Muške košulje za leto

muske-kosulje-za-leto

Kada je u pitanju letnje oblačenje, nažalost muškarci su izvukli deblji kraj u poređenju sa ženama. Dok dame imaju čitav splet opcija od letnjih lepršavih haljina do svilenih suknji, muškarcima preostaje odabir neke jednostavne košulje i para pantalona.

Činjenica da  muškarcima nije dat tako širok spektar odabira letnje garderobe samo ide u prilog tome da je neophodno biti svestan čime se raspolaže. Evo kratkog vodiča koji će vam pokazati kako se sve može nositi letnja košulja, za kojim materijalaima da tragate i kako da promenite stil u zavisnosti od događaja i prilike.

Košulja nije više rezervisana samo za advokate i računovođe; danas se nosi na različite događaje i bez obzira na godišnje doba. Pre nego što nastavimo pogledajte kako možete da izvučete najbolje iz svoje košulje u svakoj prilici.

  • Dugmići: Zakopčajte košulju do vrha ukoliko želite da izgledate otmeno i elegantno, čak iako ne nosite kravatu. U „casual“ varijanti možete otkopčati gornje dugme. Više dugmića može ostati nezakopčano ako želite opuštenu varijantu. Ipak, nemojte preterati i otkrivati ceo grudni deo.
  • Rukavi: Dugi rukavi i kravata daju vam otmen „look“, ali uvek možete otkopčati i podvrnuti rukave do lakata za lagodniji izgled.
  • Puštena/uvučena košulja: ako prisustvujete nekom formalnom događaju najbolje je da vam košulja uvek bude uvučena u pantalone; ne mora biti ukoliko ste se uputili na opuštenu zabavu ili večeru sa prijateljima. Ono što je bitno, to je da odluku donesete pre nego što izađete iz kuće. Ukoliko na pola puta odlučite da ipak želite izvučete košulju iz pantalona, bićete izgužvani ostatak dana, što svakako ne izgleda dobro. Ako, pak, u žurbi upašete košulju bez ogledala, nećete izgledati kako treba. Napravite izbor i držite ga se.

Ako odlučite da ne upasujete košulju u pantalone, pogledajte fotografiju – košulja bi trebalo da seže tačno ispod linije struka, ne preko prepona.

Tucked-un-vs-untucked-shirt

Letnji opušteni biznis „look“

Ukoliko radite u kancelariji, verovatno letnje mesece provodite u stolici ispred računara. Odabirom prave garderobe, možete izgledati otmeno i kul bez potrebe da većinu radnog vremena provedete ispod klime ili ispred ventilatora.

Klasično poslovno odelo je crne ili plave boje sa belom košuljom, što nije najsrećnija opcija kada temperature postanu visoke. Greška koju brojni muškarci prave leti je izostavljanje kravate i sakoa i košulja koja je puštena da pada preko pantalona. Možda mislite da vam na taj način neće biti vruće ali vaš izgled zapravo izgleda nedovršeno i traljavo. Fleke od znoja će se svakako pojaviti a vi nećete imati adekvatnu garderobu da ih prikrijete.

Umesto navedene letnje taktike, birajte svetle boje – boju peska, krem, bež, svetlo sivu. Ako odaberete odelo boje peska kao na fotografiji trebalo bi da ga ukombinujete sa svetlom košuljom, ali da ona ipak ne bude bela jer će se stopiti sa bojom sakoa. Odaberite braon cipele sa svetlim čarapama. Kao alternativu, možete uzeti i plitke čarape koje dosežu do ivice cipele. Tako čarape neće biti vidljive a stopala vam neće biti znojava.

U zavisnosti od toga koliko otmeno želite da izgledate, kravatu možete i izostaviti. Ako ipak preferirate kravatu, probajte pamučne svetle komade. Ako je izostavite, otkopčajte maksimum dva gornja dugmeta. U kancelariji kolege ne želi da gledaju vaše gole grudi.

Outfit-Grid-Office-Wear-Dress-ShirtLetnji parti izgled

Niko ne želi da bude „onaj“ koji će se na otmenoj proslavi pojaviti u majici i šorcu sa opravdanjem „kako drugačije kada sunce sija?“ Odabir u toj situaciji može biit težak ali je svakako bolje obući se u skladu sa situacijom.

Rasparno odelo je stvar stila i izbora ali dobar odabir za „letnji biznis opušteni look“. Izgledaćete kao da ste upravo napustili kancelariju (što je verovatno i istina) ali spremni za opuštanje i druženje. Počnite sa veoma svetlom košuljom koja može imati neupadljivu šaru, a potom preko nje obucite tamniji sako, na primer teget boje. Sako treba da je lagan, pa za letnji period birajte lan ili pamuk ili njihovu kombinaciju. Uz ovakav sako i košulju najbolje se slažu pantalone svetle boje. Chino model pogodan je za ležerniji izgled a pantone u sklopu odela su otmenije. Cipele moraju biti udobne, a model „monk strap“ bez pertli idealan je za ovo leto. Ovo je takođe idealna prilika kada možete obuti gore pomenute „nevidljive“ čarape.

Outfit-Grid-Party-Wear-Dress-ShirtLetnji ležeran stav

Možda vam je teško zamislivo da možete postići potpuno ležeran izgled i istovremeno nositi košulju. Ipak, to je moguće. Na prvi pogled košulje izgledaju vrlo svedeno, ali ako pametno kombinujete, lako možete kancelarijski izgled transformisati u nešto sasvim drugo.

Košulja ne podrazumeva sako, uglancane cipele i pantalone. Možete nositi rasparno odelo ali ukoliko težite potpunoj opuštenosti, imate više slobode nego ikad.

Chino pantalone ili teksas bermude su savršen kontrast uglađenom izgledu košulje. Podvrnuti rukavi i otkupčana dugmad na vrhu poslaće pravu poruku – da uživate u letu i ne razmišljate o poslu.

Ključ ovakvog kombinovanja je da otmeni komade (poput košulje) moraju uvek tako izgledati – uredno i opeglano, u poređenju sa onim lagodnijim. Ukoliko nosite belu košulju, ona zaista mora biti bela, ne sivkasta od previše nošenja i pranja. Isto tako, bele patike moraju biti potpunio čiste i neizgrebane.

Ukoliko niste sigurni da želite ili možete da obraćate pažnju na ove detalje, alternativa su košulje pastelnih nijansi plave ili roze boje. Tako ste fleksibilniji u odabiru patika: sa ili bez pertli; a ukoliko ste se uputili na žurku pored vode, ili opuštanje na plaži, sandale su podjednako dobar izbor.

Outfit-Grid-Casual-Wear-Dress-Shirt