Kopčanje muških i ženskih košulja - zašto je na suprotnim stranama?

muska-kosulja-1

Možda ste se nekada zapitali zašto je kopčanje muških i ženskih košulja na različitim stranama?  Razlike svakako postoje – ne samo kad se radi o košuljama, već  i o džemperima, kaputima i ostaloj odeći na zakopčavanje.

muska-kosulja

Kada je ženska odeća u pitanju, dugmad stoje na levoj strani odevnog predmeta, dok su kod muške garderobe smeštena na desnoj. Neki misle da je ta naročitost isključivo stilskog karaktera, dok drugi  smatraju da ta razlika postoji samo kako bi se razlikovala muška od ženske garderobe – u stvari za to postoji čitava istorijska pozadina.

I u prošlosti, većina ljudi su bili dešnjaci, tako da su dugmad bila prišivana na desnu stranu odevnih predmeta, samim tim i košulja radi komotnosti. Ovaj odabir je bio prikladan samo za mušku odeću upravo jer su se muškarci pre svega oblačili sami, dok kad se radi o ženskoj garderobi, dugmad su bila prišivana na levu stranu, jer su damama obično pomagale sestre, majke ili služavke, kojima je na ruku više išao suprotan raspored dugmadi.

Ovaj običaj je zadržan i do dana današnjeg – žene danas iako nemaju naročitu potrebu za takvim rasporedom, još uvek imaju naviku da dugmad budu rasporedjena na levoj strani.

muska-kosulja-dugmici