Muška moda i poslovni stil

poslovni-stil

Da li vam se često čini da žene imaju urođeni talenat za modu, dok većina muškaraca nije te sreće? Čak i onih dana kad nisu potpuno skockane, većina devojaka ipak uspeva da izgleda pristojno i doterano. Kada muškarci imaju casual day – obično teže da navuku široke farmerke, šorts ili trenerku iz teretane i prvu majicu koja im padne pod ruku.

Samo zato što niste rođeni sa usađenim instinktom za modne trendove, ne mora da znači da ne možete da izgledate pristojno i dressy, pa čak i u casual okolnostima. Kad se radi o odlasku na posao, noćnim izlascima, ili izlasku na piće sa društvom, možete se osloniti na udoban a opet impresivno opušten – casual business look. Ovi saveti će vam pomoći da sastavite višenamenski cool look bez napora, pri tom ćete izgledati kao da imate prirodnu sposobnost dobrog oblačenja.

Odelo je osnovni deo poslovni stil oblačenja, najčešće plave ili tamno sive boje, a nosi se uz košulju dugih rukava i zakopčanih manžetni kao i kravatu. Cipele, koje moraju biti identične boje kao i kaiš najčešće su braon ili crne boje, a čarape moraju biti u boji pantalona. Detalji poput sata ili džepne maramice su takođe veoma važni, jer su dobri pokazatelji vremena i truda koji je uložen u odabir i uklapanje celokupne odevne kombinacije i odaju sliku pažljive osobe.

poslovni-stilteksas-kosuljaplava-kravata

Čiste i jasne boje bez šara i dezena veoma su praktične i lako se kombinuju, ali bi garderoba svakog poslovnog čoveka trebalo da bude što raznovrsnija, pa u svoj garerober treba uvrstiti i materijale sa dezenima ili vezom. Karirane i košulje na pruge naglasiće radnički izgled, a u ovom slučaju kravata bi trebalo da bude različitog dezena od dezena košulje kao i različitih dimenzija i veličina.

Ne možete pogrešiti sa klasičnom button down košuljom, međutim, možete se igrati i sa bojama, šarama i stilom da biste našli savršenu košulju. Ako ipak idete na sigurno i ne eksperimentišete sa bojama, možete dodati kravatu i opušteniju varijantu pantalona da biste dobili business casual look koje je odličan i za kancelariju, ali i za sastanak.

Kad izađete iz kancelarije, možete se rešiti kravate, otkopčati jedno ili dva dugmeta oko vrata i tako dobiti opušteniji , ali i dalje vrlo kulturan izgled. Ako ste za nešto veseliju i neobičniju kombinaciju – potražite inspirativi dezen ili zanimljivu boju košulje. Za nešto muževniji izgled, pre svega na sastanku ili izlasku, ispašite košulju i podvrnite rukave.

Kad imate na umu business casual izgled, ukoliko možete i volite da nosite košulje, opredelite se za njih -ipak su one zaista najelegantnija opcija. Ako se ipak bolje osećate u majici, onda neka to bude majica sa kragnom – tako ćete zadržati željeni stav, a bićete dovoljno opušteni i po toplom letnjem danu.

Jedna od ideja pri odabiru „radne“ kombinacije može biti: mornarski plavo odelo na tanke linije, teksas košulja, klasična kravata u boji odela, kožni kaiš i džepna maramica.