Muško odelo i pravila za uspešan poslovni izgled

poslovni-stil

Odevne kombinacije koje nosimo na poslu igraju veoma važnu ulogu na bitnim sastancima ili poslovnim intervjuima, a prvi utisak je važan zato što često može biti i jedini koji možemo da damo.

Naš izgled treba da inspiriše i podstakne poverenje i kredibilitet, a da istovremeno bude pokazatelj nivoa i poslovne pozicije na kojoj se trenutno nalazimo. Na taj način svojim sagovornicimasaopštavamo odakle dolazimo, ili još bitnije, kojim putem želimo da idemo.I najsitniji detaljipoput kroja ili materijala od kog je odelo skrojeno, košulje, kravate, cipela i čarapa, šalju određenu poruku.

Muško odelo je osnovni element garderobe svakog biznismena. Tačno ime pronalazača je nepoznato, ali znamo da je odelo rođeno na samom kraju sedamnaestog veka, da bi prolazilo kroz konstantne transformacije do tridesetih godina dvadesetog veka od kada ostaje nepromenjeno – sastoji se od kombinacije pantalona i sakoa istog materijala. Od tada svedoci smo tek nekolicine inovacija koje se tiču novih metoda industrijske proizvodnje i nekih promena kod korišćenja samih materijala. Dva najčešća tipa odela za poslovne prilike su sakoi sa dva,tri ili jednim dugmetom kao i sakoi sa duplim kopčanjem koji se uvek kombinuju sa košuljama dugih rukava.

poslovni-stil

Način na koji odelo pristaje uz građu i figuru jedan je od najvažnijih elemenata koji čine dobro odelo: mora imati čiste linije koje klize i savršeno prijanjaju uz telo, bez zatezanja ili viška materijala, naročito u predelu prepona i ispod pazuha. Ovo su detalji koji odvlače pažnju i skoro se uvek primete, pa tako utiču na celokupni utisak i poruku koju osoba šalje svom sagovorniku. Pored toga pažnju treba obratiti na to da dužina sakoa i pantalona ne sme prelaziti mnogo preko ručnih zglobova i članaka, a rukavi sakoa trebalo bi da se završavaju jedan centimetar iznad kraja manžetni košulje.

Čak i boje imaju određen vizuelni efekat. Prema poslovnim pravilima, vuneno plavo ili tamno sivo odelo, poželjnije je u situacijama kada je određena doza formalnosti neophodna. Ova navika dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je ujedno i prestonica muške mode. Zapravo, pravilo „bez braon boje u gradu“ („no brown in town“)dolazi upravo iz Britanije, u kojoj su se nosila samo tamno siva i plava muška odela. A tako je bilo je iz čisto praktičnih razloga – boje su prikrivale i stapale se sa prašinom i smogom u gradu. Danas je za razliku od ovog trenda braon odelo izuzetno cenjeno u poslovnom svetu, dok u nekim zemljama i dalje ostaje tabu.

musko-odelo

Boje nam govore mnogo više nego što možemo da zamislimo. Tamne boje povezuju se sa autoritetom i nose poruku o posedovanju moći, dok plave nijanse podstiču osećaje poverenja u ličnim odnosima kao i u poslu. Ova boja nagoveštava verodostojnost, sposobnost i spremnost kao i ljubaznost, a takođe se dobro kombinuje sa skoro svim bojama i nijansama tena, i na taj način omogućava brojne kombinacije košulja i kravata.Tople nijanse braon čine da se ljudi osećaju udobno i poverljivo. Siva predstavlja odgovornost i stogoću, dok se crna smatra preozbiljnom i teškom, predstavlja ozbiljnost i generalno se ne preporučuje kao pametan izbor u poslovnom svetu. Poslovne odevne kombinacije, kao opšte prihvaćeno pravilo, ne sadrže previše boja i različitih dizajna, i savetuje se opreznost kod njihovog kombinovanja. Najbolje je opredeliti se za diskretne i tanke linije ili kariranu šaru ukoliko želimo da uvedemo malo kontrasta u svoje odevanje.

Takođe je bitno pravilno uklapati dodatni aksesoar poput na primer sata, jer nepravilno kombinovanje može odati utisak preterane pažnje i brige i takođe skrenuti pažnju na detalje. Neki dodaci poput džepnog ili ručnog sata mogu biti prijatni na oko i dodati poslovnom odelu dašak originalnosti. Bitna stvar je ne kombinovati više od dva komada zajedno i paziti na njihovo međusobno poklapanje što se tiče boja i nijansi. Cipele moraju biti iste boje kao i kaiš, a boja metala na kopči na kaišu, dugmad i na primer bilo koji dodatni aksesoar trebalo bi da budu ako ne istog materijala onda bar iste ili što sličnije boje i nijanse.