Manžetne za košulje - koliko tipova zapravo postoji?

manzetne-na-kosulji

Iako na prvi pogled ne primećujemo manžetne za košulje, one se značajno razlikuju od modela do modela i predstavljaju veoma značajan modni detalj, naročito kada muškarac prisustvuje nekom značajnom događaju ili ceremoniji i kada je klasična i elegantna odevna kombinacija potrebna i poželjna.

Najvažnija karakteristika po kojoj i prepoznajemo različite vrste manžetni jeste kopčanje. Najčešće zastupljena jesu obična dugmad, dok kod formalnijih košulja često možemo videti posebno dizajniranu dugmad koja su naročito vredan i cenjen deo muškog aksesoara.

 

dugmici za manzetne 2manzetne-za-kosulje

 

 

Duplu manžetnu, koja je poznata još i kao francuska manžetna, najčešće nalazimo na otmenim i prefinjenim rukavima. Ova vrsta manžetne je duplo duža od obične – najčešće deset do dvanaest centimetara, presavija se na pola i redovno pričvršćuje specijalnim dugmićima za manžetne. Košulje sa ovako dizajniranom manžetnom pogodnije su za svečane događaje ili bitne poslovne sastanke i poželjno je kombinovati ih uz isto tako elegantno odelo. Postoje takođe i manžetne duge oko petnaest centimetara koje se takođe pričvršćuju dugmićima i idealne su za ležerniji ali i dalje elegantan izgled.

duple manzetne

Jednostavne manžetne sa običnim dugmićima duge su šest ili sedam centimetara i ponekad, kod nekih prilično originalnih modela, prišiveni dugmići mogu biti drugačije boje ili materijala od same košulje čime se postiže značajan kontrast. Primer su dugmad bez šara na prugastoj košulji ili košulji sa upadljivim dezenima. Same ivice manžetni mogu biti kockaste, uglaste ili zaobljene, pričvršćene jednim dugmetom iliparom dugmadi koja su postavljena horizontalno, dok kod košulja fabričke proizvodnje možemo naći i dva vertikalna dugmeta, kako bi se obezbedilo sigurno prijanjanje.

obla manzetnakvadratasta manzetna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rukavi košuljebilo da su u pitanju obične ili duple manžetne, skoro uvek imaju šav – otvor ili prorez na kraju rukava, element dizajna koji se kod elegantnih košulja zatvara još jednim malim dugmetom.

Što se tiče modnih pravila, najčešći savet kada se košulja nosi ispod sakoa jeste da ivica manžetne ne sme viriti ispod rukava sakoa više od jednog centimetra. Ovo modno pravilo važi i za francuske manžetne i veoma je bitno imati ga na umu ukoliko ne želimo da ostavimo loš utisak, noseći veličinu odeće koja nam zapravo ne pristaje.

duzina manzetne