Održavanje košulja

odrzavanje-kosulja

Održavanje košulja mora biti besprekorno kako bi one dugo trajale. Kako biste izbegli oštećenje košulja, preporučujemo vam ručno pranje, ili mašinsko na niskim temperaturama (na 30 °).

Kada mašinski perete veš, nemojte mešati bele košulje i šarene košulje. Da biste očuvali teksturu i boju tkanine, perite košulje izvrnute i zakopčane. Ukoliko se fišbajni (mali plastični elementi koji čuvaju oblik kragne) vade, tj. ukoliko nisu zašiveni u kragnu, onda je preporučljivo da ih izvadite pre pranja kako se ne bi izgubili ili deformisali. Ukoliko je moguće, uključite blago centrifugiranje.

Ako se radi o košulji koja ima bele manžetne i kragnu, očistite ih belom vlažnom krpom pre pranja. Ako želite da uklonite sive fleke od znoja koje se često pojavljuju na unutrašnjoj strani kragne, postoji nekoliko rešenja, koristite – vlažnu krpu natopljenu sapunom ili šamponom za masnu kosu, ili mešavinu sode bikarobe i belog sirćeta. Da biste izbegli mrlje, nikada ne stavljajte parfem ili dezodorans direktno na košulju.

Za kraj, nikada ne koristite izbeljivač. Za crne košulje koristite deterdžent namenjen tamnim tkaninama, tako ćete duže zaštititi boju i izbeći fleke od jakog deterdženta.

Kada je čišćenje gotovo, ipak pred vama stoji sušenje i peglanje tokom kojih vaše košulje mogu biti oštećene ukoliko se ne prodržavate uputstva. Nikad ne sušite košulje u mašini za sušenje veša kako biste izbegli skupljanje tkanina i ružne prevoje koji se teško peglaju. Kad je košulja oprana, okačite je o plastični ofinger da se osuši. Ukoliko je košulja u boji, izbegavajte da je sušite na jakom suncu kako tkanina ne bi posvetlela.