Greške pri oblačenju – 10 primera i predlozi kako ih izbeći

greske-pri-oblacenju

Sigurno ste bar jedan put ukombinovali garderobu tako da i niste izlgedali baš najsjajnije ispred ogledala, ali ste uobrzo pomislili „može da prođe, iovako idem samo do najbliže prodavnice“ . Veoma često se upravo u takvim trenucima desi da sretnemo ljude koje baš i ne želimo da sretnemo i vrlo brzo zažalimo što smo sebi dozvolili izlazak iz kuće u takvom izdanju. Uvek smo samo mi krivi, naročito zbog lenjosti ili umora, a veoma često usred odmora ili slobodnog dana ne želimo da opterećujemo mozak bilo kakvim informacijama. Mnogo je grešaka koje se pojavljuju s vremena na vreme a tiču se stila. Bez obraćanja pažnje na detalje, greške pri oblačenju mogu vas koštati mnogih stvari i u priivatnom i poslovnom životu. Uz malo dodatnog znanja lako ćete izbeći zamke lošeg stila a uz to osećate se lagodno i udobno.

Izgužvana odeća

Priznajmo, svi mi nismo veliki fanovi peglanja. Od kada sam se odselila iz roditeljskog doma pre skoro tri godine, pegla je moj najveći neprijatelj. Ipak, upirem prstom na sve ljude koji peglanje izbegavaju, jer zaista nikada neće izgledati dobro kada se na vratima kancelarije ujutru pojavite u izgužvanoj košulji. Sa nekom garderobom i tkaninama peglanje se može izbeći, a mali trik kod „omraženih“ košulja je sledeći – okačite je na ofinger i stavite je u kupatilo dok se tuširate – para će vam pomoći i smanjiti nabore.

kosulja

Trodelno odelo bez sakoa

Trodelno se zove s razlogom. Košulja i pantalone uz prsluk bez sakoa mogu izgledati po malo nedovršeno, bez obzira na situaciju. Prihvatljivo je da za vreme letnjih meseci i viših temperatura skinete jaknu za vreme večere ili nakon što je ceremonija venčanja završena, ali ukoliko želite da izgledate „cool“ a istovremeno otmeno, skinite prsluk i odaberite samo sako.

sako

Trenerke

Trebalo bi da već znamo da lagane, sportske trenerke treba nositi samo u teretani ili za vreme dnevnog odmora uz televizor ili knjigu. Izgleda da ih sve više muškaraca oblači kada izlaze iz kuće bez namere da uopšte kroče u teretanu ili na traku za trčanje. Ukoliko ne planirate da ceo dan leškarite u toplini svoga doma ili da se pošteno oznojite na treningu, uverite se da trenerka ne napusti vaš orman u svim ostalim prilikama.

Prljave cipele

Ovo pravilo ne odnosi se samo na prvi sastanak sa devojkom ili intervju za posao. Ovo je pravilo za svaki dan. U apsolutno svakoj odevnoj kombinaciji i prilici cipele moraju biti čiste i ispolirane jer zaista ne postoji ništa gore od prljavih cipela koje na sebi imaju ogrebotine i izgledaju zapušteno i iznošeno. Vodite računa o svojoj obući i izdvojite novac za novi par, ukoliko je prethodnom došao kraj.

Dužina pantalona

Prekratke nogavice pantalona podjednako su loše kao i predugačke. Ukoliko nogavice vise preko cipela izgledaće kao da su vam pantalone bar za dva broja veće i na taj način ubijaju celokupan outfit. Ukoliko vam se više dopadaju kraće nogavice, nemojte se zaneti i prekratiti, već ih odnesite kod lokalnog krojača koji će tačno izmeriti potrebnu dužinu i skratiti ih za vas bez greške. Ipak, ukoliko primetite u prodavnici da su nogavice isuviše kratke, nemojte ih ni kupovati.

duzina-pantalona

Kopčanje sakoa

Bez obzira na cenu ili prefinjen kroj sakoa, ukoliko sako zakopčate pogrešno i ceo vaš izgled biće pogrešan, a ukoliko se krećete u otmenijem društvu, postoji i rizik i od muških podsmeha. Pravilo se primenjuje u zavisnoti od toga koliko sako ima prišivenih dugmića. Sako sa duplim kopčanjem nikada ne treba nositi potpuno otkopčan. Kod sakoa sa jednom linijom dugmadi poslednje se uvek ostavlja otkopčano; ukoliko sako ima tri dugmeta – zakopčajte ili prva dva ili samo srednje. Kada sako ima dva dugmeta, kopča se samo gornje. Poslednji savet ali ne manje bitan  – uvek otkopčajte dugmad na sakou pre nego što ćete preći u sedeći položaj.

dugmici na sakou

Ranac

Postoji doza ležernosti i „cool“ osećaja kada se nosi ranac ali kada govorimo o muškom stilu, on je pogodan za situacije poput avanturističkih ili vikend putovanja. Tada su pogodni jer vam ruke ostaju slobodne a čine da vas leđa manje bole. Ipak, na putu za kancelariju ili poslovni sastanak izaberite alternativu u koju vaš lap top može da stane, jer nošenje ranca u tim prilikama zaista jeste nepogodno.

muska torbica

Prešljašteće

Kada govorimo o muškom nakitu samo jedno pravilo je zlatno – što jednostavnije. Dakle bez dragulja, dijamanata ili šljaštećeg kamenja. Držite se kože, nesjajnih, mat materijala i metala.Kada birate određen tip nakita, zadržite se na jednom ili eventualno dva komada, a ukoliko iz bilo kog razloga želite da kupite i nosite ručni sat koji na sebi ima šljaštećih detalja, poput dijamanta, nosite samo njega i sve ostale modne detalje izostavite.

Pretrpavanje brendovima

Kao i sa nakitom, previše bilo čega činiće vaš izgled lošim. Ukoliko volite da nosite etiketu koja na sebi ima ime poznatih dizajnera zapitajte se zašto nosite njihovu garderobu – da biste pokazali drugima koliku sumu novca trošite na oblačenje ili je razlog kvalitet. Ukoliko naginjete prvom razlogu, trebalo bi određene stvari izbaciti sa repertoara, kao na primer Gucci kaiš sa glomaznom šnalom.

Usko, uže, najuže…

Nismo tačno sigurni kada je ovaj trend postao popularan ali je krajnje vreme da muškarci prestanu sa traženjem inspiracije u ženskom oblačenju koje podrazumeva odabir uskih komada garderobe. Naročito majice sa dubokim izrezom koji otkrivaju malje na muškim grudima i zaustavljaju cirkulaciju oko bicepsa.

treger majica

Neuredna brada

Poput garderobe, pažnja koju posvećujete negovanju brade uticaće na izgled. Neuredna brada šalje poruku nemarnosti i daje sliku muškarca koji ne vodi naročito računa o sopstvenom izgledu. Bez obzira na formu i dužinu brade, držite je pod kontrolom. Što je češće negujete, to će vam svaki sledeći put to lakše pasti.