Muški šal – modni detalj sa ukusom

muski-sal

Muški šal je jedan od modnih detalja na koji se uglavnom ne obraća pažnja, a zapravo je jedan je od najstarijih. Navika da muški šal obmotamo oko vrata i glave postoji od kada je čovek otkrio preradu i teksturu različitih materijala. Muška moda obuhvata tople muške šalove, za hladne dane najbolje vunene i od kašmira, krzno ili elegantnu ešarpu koje upotpunjuju elegantan sako; svilene ešarpe najbolje pristaju uz košulje, sakoe, džempere i pletene kardigan džempere, a sigurno nije potrebno posebno napominjati da mnoge vrste muških ešarpi i šalova laganijih materijala već duže vreme predstavljaju pravi modni hit.

svileni-sal

Upotreba šala ili ešarpe umesto kravate predstavlja pravi fenomen u svetu mode i modnoj industriji, amoderna dugačka kravata potiče upravo od ešarpe. Predak moderne ešarpe jeste vrsta tkanine koju su nosili još legionari starog Rima kako bi se zaštitili od hladnoće. Bar što se tiče dizajna i funkcije „antičkog“ i modernog pojma šala, ne možemo a da se ne zapitamo da li je moderna verzija samo kombinacija svih prethodnih oblika i modela.

Osim toga, muški šal se nije mnogo menjao tokom godina, gotovo da se nije menjao uopšte, a svrha mu je i dalje ostala ista – da nas ugreje i zaštiti od prehlade i hladnoće.  U zavisnosti od debljine materijala, oblika i načina obrade vune, ona manje ili više, dobro obavlja svoju funkciju. I dalje predstavlja naš štit protiv hladnoće ali dodaje i stil i kreativnost svakom muškarcu koji je na pravi način ponnese, a još jedna pogodnost jeste da se može nositi tokom cele godine.

Uprkos velikoj sličnosti koja postoji između ovog odevnog predmeta i kravate, džentlmenski „dres kod“ odnosno pravilo oblačenja, nalaže da se ova dva predmeta ne smeju zameniti. Odelo se ne kombinuje sa ešarpom ukoliko težimo klasičnom poslovnom izgledu. Ipak, potpuno je dozvoljeno kombinovati je uz sportski sako ili odelo koje nosimo kada prisustvujemo manje formalnim dešavanjima.

muski-sal

Grubo pleten šal pogodan je za svakodnevne situacije, dok je ešarpa ili muški šal fine izrade elegantan modni detalj.  Što je prilika opuštenija, to šalovi imaju svetlije i raznobojnije boje kao i raznovrsan, grublji vez. Sa druge strane, formalne okolnosti zahtevaju prefinjeni kašmir ili ešarpe sa svilenim vezom. Nisu retke ni ešarpe od čiste svile koje su uglavnom prilično simboličan detalj i znatno manje doprinose toploti i ušuškanosti koju nude veliki, teški, vuneni šalovi. Najbolji balans između zaštite od hladnoće i prefinjenog izgleda predstavlja muški šal od kašmira. Ovakav detalj čini da se istaknemo iz gomile i definitivno budemo primećeni kao osoba koja vodi računa o detaljima i uvek bira pažljivo i sa tačnošću.