Košulja i farmerke

plava-kosulja-crne-pantalone

U današnje vreme nošenje odela na posao više nije obaveza, a sve više kompanija uvodi opušteni petak“ u svoj raspored. Ipak, neke firme su i dalje striktne naročito po pitanju oblačenja i zahtevaju nošenje odela i košulje. To znači da u ormanu morate imate nekoliko odela, košulja i casual garderobe (kosulja i farmerke) za opuštene dane.

Kako da nosite košulju

Šta da uradite ako ne želite da prenatrpate svoj garderober? Ili ako jednostavno ne možete sebi da priuštite kupovinu toliko garderobe svake sezone? Kako da sačuvate novac i smanjite kvantitet u korist kvaliteta? Odgovor je tako jednostavan – mešajte i kombinujte! To priznajemo nije lako ako niste rođeni sa sklonošću ka modi i stilu ali se takve stvari lako mogu i naučiti uz po koju caku i savet.

Svi znaju kako da nose formalnu košulju uz odelo. Ali sada postavljamo pitanje kako da nosimo košulju uz omiljeni par farmerki, što je potpuno novo polje u kome važe drugačija pravila. Proći ćemo zajedno kroz neke ideje i savete, boje i dezene, krojeve košulja i veličinu farmerki. Takođe ćemo pomenuti i modne detalje koji su dozvoljeni onda kada je košulja uvučena u pantalone, odnosno izvučena.

Počnimo sa nekim primerima košulja. Nisu vam potrebne stotine košulja za svaku priliku. Nekoliko modela različitih boja dovoljno je da pokrije sve vaše potrebe. Lako ih možete kombinovati sa drugim bojama i stilovima farmerki, pantalona, cipela, kaiša, džempra i drugog. Svakom garderoberu potrebna je bar jedna dobra bela košulja, s obzirom da je najlakša za kombinovanje. Nikada nemojte potceniti moć klasične bele košulje.

BOJE

Elegantne košulje moguće je naći u najrazličitijim bojama što znači da je pred vama zaista zavidan izbor. Nekoliko belih komada, jedna crna, možda i jedna plava. Na linije, sa cvetnim dezenom i jedna sa printom je sve što vam je potrebno ukoliko želite da savladate košulja-farmerke kombinaciju.

Bela košulja i farmerke

Toliko mnogo kombinacija postoji sa jednostavnom belom košuljom. Možete je nositi sa odelima, a petkom uz farmerke. Ne morate biti precizni sa bojom farmerki jer se belo uklapa uz baš sve druge boje, ipak bilo bi dobro da birate tamnije farmerke ukoliko želite da zadržite formalan, ili smart-casual izgled.

bela-kosulja-farmerke

Crna košuljai farmerke

Nekada crnu košulju možete nositi i sa odelom ako težite naročito ozbiljnom, a istovremeno elegantnom izgeldu. Kombinacija crne košulje i farmerki je dobra kombinacija za izlazak, koju možete razbiti dobrim parom „Chelsea“ čizama i postići onaj poznati „Tom Hardi look“.

 

Košulja na pruge; košulja sa printom

E sada sledi zabava! Izgledaju veoma šik u sklopu odela, a  savršene su uz par dobrog teksasa.

 

VELIČINA KOŠULJE

Jedna od najvažnijih, zapravo i najvažnija stvar pri odabiru košulje jeste veličina i model. Pored popularnih krojeva, ne treba slepo pratiti trendove već birati ono što najbolje pristaje vašoj građi i telu i onaj kroj u kome se osećate najprijatnije.

