Odelo po meri - vodič pri odabiru

odelo-po-meri

Faktori koje bi trebalo da razmotrite pre nego što se odlučite na ovaj korak

Pre dosta godina, naši preci imali su tu sreću da je sva, ukoliko ne sva  a onda bar većina garderobe koju su nosili bila ručne izrade. U to vreme takav način izrade nije bio smatran luksuzom kao što je to danas slučaj. Odelo po meri je retko, i u današnje vreme, sem ukoliko niste izuzetno finansijski obezbedjeni, veoma skupa investicija. Razlog tome je jednostavan – uz uspon masovne industrije i proizvodnje ovaj zanat izumire, uz široku nepopularnost među mlađim generacijama. Ipak, ukoliko se odlučite da jedno takvo odelo uvrstite u svoj garderober, evo nekoliko malih saveta i uputstava koji vam mogu biti od pomoći.

SVRHA

Krojač će vas uvek upitati zbog čega šijete odelo po meri kako biste mu pomogli oko odabira najboljeg stila za vas. Razloga može biti više poput venčanja, svečane večere ili čak ukoliko želite da častite sebe nakon poslovnog unapređenja na primer. Koji god da je razlog u pitanju, budite sigurni da će vaš krojač hteti da zna u koju svrhu za vas šije odelo.

sako-po-meri

MATERIJAL

Ova stavka ide ruku pod ruku sa razlogom zbog kog ste se i odlučili na šivenje. Letnja odela izrađuju se od veoma različitog materijala od odela za zimski period, pa unapred znajte kako želite da izgledate i kako želite da se osećate. Ukoliko ste nesigurni u vezi sa odabirom odgovarajućeg materijala za datu sezonu, posavetujte se sa svojim krojačem, sigurno ćete dobiti savet profesionalca.

materijal-za-odelo

IZRAČUNAJTE TROŠAK

Budite pažljivi, cena se utvrđuje pre nego što se krene u samu izradu odela, tako da budite 100% sigurni šta sve izrada odela podrazumeva. Ukoliko je u pitanju poznatiji brend, za čiju ste satnicu i način rada i probi sigurni, onda otprilike možete da izračunate cenu koja će vam se tražiti za ovu uslugu. Ipak, uradite domaći zadatak i proverite cene materijala sami. Ukoliko su pak cene znatno niže od očekivanih, velike su šanse da krojači možda nisu toliko autentični.

musko-odelo

KROJ

Bez obzira da li birate krojača nekog od svetski poznatih brendova ili se odlučite za lokalnog krojača, bitan faktor koji može napraviti znatnu razliku jeste kroj. Razmislite o različitim krojevima, među koje se najčešće ubrajaju britanski i italijanski kroj – oba odlična kroja ali veoma različita tako da je vrlo verovatno da ćete uvek preferirati jedan od dva pomenuta. Više informacija možete dobiti od svakog krojača koji će vam pomoći i pri donošenju konačne odluke.

kroj

PROMENA IZGLEDA

Ukoliko ste tek krenuli na dijetu ili odlučili da više pažnje posvetite ishrani i vežbanju, sačekajte sa šivenjem odela sve dok ne budete u potpunosti srećni sa time kako izgledate i sve dok ne odlučite da taj izgled i zadržite. Takođe bi valjalo razmotriti ideju da investirate u odelo šiveno po meri kao dobru motivaciju da ostanete u formi duži vremenski period.

plavo-odelo

NEGA ZA ODELO PO MERI

Ne nosite svoje odelo na hemijsko čišćenje ukoliko ne morate, dakle sem kada su u pitanju vidljive i jake fleke. Odelo se može tretirati  parom ukoliko je potrebno  osvežiti ga ali generalno važi pravilo da hemijsko čišćenje uništava tkaninu. Odelo je bitan komad garderobe i mora se čuvati i održavati u dobrom stanju što je duže moguće.