Smoking - kako odabrati košulju

james-bond

Smoking

Odabir košulje uz  večernji smoking može biti prilično težak izazov, a situacije kada smo u prilici da obučemo smoking  mogu se izbrojati na prstima jedne ruke. Prisetimo se samo koliko puta smo dobili pozivnicu za neki događaj na kojoj je stajalo navedeno da su odelo i crna kravata neophodni  – ne toliko često. Zato je važno tada imati na umu da se smoking mora nositi po određenim pravilima oblačenja, i nikada se ne sme oblačiti pre 18 časova. Potpuno je normalno da se, kada dođe taj trenutak, osećate potpuno nespremni. U daljem tekstu naći ćete pravila i uputstva za odabir prave košulje za smoking, ali i pantalona, pojasa, kao i ostalih modnih dodataka.

Smoking i košulja

Košulja mora biti bela, pamučna ili lanena. Dugmad može biti u potpunosti pokrivena, ili ukoliko se pak vidi, trebalo bi da budu mala i crna. Manžetne su duple, pričvršćene dugmićima sa zlatnim, srebrnim ili crnim ukrasnim kamenom. Na prednjem delu košulje može biti falti ili malih preklopa preko dugmadi. U Severnoj Americi uz smoking se nosi košulja sa klasičnom kragnom, dok se u Evopi radije uz smoking kombinuje podignuta kragna. Naravno ukombinovana sa crnom satenskom leptir mašnom.

kosulja za smoking

Smoking i pantalone

Pantalone bi trebalo uvek da su crne, čak i u slučajevima kada je sako druge boje. Prepoznatljivost ovih pantalona je tanka satenska crna linija koja se prišiva duž celog bočnog dela nogavice, preko samih šavova. Ovakve pantalone nose se bez manžetni, a mogu biti pričvršćene uz pomoć malih tregera, dok danas i mali elegantan kaiš dolazi u obzir.

smoking-pantalone

Smoking i pojas

Široki pojas za struk često se nosi uz smoking. Napravljen je od crnog satenskog materijala koji se vezuje oko struka i najčešće ima ukrasne falte na prednjem delu. Boja i materijal moraju se uklopiti sa leptir mašnom. Druga mogućnost jeste prsluk, izrađen od sličnog materijala kao i ostatak odevne kombinacije. U svakom slučaju, ni pojas ni prsluk nisu obavezni.

pojas za smoking

Smoking, modni dodaci i cipele

Najelegantnije cipele koje bismo mogli da nosimo uz smoking, napravljene su od crne kože sa satenskim pertlama ili mašnom, ali se često koriste i one od brušene crne kože. Svakako, ono na šta najviše treba obratiti pažnju jeste držati se jednostavnosti i izbegavati  cipele upadljivog dizajna. Takođe, uvek obuvati cipele na crne čarape. Bela maramica često se nosi uz sako, a najbolji način za njeno nošenje je kada je naizgled neobavezno smestimo u mali džep na prednjem delu sakoa ili je savijemo tako da iznad džepa formira tri vrha ili ivice koje vire iz njega.

smoking

Smoking i…smoking

Stigli smo i do sakoa koji najčešće ima samo jedno  dugme za kopčanje ali postoje i verzije sa duplim kopčanjem. Reveri su blago kružnog ili špicastog oblika, i kao i dugmad prekrivena su crnim satenom. Iako se u prošlosti smoking sakoi nosili u različitim bojama, danas se najčešće šiju i nose u crnoj ili tamno plavoj boji.  Izuzetak je  sako bele boje, dozvoljen za letnje manifestacije.  Zbog toga što se smoking najčešće nosi u prilično toplim i prijatnim sredinama, materijali od kojih se šiju su izuzetno lagani i tanki.

Da li ste ikada pomislili da postoji toliko mnogo stvari koje treba znati o smokingu? Sada je na svakome da izabere pravi odabir i kombinaciju za svoj jedinstveni smoking.

smoking-sako