Muški sako i „neusklađen“ stil

muski-sako

Muški sako koji se najčešće nosi kao deo muškog odela, zapravo je veoma raznovrstan komad garderobe koji nudi mogućnost najrazličitijeg kombinovanja i sa lakoćom se uklapa u bilo koji stil.

Takozvani „neusklađen“ izgled, postiže se kombinovanjem pantalona i sakoa različitih vrsta tkanina i boja i može biti dobro rešenje za uklapanje različitih odevnih predmeta ali takođe i originalan način obnavljanja garderobe i stila. Postoji veliki broj mogućnosti i načina kako možemo kombinovati garderobu različitih materijala i kontrastnih boja, ili potpuno suprotnih stilova, kao što je kombinacija klasičnog sakoa i farmerki.

sako-i-pantalone-kombinacije

Ovaj neusklađen stil poznat je i u prošlosti–dobro je poznata kombinacija plavog blejzera i svetlo sivih flanelskih pantalona, uz dodatak kravate na pruge za ležeran a istovremeno elegantan izgled, dok je jedna od mogućih opcija i kravata sa dezenom na košulji u nekoj od nijansi plave. U ovom slučaju bi bilo bolje odlučiti se za pletenu tkaninu ili vrstu deblje svile kako bi težak muški sako i njegova dugmad ostavile prostora da do izražajadođe dezen kravate.

Muški blejzer ne bi trebalo kombinovati sa somotskim pantalonama osim kada želimo da budemo originalno odeveni pa u toj kombinaciji u obzir dolaze pantalone u bojama poput burgundski crvene, bež, tamno roze ili boje rđe. Plavi muški sako odlično se kombinuje uz bele, sive ili mrko žute pantalone, dok je sivi muški sako odličan dodatak crnoj odevnoj kombinaciji, ali i beloj i različitim nijansama sive. Crno se odlično slaže uz sve boje, a bež i braon najbolje uz sebi slične nijanse ili uz belu.

sportski-sako-kombinacije

Stil u okviru kog je glavna odlika kombinovanje sakoa i farmerki, veoma je popularan i idelan za večernju šetnju po gradu. Trebalo bi uzeti u obzir nekoliko faktora i obratiti pažnju na model i povod za koji kombinujemo ova dva odevna predmeta. Danas postoji nedoumica oko razlikovanje blejzera ili sportskog žaketa i klasičnih sakoa koji su najčešće deo muškog odela.

Pre 50 godina, većina muškaraca poznavala je i poštovala pravila formalnog oblačenja, dok je blejzer bio samo jakna koju su muškarci prebacivali preko ramena za posebne prilike i događaje, kada su vreme i situacija to dozvoljavali. Dok se klasičan sako mora potčiniti odelu i pravilima formalnog oblačenja, blejzeri nemaju takva ograničenja. Sportski muški sako takođe mora naglasiti siluetu muškarca, ali sloboda kombinovanja čini ga fleksibilnim odevnim predmetom pogodnim za razne prilike i situacije.

 

 

svetlo-plavi-teksas-sako-kombinacije

sako-i-farmerke

 

Ležerni sako i blejzer nisu problematični za kombinovanje pošto se savršeno uklapaju uz teksas, ali bi bilo bolje izbegavati sakoe klasičnog kroja, tačnije sakoe koji su deo odela. U svakom slučaju, za ovakav „outfit“ bolje je izbegavati sakoe sa duplim kopčanjem i suviše izraženim reverima ili postavljenim naramenicima, svetlih i sjajnih materijala. I pored svega toga kombinacija sakoa i teksasa ipak se smatra ležernim outfitom i samim tim pogodnim za neformalne događaje.

Plava i siva su najbolji izbor boja u ovom slučaju, a ukoliko kroj nije previše elegantan čak i crni sako može bit ukombinovan sa parom farmerki, najbolje crnog ili tamnog teksasa, kako bi se postigao moderan i šik efekat. Čak i sako od tvida, kariran ili sako sa „herringbone“ šarom odlično se kombinuje uz džins, vintidž ili ruralni stil.

karirani-sakokarirani-muski-sako