Kvalitet vs Kvantitet – kako se odlučiti između ova dva pojma?

1403490_645090625542853_232060424_o

Kvalitet vs Kvantitet – kako se odlučiti između ova dva pojma?

Kada je ok kupiti povoljno? Da li pristupačne stvari zaista ne vrede vaseg vremena i novca ili je to samo mit? Zašto se često nalazimo u nedoumici kad treba da se odlučimo za kvalitet na uštrb kvaliteta i obratno?

Evo nekih najčešćih argumenata koje ljudi iznose kad drže do toga da je bolje kupiti kvalitetniju i skuplju stvar:

–          Kvalitet duže traje (pretpostavljate da plaćate za dugotrajnost i sve ono što ide uz to);
–          Kvalitet je bolji (mislite na kvalitet materijala i samog načina izrade, mada to i nije uvek tačno);
–          Kvalitet je cool  (uz cenu obično ide i ime brenda, prestiž, istorijat itd).

I da, skoro svako bi se složio sa ovim činjenicama. Bolje je kupiti i manje, ali neka to bude prava stvar. Međutim – kada to zaista nije toliko bitno? Kada je sasvim ok kupiti cenovno pristupačniju alternativu?

Dobro je imati na umu nekoliko stvari:

–          Ukoliko se radi o stvarima koje brzo iznosite (majice, čarape, veš) – kupite ono što je za vas pristupačnije
–          Ukoliko isprobavate novi stil, eksperimentišući sa novim trendy look-om, kupite jeftiniju verziju – ionako niste sigurno da će vam se svideti
–          Ako kupujete nešto po prvi put i niste ubeđeni u njegovu realnu vrednost, u tom slučaju ne škodi da prvo probate jeftiniju verziju

Pristupačno VS  Jeftino: Da li postoji razlika?

Najkraće rečeno – da!

Treba napraviti razliku – kupujte po pristupačnim cenama, a ne jeftino da biste uštedeli malo novca. Na duže staze gledano , gubite novac jer kupujete loše proizvode koje ćete morati da zamenite ubrzo.
Kako kupiti priozvode po nižim cenama ? –  imate dve opcije – prva je potražiti outlet koji ima ono što vam se sviđa, a druga je čekati popust u samoj radnji. Po nekad i sajtovi određenih brendova daju popust ukoliko njihove proizvode kupujete on line.

Evo nekoliko činjenica za kraj:

želite da kupite kvalitetnu stvar, ali jednostavno, ne možete da je priuštite. U tom slučaju, ako  nije nešto jako hitno, sačekajte malo i prikupite dovoljno novca da kupite ono pravo – to fenomenalno odelo, par cipela, kvalitetna košulja ili šta god to bilo.
Ako je, ipak, nešto što vam treba odmah, onda pronađite pristupačniju verziju. Imajte na umu da će vam na početku stajati dobro, ali i to da ćete vremenom morati da je zamenite. Što je bolje budete čuvali, to će dugotrajnija biti.
Po nekad je teško zadovoljiti onu staru dobru – kupi manje, ali kupi kvalitetno. Po nekad je i ono manje kvalitetno ok, ako ne možete da priuštite sebi top kvalitet u datom trenutku.
Garderober se puni vremenom i to je čitav jedan proces, tako da nemojte osećati pritisak i žuriti , pre svega, ako vam nešto jednostavno nije pristupačno trenutno.
Uradite najbolje što umete sa onim što imate, kupite sebi ono najbolje što možete da priuštite, i vremenom nadograđujte ono što je potrebno. Jednostavnost je u suštini.