Jednostavni saveti: kako otkloniti fleke na košulji

fleke-na-kosulji

Dovoljan je samo momenat nepažnje, manja nezgoda za porodičnim ručkom ili na sastanku sa prijateljima, na poslu ili čak u šetnji, i na vašoj košulji našle su se nepoželjne fleke. Situacija može biti još gora ukoliko je košulja bela i izrađena od finog materijala. Kakvog god da je fleka porekla, ne brinite! Samo pratite naša jednostavna uputstva kako biste naučili kako da bez muke otklonite bilo koju fleku sa svoje košulje, bez oštećivanja materijala.

ALKOHOL/VINO

Mrlju otklonite upijajućom krpom kako bi se otarasili viška tečnosti, zatim nastavite sa sunđerom i toplom vodom i sapunom. Ukoliko se fleka od vina već osušila, najbolje bi bilo najpre tretirati košulju mešavinom alkohola i vode a na mrlju sipati sirće. Na fleke od crnog vina trebalo bi utrljati obilniju količinu soli, čija je funkcija upijanje tečnosti.

KAFA, ČAJ

Najpre potopite krpu u mešavinu alkohola i vode jednake razmere pa pređite njom preko fleke, a zatim mrlju istrljajte sunđerom potopljenim u sirće. Sirće ne koristiti na lanenim materijalima.

MASTILO

Potopite odevni predmet u hladnu vodu pre nego što ga stavite u mašinu za veš. Ukoliko je neophodno, istrljajte fleku sa 90 – procentnimalkoholom ili izbeljivačem, ali samo ukoliko je u pitanju beli materijal ili ukoliko je u pitanju kvalitetniji komad garderobe čija boja neće izbledeti.

ČOKOLADA

Operite košulju u hladnoj vodi. Ukoliko nije dovoljno, pokušajte sa 90% alkoholom.

CIGARETE

Izgorelu košulju trebalo bi ostaviti profesionalcima na tretiranje. Izgorela mesta na belom pamuku mogu se tretirati razblaženim hidrogen peroksidom. Ponovite proces koristeći izbeljivač pre pranja košulje u vrućoj vodi.

MAST, ULJE

Ukoliko je maerijal pamučan, utrljajte suvi sapun na mrlju i isperite u hladnoj vodi. Nikada ne koristite toplu ili vruću vodu za masne fleke. Kao alternativa može poslužiti i deteržent za sudove – sipajte na fleku i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Pre korišćenja deterdženta, probajte na manje vidljivom delu košulje kako biste se uverili da neće izbledeti tkaninu. Ukoliko je u pitanju svilena košulja, pospite fleku talkom ili bebi puderom i utrljajte.

 

ŠMINKA, KARMIN

Na fleku utrljajte 90% alkohol ili turpentin, ali bi ipak najbolje bilo upotrebiti odstranjivač fleka, bar kada su nežni i delikatni materijali u pitanju.

KRV

Generalno, fleke od krvi mogu se skinuti hladnom vodom. Finiji materijali mogu se tretirati hladnom vodom u kojoj je rastvoren rastopivi aspirin. Sipajte na fleku i sačekajte nekoliko minuta a onda otklonite ostatak sunđerom i hladnom vodom.

TRAVA

Nežno utrljajte sapun ili 90% alkohol na mrlju.

ŽVAKA

Najbolje rešenje za uklanjanje ostataka žvake jeste zamrzavanje tkanine. Onog trenutka kada je dovoljno čvrsta, uklonite ostatke četkom i eventualno mrlju pređite krpom potopljenom u 90% alkohol.

DEZODORANS

Pre korišćenja veš mašine, bele tragove obrišite krpom natopljenom jednakim količinama vode i sirćeta.

 

Kao što možete videti, uklanjanje fleka sa vaše omiljene košulje ne mora biti toliko teško i zahtevno. Samo pratite ovajednostavna uputstva kako biste izbegli probleme i sprečili dalje komplikacije koje do kraja mogu uništiti najfinije materijale.