Pakovanje garderobe za put - Šta sve treba da znate?

pakovanje-garderobe

Sa prazničnim danima dolaze na red i putovanja i obično se nekoliko dana pred put postavlja pitanje – kako se spakovati za put? Na to pitanje nije lako dati odgovor iz više razloga: pitate se šta poneti a šta ne, razmišljate kako sve to da spakujete u kofer i pre svega imate onaj neprijatan osećaj da ste nešto zaboravili – ukoliko se pronalazite ovde, ukoliko se upalila lampica u Vašoj glavi, nastavite da čitate tekst i otkrićemo Vam 5 malih trikova koji pomažu u ovakvim situacijama i objasniti vam kako se spakovati za put.

Razmislite o tome unapred!

Prvo i osnovo pravilo je da pakovanje treba započeti na vreme. Možda to deluje kao banalni savet, ali zaista pomaže pri uštedi prostora u koferu! Ukoliko se pakujete u pet do dvanaest, vrlo je verovatno da ćete vršiti nasumičan izbor, bez ikakvog reda ne vodeći računa o prioritetima. Od velike koristi može biti i detaljan spisak potrebnih stvari. Uvek se prvo uverite da ste spakovali najneophodnije stvari: novac, dokumenta, ključeve, lekove, proizvode za ličnu higijenu i naravno – adekvatnu odeću.

Odelo ne čini čoveka…. ali čini turistu!

Drugi savet za pakovanje kofera je taj da treba odabrati odeću koja je u skladu sa klimom i godišnjim dobom zemlje u koju idete. Možda se sad pitate – a kako u tom slučaju izbeći da odlazak na odmor postane prava selidba? Uvek je bolje poneti nekoliko odevnih predmeta koji mogu da se kombinuju na više načina. Isto pravilo važi za boje, odaberite neutralne boje koje mogu lako da se upare i koje su adekvatne za više prilika. Čak i ukoliko bi temperatura trebalo da bude visoka, nije na odmet poneti i neki džemper sa dugim rukavima, u slučaju da Vas vreme iznenadi. Ista, samo obrnuta stvar važi ukoliko planirate da idete na drugi kraj planete.

Od glave do pete

Ukoliko se bojite da ste nešto zaboravili, zašto ne biste poređali stvari po krevetu prateći delove tela? Na primer, ako se pakujete za more, neophodno je da ponesete šešir, naočare, kremu, četkicu, brijač… Za gornji deo tela Vam trebaju majice, košulje, dezedorans, krema za sunčanje… i tako dalje, sve do stopala. Još jedan dobar način da se spakujete jeste taj da imate na umu šta ćete raditi tokom odmora dan za danom. Da li ste imali na umu eleganti događaj? Putovanje automobilom? Jednostavan dan na plaži? Šta Vam treba za ove prilike? Predmeti koji se najčešće zaboravljaju a veoma su potrebni jesu: četkica za zube, kupaći kostim, punjač za mobilni telefon – dakle, imajte ih na umu i zabeležite ih sebi kao podsetnik.

Dodatno mesto za suvenire? – Evo kako!

Kako će Vam trebati nešto dodatnog prostora za suvenire koje će te sigurno kupiti dok ste na putu, vrlo korisna strategija bi bila ta da na put sa sobom ne nosite velika porodična pakovanja kupki, šampona, losiona i sl, već manja praktična pakovanja koja su namenjena putovanjima. Ona će Vam dodatno uštedeti prostor u koferu i svakako će Vaš prtljag biti znatno lakši.

Na greškama se uči

Poslednji savet u nizu je taj da kada se pakujete – setite se poslednjeg putovanja na koje ste išli. Ne radi se o mentalnoj vežbi koju izvodite u dokolici, već o vrlo jednostavnoj i efikasnoj strategiji koja Vam pomaže da se setite manje korisnih ili potpuno beskorisnih stvari koje ste prethodni put nosili sa sobom. Nosili ste masku za ronjenje i koristili ste je samo jednom za cele dve nedelje? Pre nekoliko godina ste išli na planinu i u povratku ste shvatili da je ručna lampa ostala na dnu kofera sve vreme? Onda nema dileme – te stvari nisu vredne da ih nosite sa sobom!

Bonus saveti za pakovanje garderobe

Danas putujemo češće nego ikad, poslovno i privatno a ograničenja težine prtljaga često nam zadaju glavobolje. Čuvanje i pakovanje garderobe koju nosite sa sobom na put, ukoliko želite da ostane u dobrom stanju kroz brojne taksije, vozove i avione, jeste težak zadatak.  Evo nekoliko trikova kako da sačuvate garderobu pri stalnom pakovanju i raspakivanju a da pritom na put ponesete sve što ste naumili.

Cipele

Počnimo sa težim komadima garderobe koji bi trebalo da se nađu na dnu kofera  a to su upravo cipele. Kako biste ih sačuvali od ogrebotina i mogućeg ulubljivanja koristite posebne kese za cipele. Većina proizvođača cipela ih ima u ponudi ali možete ih lako kupiti i putem interneta. Setite se da spakujete i malo pakovanje kreme za cipele i sprej za impregnaciju kože koji vam najverovatnije neće biti ni potrebni ali ukoliko budu, bićete zadovoljni što ste se setili da ih ponesete.

cipele

Odelo i ručni prtljag

Ukoliko možete  pokušajte da dragocenije komade odeće nosite u vidu ručnog prtljaga dok ste u avionu. Na taj način sprečićete gužvanje odela sa ostalom garderobom i formiranje nepotrebnih brazda i neravnina. