Marčelo Mastrojani – ikona italijanskog stila

mastroianni3

Marčelo Mastrojani je jedan od najvećih imena italijanskog velikog platna, više puta je bio kandidat za Oskara, i najčešće viđen u filmovima Federika Felinija.  Vičan da iznese, sa podjednakim uspehom, kako komične, tako i dramske uloge, Mastrojani nije cenjen samo zbog svojih glumačkih sposobnosti, već i zbog svoje elegancije i prefinjenosti, koje su ga samo potvrdile kao ikonu stila italijanske muške mode.

 

Simbol italijanskog stila, ne samo po izgledu, već i načinu na koje je interpretirao mnoge uloge, Marčelo Mastrojani je znao da napravi svojevrsnu sintezu svega neophodnog za muškarca od stila: eleganciju, jednostavnost, romantiku, diskreciju i profesionalnost.

mastrianni6

Njegov look,  imitiran u kontinuitetu, nije nikada imao potrebu za prenapadnim detaljima, naprotiv, uvek se prilagođavao protagonisti, koji je uspevao da očuva svoj šarm bez velikih izleta u određene modne stilove.

Mastrojani, koji je bio čovek izuzetnog šarma, genijalanosti i vitalnosti, može biti smatran ikonom stila u smislu italijanskog krojenja, bez zalaženja u marke i trenutne modne stilove, definišući jednostavan i savršen stil: crno odelo ili frak, bela košulja sa francuskom kragnom, crna kravata, naočare za sunce i borsalino – to je bilo sve što mu je trebalo da izazove oduševljenje gde god se pojavi. To je ujedno bilo i  sve ono što je trebalo Feliniju da učini njegov lik besmrtnim.

mastroianni1mastroianni-italian

Ugledati se na Mastrojanija deluje jednostavno, ali u stvari, nije – potrebno je pronaći savršen kroj odela i nositi ga sa stilom. Međutim, uz malo truda, birajući jednostavne i prefinjene komade, može se lako igrati i živeti “dolce vita alla” Marčelo Mastrojani .

marcello-mastroianni