Izbor kravate - praktični saveti

kravate

Osnovni model muške košulje je ostao više-manje isti tokom decenija. Razlike između nekadašnjih i sadašnjih modela košulja su u detaljima, tkaninama i načinu izrade… Svaki muškarac može da kreira sopstveni stil autentičnim detaljima, tako da je izbor kravate veoma važan. Jedan od ovih detalja je i kravata čija je upotreba poslednjih decenija ušla ponovo u modu i to na velika vrata. Radi se o klasičnom aksesoaru koji danas stilisti kreiraju u najrazličitijim dezenima, materijalima i veličinama.

ŠIRINA  – Uske kravate su i dalje u trendu, mogu biti vrlo cool kako u formalnom, tako i u neformalnom kontekstu. Ali treba biti pažljiv – uska kravata ne odgovara svima.  Standardna širina kravate je 7,5 cm i prikladna je svakoj građi. Ukoliko neko pak ima širi struk, bolje je da se odluči za širu kravatu. Čak i šare i pruge na kravatama treba birati pažljivo. Horizontalne linije i šare vizuelno šire, dok vertikalne linije i tamne boje sužavaju.

uska kravata

MATERIJAL – Kod izbora kravate i dalje je najcenjenija svakako svila. Danas, ipak, ima puno izbora, pa alternativa može biti češljana vuna. Prave se i od sintetičkih vlakana, koja mogu biti vrlo dopadljiva i ekonomična. U dugoročnom smislu, najbolja su ipak prirodna vlakna, kako po pitanju cene, tako i po pitanju trajanja.

izbor-kravate

KOMBINOVANJE – Tradicionalno, za klasični i elegantni izgled, kravata bi trebalo da bude tamnija i druge boje u odnosu na odelo. Kad se usvoje osnovna pravila, mogu se probati i neke smelije varijate, ali u svakom slučaju ne treba preterivati jer više šarenih dezena samo nekolicina može uspešno da nosi na sebi. Bitno je napomenuti da uz kravatu, dugmad treba da budu zakopčana do kraja i kravata treba da se spusti sve do kaiša. Kuriozitet je da postoji čak 85 različitih načina vezivanja kravate.

kravatakravata2kravata3kravata1