlikuju od kariranih košulja?

Tartan, flanel i karo dezen – vrlo povezani pojmovi ali u suštini različiti. Za početak, flanel košulje su košulje izrađene od flanela – koji je materijal. S druge strane, karo i tartan su dezeni. Dakle tartan i karo mogu biti primenjivani na različitim materijalima, pa i flanelu. Primera radi može postojati pamučna, karirana košulja.

Razlog čestog mešanja flanela i karo dezena jeste činjenica da su jako često upareni. Niko nije siguran zašto, ali pretpostavlja se da se istorijski flanel često pravio u karo ili tartan dezenu, jer je bio pogodan za to. Što nas dovodi do sledeće, česte dileme – da li su karo dezen i tartan ista stvar?

I karirana i tartan sadrže horizontalne i vertikalne linije koje se seku pod uglovima od 90 stepeni. Karo dezen se recimo u SAD-u koristi za opisivanje višebojnih, ukrštenih šablona, dok se tartan koristi za autentične šare iz Škotske. Postoje male razlike između ova dva dezena, koje su laicima neznatne.

Ukratko – svi tartan dezeni su karirani dezeni, ali ne može svaki karirani dezen biti tartan.

Da li i Vi nosite flanel košulje ?

Nekada simbol radničke klase, flanel košulje danas jesu savršen deo zimske garderobe koji se uklapa i može biti nošen u svakodnevnim društvenim situacijama.

Da li i Vi nosite flanel košulje?