Muška odela za venčanje i kratki saveti za mladoženje

odelo-za-vencanje

Kada su tema muška odela za venčanje, izabrati pravo za poseban dan nije najteži zadatak za muškarca, upravo zbog toga što se veći značaj pridaje venčanici i osobi koja je nosi, najverovatnije zbog atmosfere i romantike koja je uvek okružuje. Ipak, odelo mladoženje je podjednako važno i zaslužuje istu pažnju. Prvo bitno pravilo jeste da odelo mora pristajati savršeno i da je u harmoniji sa okruženjem i temom venčanja.

Pri odabiru važno je razmotriti i vreme i mesto održavanja ceremonije. Pogledajmo detaljno kako izabrati odgovarajuće odelo i neka pravila dobrog ukusa.

Muška odela za venčanje – saveti za pravilan odabir u skladu sa dobrim ukusom

Za građansko venčanje nije neophodan prekomeran formalni izgled. Preporučuju se klasična dvodelna muška odela za venčanje.

Kada venčanje prati svečana ceremonija i isti takav dnevni ambijent, pravi odabir je jutarnje odelo sa tipično crnim ili sivim sakoom sa repovima, prslukom svetlih nijansi i pantalonama sa tankim uzdužnim prugama i faltama. Britanska elegancija podrazumeva belu košulju sa ukrasnom dugmadi za manžetne, svilenu kravatu ili plastron, uz obavezne rukavice i šešir kako tradicija nalaže. Ovakav manir i način oblačenja obavezan je kako za mladoženju i devera tako i za očeve mlade i mladoženje.

Ukoliko želite da ublažite ozbiljnost ovakvog događaja a da i dalje izgledate smelo i oštro, odaberite trodelno odelo, sako bez repova i duplog kopčanja sa dva dugmeta na prednjem delu i pantalone i prsluk istog materijala. Klasika je uvek elegantna, idealna za mnoge prilike i zadržava svoju praktičnost – moći ćete ponovo da je obučete i nakon venčanja.

Ukoliko se ceremonija venčanja održava u večernjim časovima, uz elegantnu i kreativnu atmosferu, izbor se može proširiti ne samo na smokinge svih vrsta, već i na satenska ili odela od svile, sa sjajnim i efektnim materijalima.

odelo-za-vencanje

Osnovna pravila za odabir odela za venčanje

Evo nekih osnovnih pravila koja ukoliko poštujete, nećete moći da napravite pogrešan korak pri odabiru odela za svoje venčanje:

  • Prvo pravilo je odgovarajuća veličina odela. Odelo mora savršeno da pristaje muškarčevoj figuri.
  • Što se tiče sakoa, izbegavajte modele sa duplim kopčanjem, sa imitacijom zakrpi, lanene materijale i rasparna odela, kao i podvrnute nogavice.
  • Košulja uvek sa francuskim manžetnama i dugmićima za manžetne, može biti bela, ali i iste ili slične boje i nijanse ukoliko je odelo sivo ili plavo. Trebalo bi izbegavati materijale poput sintetike i svile, kako bi se izbegle neprijatne fleke od znoja u predelu pazuha.
  • Cipele i kaiš trebalo bi da budu izrađeni od istog materijala iste boje. Klasičan i nepogrešiv izbor su crne cipele na pertlanje, model „Oxford“, ali ukoliko je u pitanju ležernije venčanje, i obični modeli cipela odgovaraju.Izbegavajte cipele sa šnalama i kopčanjem kao i mokasine. Čarape nisu ništa manje važne, trebalo bi da su tamno sive, crne ili plave boje.
  • Izbegavajte kravate jarkih boja, najbolji izbor je klasičan kroj, plavih ili sivih nijansi koji podsećaju na srebro, jednobojne ili sa sitnim šarama.
  • Ipak, ako nosite leptir mašnu ili „lastron“ – kravatu sa krupnim čvorom koji je najčešće pričvršćen brošem, birajte isključivo svilene komade i obavezno ih sami vežite.
  • Takođe, izbor aksesoara i nakita treba da bude veoma tačan, naročito kada se bira dugmad za manžetne koje su simbol muške elegancije, a dozvoljen je i unikatan muški nakit koji može biti izrađen u skladu sa temom venčanja. Džepne maramice, suptilnih boja, ne bi trebalo da budu iste boje kao i kravata, a za tipove muškarca sklone romantici, umesto džepne maramice može se naći i cvet, uklopljen sa mladinim buketom.

Boje venčanja – elegancija i dobar ukus moraju biti osnovna pravila za vaše venčanje, držite se jednostavnosti i izbegavajte odvažne boje, kako džepne maramice tako i kravate. Možete izabrati tamno odelo – tamno sivo, crno ili tamnije mornarsko plavo, sa nekim varijacijama sjajnijih sivih tonova.

Muška odela za venčanje ne mogu dati kompletan izgled bez kvalitetne košulje, a za ovu priliku preporučujemo izrade košulje po meri.

