Muški kardigan džemperi i nekoliko zanimljivih činjenica o njima

kardigan-za-muskarce

Muški kardigan džemperi su vrsta džempera koji se uvek iznova vraća na modnu scenu, ima jako dugu istoriju koja je u najmanju ruku živopisna. Kardigan je komad muške odeće koji se nosi od početka devetnaestog veka, pa sve do danas! Počeo je kao muški komad garderobe, ali se vremenom popularizovao i među ženama.

Za popularizaciju kardigana među ženama zaslužna je Koko Šanel, koja je nosila prepoznatljiv dizajn ovog komada. Zanimljivo je to da je u ovom komadu uživa i kraljica Elizabeta druga, onda kada nije na dužnosti. Kardigan danas podjednako nose i muškarci i žene, a muški kardigan džemperi vrlo brzo su postali jedan od najnošenijih komada garderobe.

U nastavku teksta razotkrivamo kako su muški kardigan džemperi postali must have komad garderobera svakog stilizovanog muškarca, i kako da lako kombinujete muški kardigan u različite stilove.

kardigan-online

Kako su nastali muški kardigan džemperi?

Po legendi, naime, stvaralac I kreator onoga što je danas klasični kardigan za muškarce, nije bio ni krojač, niti dizajner, već jedan engleski oficir plemić po imenu James Brudenell, sedmi grof od Kardigana, koji je u momentu čiste improvizacije, tokom krimskog rata, izmislio čuveni džemper od vune, koji se napred kopčao.

Nije bilo druge, jer je usled konstantnog menjanja vremenskih prilika i nestabilne klime bilo nezgodno nositi klasične džempere bez kopčanja. Pošto, naravno, nije bio tehnički opremljen na odgovarajući način, jednostavno se pridržavao klasičnog vojničkog kroja, kreirajući, potpuno spontano i nesvesno ono što mi danas zovemo kardigan.

Kasnije je kardigan poprimio veliki uspeh, pre svega u sportskom i casual kontekstu, a onda i u onom chic i alternativno elegantnom, i to do te mere, da smo dobili i žensku verziju. Vremenom, kroj se menjao i prilagođavao, i sada imamo i deblje, ali i tanje – prolećne verzije ovog džempera, koji je u svakom slučaju klasičan, prefinjen i uvek aktuelnan izbor.

Danas ima puno proizvođača, pa samim tim i puno modela različitog sirovinskog sastava, za svačiji ukus, stil i starosno doba. Deblje varijante su odličan izbor za hladno vreme, mada su savršeni i za prelazni period, kada umesto jakne, možete jednostavno da nosite njih.

Uz šta se kombinuju muški kardigan džemperi?

Kardigan džemperi svoju popularnost duguju upravo svojoj neverovatnoj uklopivosti i nosivosti. U zavisnosti od samog modela muški kardigan džemperi mogu biti odličan komad za poslovni stil, ali i istovremeno biti komad kojim se postiže opušteni, ili čak alternativni izgled.

Da li ste znali da je karigan Kurt Kobejna prodat na aukciji za 334.000 $?

Običan sivi, pleteni kardigan džemper koji je Kurt Kobejn nosio na akustičnoj svirci na MTV-u 1993, postao je pravi aukcijski komad. Kurt Kobejn ga je kombinovao sa belom majicom sa printom, starkama i džinsom – čime je popularizovao kardigan i u svetu alternativne muzike tokom devedesetih godina.

Kardigan i danas može poslužiti za postizanje alternativnih stilova poput vintidž, hipster ili hipi stila. Ipak, kardigan i dalje najviše nose poslovni muškarci, u polu-formalnim prilikama u kombinaciji sa kvalitetnom muškom košuljom. U zavisnosti od prilike, može se kombinovati i kravata, kao i drugi muški aksesoari.

Ukoliko nemate kardigan u svom ormanu – savetujemo vam da investirate u jedan, kvalitetan muški džemper koji će vam dati toliko mnogo opcija za kombinovanje i postizanje različitih stilova i izgleda!