Idealna kragna košulje

kragna-kosulje

Većina muškaraca ne obraća pažnju na kragnu košulje ali je ovaj detalj veoma značajan, naročito kada govorimo o elegantnim odevnim kombinacijama koje biramo za specijalne prilike i formalne događaje, kao što je ceremonija venčanja, proslava nekog bitnog datuma, gala veče ili poslovni sastanak.

Upravo zbog ovoga pri kupovini i odabiru garderobe ne bi trebalo zanemariti detalje među kojima je i kragna. U većini slučajeva, idealna kragna jeste takozvana „cutaway“ kragna koja je pogodna za sve prilike i odlično se slaže kako uz klasičan tako i uz ležeran izgled, pošto može biti nošena sa ili bez kravate. Široka kragna, poznatija kao italijanska kragna prilično je slična prethodnoj ali za nju karakteristična su dva dugmeta pričvršćena uz košulju. Može imati široke ili normalne ivice, tačnije vrhove kragne, ali se generalno sreće na klasičnim modelima .

idealna kragna

Takođe, takozvana „button down“ kragna sa dva mala dugmeta koji se nalaze na samoj ivici kragneveoma je popularna. Ovakva kragna karaktristična je za ležernije modele košulja, ali se na području Amerike nosi u sklopu poslovnog stila, često uz odelo i kravatu.

americka-kragna

Krut klasičan kroj tipičan je za elegantne i klasične modele košulja koje se nose ispod isto takvog odela. Ukoliko je košulja skrojena od kvalitetnijeg materijala, kragna bi trebalo da ima uklonjive fišbajne, koji se nekad prave od mesinga, ili sedefa ukoliko košulja ima veću vrednost. Fišbajni se koriste kako bi kragna košulje očuvala svoj oblik i kako bi potvrdili kvalitet odevnog predmeta. Sa druge strane, mekane kragne pogodnije su za neformalne prilike i ležeran stil, zbog svog opuštenog i  vintidž izgleda.

Naročito treba obratiti pažnju na veličinu kragne kada nosimo kravatu. Tada kragna mora pristajati savršeno, a to znači da između vrata i zakopčane kragne treba da bude tačno toliko prostora da stane jedan prst. Kragna je veoma bitan detalj jer je kombinovanje kravate sa preširokom kragnom estetski neprihvatljivo.

Na kraju, ukoliko želite da napravite razliku i izgledate različito za vreme radnog i slobodnog vremena, držite se italijanskog pravila  – koso sečene i šire kragne kombinujte uz poslovni stil, a kragne sa dugmićima birajte za ležeran izgled.

mala kragna kosulje

Šta je tajna kragne košulje?

Obzirom da se elegantna osoba prepoznaje pre svega po detaljima, kragne košulje predstavljaju jedan od tih detalja koji mora biti besprekoran. Nedopustivo je da kod klasičnog muškog odevanja, vrhovi kragne košulje budu deformisani, naborani ili presavijeni preko čvora kravate tako da bespovratno uništavaju I najprefinjeniji i najskuplji izgled.

Colletto Camicia Uomo 300x178

Kako bi se predupredio ovaj problem, među priborima za košulje postoje fišbajni – posebni umetci, koji imaju formu malog štapića i vrlo su korisni za ovu svrhu, pa ih krojači često koriste umetajući ih na određeno mesto u okviru kragne, kako bi očuvali savršenu formu. Fišbajni za košulje, osim što imaju bitnu ulogu u očuvanju forme, vrlo često se koriste kao dragoceni pribor, ne samo u smislu poboljšanja izgleda košulje, već i u smislu dodavanja na vrednosti košulje. To je jako bitan detalj, koji ne bi trebalo da promakne perfekcionistima koji žele najviše od stila – kada se stave u mali džep specijalno dizajniran za njih sa unutrašnje strane kragne, definitivno daju na savršenosti i na stilu.

Tendicollo Colletto Camicia

Predstavljaju detalj za zahtevne kupce jer osim njihove neosporne korisnosti, fišbajni su medju najtraženijim i najidealnijim aksesoarima kao originalan i dopadljiv poklon. Po nekad su već zašiveni unutar kragne, što i nije najpraktičnije rešenje jer se mogu izdeformisati ili polomiti tokom pranja, pre svega ukoliko su napravljeni od plastike. Iz tog razloga, najbolje je birati košulje sa fišbajnom koji se vadi tako da ga je moguće zamenti u slučaju deformacije. Na tržistu, pre svega na Zapadu, mogu se naći fišbajni napravljeni od najrazličitijih materijala i namenjeni najrazličitijim vrstama košulja – tako postoje napravljeni i od plemenitih materijala – srebra, mesinga, čelika, obojenih metala, pa čak i od iste materije od koje se prave biseri. Svi oni koji žele da personalizuju svoju košulju na jednostavan i originalan način – mogu birati fišbajne u boji koja se slaže sa bojom tkanine, ili od srebra sa ugraviranim ličnim inicijalima – to je dobra ideja ukoliko želimo da izbegnemo stalnu i neekološku zamenu plastičnih fišbajna.

Stecche Per Camicie 300x288