Kako se spakovati za put

kako-se-spakovati-za-put

Sa prazničnim danima dolaze na red i putovanja i obično se nekoliko dana pred put postavlja pitanje – kako se spakovati za put? Na to pitanje nije lako dati odgovor iz više razloga: pitate se šta poneti a šta ne, razmišljate kako sve to da spakujete u kofer i pre svega imate onaj neprijatan osećaj da ste nešto zaboravili  – ukoliko se pronalazite ovde, ukoliko se upalila lampica u Vašoj glavi, nastavite da čitate tekst i otkrićemo Vam 5 malih trikova koji pomažu u ovakvim situacijama i objasniti vam kako se spakovati za put.

1. Razmislite o tome unapred!

Prvo i osnovo pravilo je da pakovanje treba započeti na vreme. Možda to deluje kao banalni savet, ali zaista pomaže pri uštedi prostora u koferu! Ukoliko se pakujete u pet do dvanaest, vrlo je verovatno da ćete vršiti nasumičan izbor, bez ikakvog reda ne vodeći računa o prioritetima.  Od velike koristi može biti i detaljan spisak potrebnih stvari. Uvek se prvo uverite da ste spakovali najneophodnije stvari: novac, dokumenta, ključeve, lekove, proizvode za ličnu higijenu i naravno – adekvatnu odeću.

2. Odelo ne čini čoveka…. ali čini turistu!

Drugi savet za pakovanje kofera je taj da treba odabrati odeću koja je u skladu sa klimom i godišnjim dobom zemlje u koju idete. Možda se sad pitate – a kako u tom slučaju izbeći da odlazak na odmor postane prava selidba?  Uvek je bolje poneti nekoliko odevnih predmeta koji mogu da se kombinuju na više načina. Isto pravilo važi za boje, odaberite neutralne boje koje mogu lako da se upare i koje su adekvatne za više prilika. Čak i ukoliko bi temperatura trebalo da bude visoka, nije na odmet poneti i neki džemper sa dugim rukavima, u slučaju da Vas vreme iznenadi.  Ista, samo obrnuta stvar važi ukoliko planirate da idete na drugi kraj planete.

3. Od glave do pete

Ukoliko se bojite da ste nešto zaboravili, zašto ne biste poređali stvari po krevetu prateći delove tela? Na primer, ako se pakujete za more, neophodno je da ponesete šešir, naočare, kremu, četkicu, brijač… Za gornji deo tela Vam trebaju majice, košulje, dezedorans, krema za sunčanje… i tako dalje, sve do stopala. Još jedan dobar način da se spakujete jeste taj da imate na umu šta ćete raditi tokom odmora dan za danom. Da li ste imali na umu eleganti događaj? Putovanje automobilom? Jednostavan dan na plaži? Šta Vam treba za ove prilike? Predmeti koji se najčešće zaboravljaju a veoma su potrebni jesu: četkica za zube, kupaći kostim, punjač za mobilni telefon – dakle, imajte ih na umu i zabeležite ih sebi kao podsetnik.

4. Dodatno mesto za suvenire? – Evo kako!

Kako će Vam trebati nešto dodatnog prostora za suvenire koje će te sigurno kupiti dok ste na putu, vrlo korisna strategija bi bila ta da na put sa sobom ne nosite velika porodična pakovanja kupki, šampona, losiona i sl, već manja praktična pakovanja koja su namenjena putovanjima. Ona će Vam dodatno uštedeti prostor u koferu i svakako će Vaš prtljag biti znatno lakši.

5. Na greškama se uči

Poslednji savet u nizu je taj da kada se pakujete – setite se poslednjeg putovanja na koje ste išli.  Ne radi se o mentalnoj vežbi koju izvodite u dokolici, već o vrlo jednostavnoj i efikasnoj strategiji koja Vam pomaže da se setite manje korisnih ili potpuno beskorisnih stvari koje ste prethodni put nosili sa sobom. Nosili ste masku za ronjenje i koristili ste je samo jednom za cele dve nedelje? Pre nekoliko godina ste išli na planinu i u povratku ste shvatili da je ručna lampa ostala na dnu kofera sve vreme? Onda nema dileme – te stvari nisu vredne da ih nosite sa sobom!