Iz ugla Ane Petrović, vlasnice agencije Travel Boutique

Ana-P-2

POSAO

  • Da li ste ikada osetili da vas stereotipi koji se pripisuju ženama ugrožavaju u unapređenju ili sputavaju u poslovnim dostignućima?

 

Kao vlasnica sopstvenog privatnog biznisa već 10 godina, turističke agencije Travel boutique, stereotipi o ženama u poslu me nisu toliko ugrožavali, ali sam se svakako susretala sa njima. Najčešće je to pitanje ko je zaista vlasnik agencije (muž ili otac), koje mi se redovno postavljalo na raznim poslovnim događajima u Srbiji i regionu, a posebno tokom putovanja u kulturama u kojima nije uobičajeno da su žene vlasnici biznisa. Međutim, predrasude i stereotipi me nisu sputali da nastavim sa razvojem svog poslovanja. Vidan je pomak u podizanju svesti o ženskom preduzetništvu i polako se menja pogled na žene u biznisu, na njihove sposobnosti i ekspertizu.

 

  • Koje osobine treba da poseduje “Žena Zmaj” kako bi se izdigla iznad staklene tavanice?

 

Iskreno verujem da su ključne osobine koju svaka osoba treba da ima za uspešno preduzetništvo  integritet, upornost, mudrost, odlučnost, emocionalnu inteligenciju, a posebno spremnost za kontinuirani rad na sebi. Po mom mišljenju ono u čemu se žene kao preduzetnice bolje snalaze je emocionalna inteligencija, koja je neophodna za uspešan rad sa ljudima, posebno u sektoru usluga.

 

  • Da li se poslovni svet u 2020. menja u korist žene?

 

Poslovni svet 2020 se svakako menja, a u čiju korist, ostaje da vidimo. Turizmom dominiraju žene kao radna snaga, posebno u turističkim agencijama. Trenutno je u svim zemljama sveta sektor turizma najteže pogođen pandemijom. Mnoga radna mesta u turizmu su ugašena ili ugrožena, tako da je neophodna pomoć, podrška i razumevanje svih kako bi se turizam kao grana privrede održala, kako kod nas, tako i celom svetu, a time i pomoglo ženama u poslovanju.

 

MODA

Pored poslovnih dostignuća ne možemo a da ne istaknemo vaš stil odevanja.

Zanima nas bez kog komada ne biste mogli da zamislite vaš ormar i šta smatrate statement peace-om svakog poslovnog garderobera?

Bela košulja krojena po meri i to u dve verzije. Jedna klasična sa visokom kragnom i lepim manžetnama za kancelariju i poslovne događaje. Druga verzija je duža, kao haljina i idealna je za putovanja na daleke destinacije. Prirodni materijali obavezno, udobno i šik.

 

 

PORODICA / ŽIVOT

  • Koje 3 destinacije najviše odgovaraju vašem senzibilitetu?

Kada sam za pravi odmor, Maldivi su nezamenljivi. Najlepše more, fascinantna priroda, privatnost, bez gužve, udobno i prilagođeno putnicima koji vole komfor.

 

 

 

Ana Petrović -privatna arhiva

Kada sam raspoložena za avanturu, Jugoistočna Azija je nepresušni izvor zanimljivosti i prilika za aktivan odmor. Od kišnih šuma u Maleziji, preko zmajeva na ostrvu Komodo u Indoneziji, pirinčanih polja i hramova na Baliju, kulture i kraljevskih palata na Tajlandu, do ultra savremenog Singapura.

Najlepše putovanje u životu koje bih rado ponovila je Francuska Polinezija sa svojim magičnim ostrvima Tahiti, Morea i naravno Bora Bora. Ja obožavam more i morski svet i tamo sam videla do sada najlepši koralni greben, beskrajna jata šarenih tropskih riba, plivala sam sa kitovima, ražama, ronila sa delfinima i shvatila šta znači 50 nijansi plave.