Nove cipele – saveti za održavanje i negu

nove-cipele

Ulaganje u kvalitetan krevet i kvalitetne nove cipele je od velike važnosti jer najviše vremena provodimo upravo u njima. Dobar par cipela podrazumeva i dobru cenu ali je investicija zbog koje vredi potrošiti veću sumu novca jer kvalitetna cipela može da traje ne samo duži vremenski period već, ako se održava na pravi način, i ceo život. U daljem tekstu pronaći ćete nekoliko saveta za održavanje cipela i načina kako im možete produžiti životni vek.

Nosite ih pametno

Strpljenje je bitno i sa njim treba početi. Većina kožnih modela je preuska i potrebno ih je „prelomiti“. U narednih nekoliko nedelja od dana kada ih kupite, nosite ih povremeno kako bi se polako oblikovale po vašem stopalu i kako biste izbegli nelagodnost i nepotrebne žuljeve i rane po stopalima. U prvih pet, šest nošenja ne bi trebalo da nosite nove cipele više od nekoliko sati. Jednom „prelomljene“ biće udobne zauvek i moći ćete da ih nosite godinama.

nove-cipele-odrzavanje

Odmor za nove cipele

Odupreti se izazovu da nove cipele nosite svaki dan jeste teško ali je dobar savet. Nove cipele trebalo bi da odmaraju posle svakog nošenja. Na taj način se koža opušta i oblikuje prema stopalu.  Stručnjaci savetuju da između nošenja prođe bar jedan dan, idealno bi bilo nositi ih tri puta nedeljno.

cipele

Dnevna nega

Često se novim cipelama ponosimo ali na kraju dana ih zaboravimo. Malo truda pokazaće rezultate na duže staze. Posle svakog nošenja lagano iščetkajte cipele kako biste otklonili prljavštinu i ubacite uloške za cipele. Ako nemate drveni model uložaka, nabavite jedan par jer će vam koristiti. Drvo, naročito kedar, apsorbuje znoj i vlagu i smanjuje mirise na minimum, čuva kožu i održava oblik. Ukoliko posle svakog nošenja umetnete drvene uloške, cipelama ćete produžiti vek trajanja na mnogo, mnogo godina.

glancanje-cipela

Gde ih čuvati

Nakon što stavite uloške u cipele, odložite ih na suvo mesto na kome nema svetlosti, poželjno bi bilo u posebnu platnenu torbicu kako na njih ne bi padala prašina. Ako vam sve to zvuči kao pružanje previše pažnje paru cipela, makar izbegavajte da ih odlažete u plastične kese jer se mogu lako ubuđati.

Ako vas zanima jeftina DIY alternativa za uloške, stavite unutra klupko maramica, nikako novine. Takođe kao alternativu, možete ih držati u kutiji u kojoj ste ih i kupili.

drzac-za-cipele

Poliranje

Nije samo ljudska koža ta kojoj je potrebna nega nakon dugog dana. Za cipele koje se nose nekoliko puta nedeljno, potrebno je polirati ih bar svakih desetak dana. Zapamtite da pored vraćanja izgubljenog sjaja, tako negujete kožu cipela i sprečavate pucanje.

Greška koju mnogi prave je da sređuju cipele pred izlazak, što je naravno greška. Nanesite kremu i ostavite cipele nekoliko sati kako bi u njih prodrla do kraja, nakon toga ih očetkajte i poprskajte sprejem za sjaj.

Što više vremena i truda uložite u negu cipela, više će vam se i vratiti. I zaista izreka „brinite o svojim cipelama  i one će brinuti o vama“jeste istinita.

imalin-za-cipele