Materijali za košulje - koji materijal je idealan odabir za košulju?

materijali-za-kosulje

Svet košulja je raznolik i ne zavisi samo od sezone, već treba imati u vidu i kombinovanje sa ostatkom garderobe i priliku za koju se spremamo. Materijali za košulje su nazvani u zavisnosti od načina tkanja, tj. od umetnosti prepletanja niti osnove i potke. Postoji mnogo mogućih materijala za izradu košulja.

Ipak, univerzalna preporuka je da uvek prednost date prirodnim materijalima. Razlozi za ovu preporuku su brojni – prirodni materijali su obično prijatniji za nošenje, lakše se održavaju – peru i peglaju, i generalno su dugotrajniji i izrdžljiviji. Odabir prirodnih materijala dobar je i za planetu Zemlju, a vrlo često se više i isplati.

U nastavku vam predstavljamo najpopularnije i najzastupljenije prirodne materijale koji se koriste za izradu košulja i objašnjavamo zbog čega treba da im uvek date prednost.

Materijali za kosulje

Pamuk – najčešći odabir za krojene košulja

Nije slučajno to što je 90% muških košulja napravljeno upravo od pamuka (govorimo i dalje o kvalitetnim košuljama). Zahvaljujući njegovim karakteristikama, kao što je činjenica da je otporan, upija znoj, pruža svežinu leti i toplotu zimi, koža diše pod njim. Pamuk je takođe i hipoalergijski materijal, što znači da je gotovo nemoguće da imate alergijsku reakciju na njega.

Ali pamuk kao takav je čitav jedan svet sam za sebe – postoji jako puno raznih vrsta pamuka po kvalitetu, koji se mogu klasifikovati po tipu – što je veći broj koji se odnosi na gramažu ili na gustinu tkanja po jedinici dužine, to je materijal bolji i skuplji. Pamuk je definitivno jedan od najprijatnijih materijala za nošenje, i upravo je to jedan od osnovnih razloga za njegovu popularnost širom sveta.

Lan – prirodni materijal idealan za letnje dane

Lan je poznati odabir materijala za letnje muške košulje. Lan je prirodni materijal, poznat po svojoj laganosti, zbog čega se najčešće koristi za izradu komada letnje garderobe. Baš kao i pamuk, u pitanju je materijal koji dopušta koži da diše. Lanene muške košulje su vrlo izdržljive i dugotrajne, zbog čega predstavljaju odličnu investiciju.

Lan je takođe uz pamuk, jedan od najodrživijih materijala, dobrih za našu planetu, budući da se za njegovu proizvodnju koristi jako malo vode.

Materijali za kosulje – po čemu se razlikuju?

Osim po tipu tkanja i niti, razlike postoje i u tome kako su niti isprepletane jedne sa drugima. Osim onih standardnih, već dobro poznatih tehnika, postoji još jedna zanimljiva tehnika – duplo prepletanje.

Ona se ne odnosi na vrstu tkanine, već na karakteristike samog tkanja koje se primenjuje – sastoji se od prepletanja po dve niti sa osnove i sa potke, dajući tako materijalu veću mekoću, otpornost i finoću u odnosu na samo jednu nit.

Još jednom smo videli koliko je pamuk bitan u svetu košulja. Može, naravno biti kombinovan sa drugim materijalima, kao što je poliester kako bi finalni proizvod bio jeftiniji. Za idealan look tokom celog dana, najbolja opcija su košulje od čistog pamuka no iron.

Takav materijal se pravi od posebnog pamuka dugih vlakana uz inovativni stretch efekat. No iron košulje se jedonostavno samo operu i osuše i ne zahtevaju nikakvo peglanje.