Bonus saveti za mladoženje

Sezona venčanja se polako ali sigurno bliži. Kada se radi o pripremi najlepšeg dana u zajedničkom životu muškarca i žene, uglavnom su buduće supruge te koje se bave organizacijom i pripremom najrazličitijih sitnica. Iako se smatra da mlada sanja i u mislima do tančina priprema svoj savršeni dan, i mladoženje dele sa njom komadić odgovornosti. Stoga, ukoliko se pripremate da uskoro kažete „da“ ili poznajete mladoženju kome je potreban po koji savet u vezi sa svadbenim pripremama, prosledite mu neke od kratkih saveta koje ćete naći u tekstu ispod.

Ustanite rano

Dan venčanja nije onaj koji želite da prespavate. Iako ne morate poraniti zbog šminke i frizure poput vaše drage, ipak su vam potrebni dobar tuš, brijanje i oblačenje kako biste bili spremni na vreme da priskočite u pomoć ukoliko dodje do bilo kakvih nepravilnosti u planu. Buđenje s petlovima, jutarnja kafa i spremni ste da započnete svoj specijalan dan ranije nego inače. Kako su žene sitničari, paničari i planeri naročito kada je ovakav dan u pitanju, iznenadite ih time što ćete im omogućiti relaksaciju pre samog početka haotičnog dana. Uloga potrčka, bilo da je u pitanju ispomoć njenoj porodici ili njoj samoj, ne bi smela da vam tog dana predstavlja nepremostivi problem.

Mlada i mladoženja

Poštujte listu obaveza

Budite tačni i progresivni. Vaša buduća supruga verovatno već ima spremljen, miljama dugačak spisak svih stvari koje toga dana treba obaviti, a vi se setite da je tog dana upitate da li postoje stvari sa spiska koje vi možete da odradite. Ukoliko je ona jedna od opuštenijih mladi, koje su prava retkost, čak i sama namera da pomognete daće joj dozu sigurnosti i ceniće vaš entuzijazam kasnije a naročito tog dana. Pravi savet kako da vam brak ustane na pravu nogu.

Mlada izlazi iz kombija

Spakujte paket za prvu pomoć

Ovo može zvučati kao nešto što je samo mladama potrebno ali sigurno ćete čak i vi biti prilično uzrujani ukoliko baš u bitnom trenutku osetite neizdrživu gorušicu. To je samo jedan od primera. Stoga spakujte nekoliko vrsta lekova za prvu pomoć poput aspirina, kafetina, probiotika, bombona za svežiji dan.  Spakujte i dodatnu dugmad, malu iglu i konac u boji košulje i odela, labelo za usta, kao i zaštitnu kremu za lice ukoliko je venčanje u sred jula a ceremonija venčanja i prijem gostiju napolju.

Mladoženja grli mladu oko struka

Budite mladina najveća podrška

Većina nevesta su na taj dan prilično uzrujane i nervozne, a često ni mini napadi panike ne izostaju, naročito tog jutra. Ponekad, upravo ono što je takvoj situaciji potrebno je malo podrške i razuveravanja.  Počnite dan tako što ćete joj poslati kratku poruku ili mali poklon putem prijatelja ili kumova. Bez obzira da li svoje venčanje pravite u gala svečanoj hali, ušuškanom ribljem restoranu ili u dvorištu vaših roditelja, setite se da joj obavezno smirenim glasom kažete da će hrana, posluženje, dekoracija i sve ostalo proteći u najboljem redu, baš onako kako ste i planirali. Ovo će joj pokazati da vam je stalo i da brinete o njenim  osećanjima i u jednom tako zbunjujućem danu pretrpanom emocijama.

Mlada drži veo iznad glave

Jedite i pijte vodu

Ustanite dovoljno rano da ostavite sebi vremena za dobar doručak bogat hranljivim sastojcima koji će vas držati na nogama do poslepodnevnih, često i večernjih časova.  Veći deo tog prepodneva provešćete u jurnjavi i frci, hteli vi to ili ne, pa će vam dodatna energija biti preko potrebna. Visoko proteinski doručak i dosta vode i spremni ste za ostatak dana. Na kraju, nijedan mladoženja ne želi da čuje zvuk nervoznih creva u trenutku kada treba da izgovori to čuveno „da“. Kada zabava krene, uvek pored čaše sa alkoholom držite i jednu sa vodom i svaki gutljaj alkohola ispratite jednim gutljajem vode kako biste trezni ispratili rodbinu i goste i sutradan se sećali svog venčanja. Naterajte se da večerate iako vam i nije do toga u tom trenutku.

Mladoženja skače iznda kamere

Uživajte!

Najbolja stvar koju možete uraditi na svojoj svadbi jeste da se opustite i osetite atmosferu, upijate svaki trenutak. Taj dan je ceo podređen vama i vašoj dragoj i najvažnije, životu koji započinjete zajedno. Zabavljajte se, uživajte u svačijem društvu i  setite se da, iako bilo šta podje kako niste isplanirali, pogledate svoju mladu i buduću ženu, nasmešite i namignete. Znaćete da je sve ostalo manje važno od onoga što ste taj odlučili da uradite. Upravo ste tamo gde i treba da budete.

Source: http://www.menswearstyle.co.uk/2016/01/06/wedding-day-tips-for-the-groom/5075