Jedina četiri muška odela koja će vam biti potrebna

muska-odela

Mnogi pripadnici jačeg pola sanjaju o garderoberu kojeg popunjavaju samo muška odela, a postoji i veliki broj onih kojima odelo predstavlja sinonim za oklop i nužno zlo – ulaznicu za socijalna dešavanja i skupove na koje želi da se potroši što manja svota novca.

Kom god tipu da pripadate evo kratkog vodiča i saveta kako da izgradite svoj garderober sa odelima. Šta da kupite prvo, koji red da sledite i kako da ekonomično trošite na kvalitetan kroj i materijal.

Teget muška odela sa dva dugmeta

Ukoliko kupujete odelo namenski i planirate da se na njemu i zadržite, neka to bude mornarski plavo odelo sa zasečenim reverom. Nema toga što će vam biti korisniji od ovakvog odela. Naročito ukoliko izaberete materijal srednje debljine, ne pretanak niti predebeo, tako da ga možete nositi tokom čitave godine. Ne pružajte previše poverenja oznakama na deklaraciji; često ne moraju biti verodostojne i mogu vas navoditi na pomisao da bolje nužno mora biti skuplje.  Što naravno ne mora biti istina.

U inostranstvu često ćete na etiketi naići na oznaku „super“ materijal koji iako najčešće lagan i luksuzan takođe može i da se lako gužva, što odelo čini nepogodnim za svakodnevnu upotrebu. Fina tkanina podrazumeva i delikatnost. Stoga ako birate prvo ili jedino odelo koje ćete nositi često ili svaki dan držite se idealne kombinacije – pristupačne cene i dugovečnosti tkanine.

Dobro bi bilo kupiti dva para pantalona ukoliko vam finansijska situacija to dozvoljava. Da, to jeste dodatni trošak. Ali relativno mali u poređenju sa cenom kompletnog odela, da ne pominjemo kupovinu dva. Investicija se može lako isplatiti jer su pantalone te na kojima se vidi kada su dotrajale i iznošene. Ono što može biti poteškoća jesu različiti materijali od kojih su sako i panalone skrojeni te ne bi bilo najpametnije nositi ih zajedno ukoliko se ne uklapaju. Detalji poput zakrpa ili zanimljivih dugmića mogu biti od pomoći iako će doptineti ležernosti i učiniti odela manje elegantnim i formalnim.

teget-musko-odelo

teget-muska-odelaSiva muška odela sa dva dugmeta

Sivo odelo je toliko raznovrsno da uvek može da vam priskoči u pomoć. Sva pravila koja se tiču kroja i materijala, već gore pomenuta, važe i ovde. Postoji nekoliko nijansi sive. Kao glavno pravilo, tamnije nijanse sive prilagodljivije su za zimski period i elegantne događaje dok svetle nijanse sive odgovaraju letnjim danima i ležernijim, opuštenim događajima. Srednja nijansa sive koja nije ni previše tamna ni previše svetla, najbolji je izbor za svaki dan i takvo odelo odgovara svakom godišnjem dobu.  Idealno bi bilo pronaći nijansu koja se najlakše kombinuje sa drugim komadima garderobe, poput recimo sivih pantalona i teget sakoa i obrnuto.

Ukoliko ste početnik koji je tek krenuo u potragu za svojim prvim odelom, izbegavajte odela sa izrazitim šarama poput odela od tvida i kašmira. Niko neće primetiti da ste se na poslu pojavili dva dana za redom u istim sivim pantalonama, ali je zato vrlo verovatno da će odelo od engleskog tvida poput modela sa šarom „Princ od Velsa“ ostati zapamćeno.

sivo-odelo

siva-odelaTamna muška odela sa duplim kopčanjem

Ukoliko pratite američke modne blogove, kada se pomene tamno odelo sa duplim kopčanjem, prosečan Amerikanac pre bi posegnuo za dobro poznatom „kaki“ bojom, pravim letnjim izborom izrađenim od laganog pamuka. Kako se na evropskom tlu znatno manje nose, predlog je tamno odelo – tamno sivo, tamno plavo,teget , čak i sa malo diskretnog sjaja i zašiljenih revera.

Tamno odelo sa duplim kopčanjem dovoljno je raznovrsno da vam priskoči u pomoć pri nedeljnoj rotaciji garderobe. Takođe treba biti pažljiv pri kombinovanju sa drugim komadima jer sjajni materijal i špicaste ivice revera mogu izgledati previše „nakićeno“  i kao da ste upravo izašli sa važnog poslovnog sastanka u trenucima kada vam treba opušten i ležeran izgled.  Uverite se da je kroj dobar i da vam sako nije predugačak.

tamno-odelo

tamna-odelaVečernja odela ili Muška odela za venčanje

Ovaj stil i kroj odela i dalje ostaje sporan. Krojački donovi u „Tom Sweeney“-u jednom prilikom su izjavili da je upravo ovaj kroj odela ono što predlažu svojim mušterijama nakon već skrojenog teget ili sivog odela.

Da bolje razmislimo. Pozivi na događaje gde je dress code obavezan nisu toliko česti, eventualno se desi jedan u godinu dana. Ali kako starite, biće ih sve više. A pri odlasku na takve događaje svakako želite da izgledate najbolje i da se tako i osećate – samopouzdano i sveže. Bilo da je u pitanju dodela Oskara, venčanje ili poslovna zabava želite svežinu i udobnost, ne ustajali poluizvetreli miris znoja prethodnih muškaraca koji su na istom mestu na kom i vi iznajmili baš to odelo.

Možda novac uložen u svečano odelo poput smokinga za vas predstavlja potpunu besmislicu. Ali pogledajte situaciju iz drugog ugla. Ukoliko je sako slim kroja i dovoljno kratak može se nositi i na dobar džins. Ukoliko imate dobro skrojen smoking koji vam savršeno pristaje svakako ćete lako naći izgovore kako i gde da ga nosite.

muska-odela-za-vencanje

vecernja-odela