Kako bismo vam osvežili pamćenje evo male slike koja bi mogla da vam pomogne da odaberete onu pravu, iako smo sigurni da već iz iskustva znate kada košulja dobro pristaje a kada ne. Kroj i model košulje zavisi takođe i od prilike za koju košulju birate; da li planirate da je nositi puštenu ili uvučenu u pantalone. Mi ćemo vas posavetovati kako  da nosite slim fit košulju ukoliko ste atletske građe. Birajte slim model ukoliko planirate da košulju uvek nosite uvučenu u pantalone, kako biste imali manje materijala sa strane sa kojim često ne znate šta ćete. Ukoliko je kroj farmerki koje nosite širok, ne uvlačite košulju, već odaberite klasičan kroj.

velicina-kosulje

 

Proporcije

Veoma važan deo izgleda je i proporcija garderobe i činjenica da ona u velikoj meri utiče na proporciju čitavog izgleda i tela. Dužina košulje u ovom slučaju je najznačajnija. Ako je predugačka vizuelno će skratiti figuru. Ovo ne predstavlja problem muškarcima sa dugačkim nogama, ali ako sebe smatrate nižom osobom izbegavajte predugačke modele košulja.

Kontrast između košulje i farmerki igra istu ulogu. Ako je košulja dugačka i dosta svetlija od farmerki, vizuelno će uticati na proporciju tela. Budite pažljivi sa dužinom košulje jer je bitna za izgled.

duzina-kosulje

 

Kako nositi uvučenu košulju

Brojni su argumenti za i protiv nošenja upasane košulje te je debata i dalje otvorena i omogućava vam odabir po želji. Naravno, povod je ovde veoma bitna stavka. Ukoliko nosite odelo i spremate se za neku posebnu priliku, poželjno je uvući košulju u pantalone. Međutim, koje pravilo primeniti kada košulju nosimo uz farmerke? To već zavisi od vašeg raspoloženja.

Uvučena košulja

Izgleda uredno, otmeno i daje šansu da i kaiš koji nosite dođe do izražaja. Dužina bi trebalo da bude dovoljno dugačka da se ne izvlači iz pantalona pri okretima i pokretanju tela. Košulje koje su namenski krojene za odela napravljene su baš za ovu svrhu. Prave se bez ravnog šava kako bi baš taj dodatni materijal potreban za muškarca u pokretu bio obezbeđen. Ako ste u dobroj formi možete odabrati i slim-fit model u kojima se osećate lagodno.

Puštena košulja

Elegantne košulje najčešće imaju polukružni obod pa su pogodne i za nošenje van pantalona. Uz farmerkeovakav način nošenja košulje je znatno popularniji. Takav kružni ili špicasti kroj pogodniji je za ovakvo nošenje od ravnog kroja košulje. Košulja ne bi trebalo da seže dalje od početka rajsferšlusa na farmerkama, a opet dovoljno dugačka da vam pri pokretu ne otkriva delove potkošulje ili kože.

KOŠULJA I FARMERKE

Momci i muškarci, ukoliko želite da „razbijete“ izgledom, uvek uparite cipele i kaiš. To znači da koža od koje su napravljene cipele treba biti ista ili slična koži kaiša. Primer: ako planirate da obujete teget cipele od prevrnute kože, trebalo bi da imate i takav kaiš. Ukoliko nosite patike, potrudite se da se bar neka od boja sa patika nalazi i na kaišu.

Ukoliko mislite „pa niko zapravo ni ne gleda u moj struk“, grešite. Kaiš se nalazi tačno na sredini vašeg tela i ukoliko uprskate sa njegovim odabirom, to će se primetiti miljama daleko (malo preterivanje). Kaiš jeste sitan i naizgled nebitan detalj ali veoma utiče na čitav izgled i verujte nam, itekako je vidljiv i primećen!

U zavisnosti od kroja košulje i farmerki nekada će vam biti veoma lako da izaberete patike ili mokasine. Puštena košulja i farmerke odlično se kombinuju sa patikama, a čitavu kombinaciju možete upotpuniti sportskom jaknom. Za zanimljiviji i primećeniji izgled, obucite košulju i mokasine i kaiš iste boje, neku jaknu zanimljivog dezena, zabavnu kravatu, leptir mašnu ili tregere. Torba je takođe dozvoljena kako ne biste čitav dan sa sobom vukli dokumenta po džepovima.

Boja farmerki

Farmerke nam uvek stiže u različitim nijansama. Možete izabrati između klasične plave, crne, bele i svim varijacijama ispranog i poderanog teksasa. Tamnije nijanse teksasa lakše se kombinuju sa svim bojama i dezenima košulja, dok su svetliji modeli pogodniji za sezonu proleće-leto jer se bolje slažu sa svetlijim bojama košulja.

Kroj

Toliko je mnogo različitih krojeva i modela za odabir: skinny, super skinny, extreme super skinny, regular (klasičan kroj), tapered (nogavice koje se sužavaju pri dnu), loose (opuštene), baggy (široki modeli), drop crotch (sa spuštenim strukom), boot cut (zvoncare) – vaše je samo da izaberete.

I ove sezone poderane, izbeljene ili našivene farmerke su i dalje u modi. Iako može izgledate neverovatno ali istinito, ovakav model farmerki dobro se kombinuje sa elegantnim modelom košulje. Ipak napoželjniji kroj farmerki je slim fit kroj ukoliko želite da ga kombinujete sa jednom ovakvom košuljom.

Da li sve češće na ulici i u prodavnicama viđate farmerke sa podvrnutim nogavicama? Trenutno su veliki hit. Ipak, ne izgledaju dobro na svakom kroju pantalona, a odabir prave obuće je veoma važan.

Dužina

Vaše farmerke trebalo bi da budu dovoljno dugačke da preko obuće formiraju jednu liniju preloma. Ukoliko imate savršen, a predugačak par pantalona odnesite ih krojaču da ih porubi i izmeri pravu dužinu. Jedva da će vam za tu uslugu i uzeti novac, a i koliko god da vam za tu uslugu naplati, definitvno je vredno svakog dinara.

 

 

POVOD

Kao što već znamo, formalni modeli košulje idealni su za poslovni dan ili formalne događaje, ali verovali ili ne i za veče sa prijateljima, izlazak, ili šetnju vikendom.

Klabing

Farmerke i tamna košulja najpopularnija je kombinacija za ovu priliku. Nosite je neupasanu ako želite opušteniji look. Ukoliko na celu kombinaciju dodate i par tamnih cipela dobićete ozbiljan ali istovremeno i šik izgled.

Plaža

Na većini turističkih mesta leti dominira jedna kombinacija – svetle farmerke i svetla košulja. Boje koje su dominirale proteklom letnjom sezonom bile su: plava, narandžasta, nežno lila ili roze i naravno klasična bela. Jedan od najklasičnijih izgleda svakako je bela košulja sa teksas šorcom i naočarima za sunce. Ako su pink nijanse košulje vaš izbor, nosite ih uz svetlije nijasne farmerki i braon kaiš.

Grad

Verovatno svima omiljeni jer nam je najčeše potreban, gradski izgled je smart casual i najlakše se postiže belom otmenom košuljom, farmerkama, blejzerom ili sakoom, cipelama i kaišem. Mokasine nisu svima omiljeni par cipela, toga smo svesni, tako da vam je izbor cipela zaista širok. Omiljene patike su svakako jedna od opcija, kao i podvrnute nogavice, a ukoliko je napolju hladno, bomber jakna će učiniti svoje i zaokružiti čitav outfit.

Kratak podsetnik:

  • Nemojte ograničiti svoj izbor samo na belu košulju; boja je raznih, a eksperimentisanje dozvoljeno
  • Košulje sa printom su cool izbor
  • Kada uvlačite košulju u pantalone, birajte model koji neće ostaviti previše materijala sa strane koji će samo da smeta i naruši proporciju figure
  • Poderane farmerke su i dalje „in“ i odlično se slaže uz formalni model košulje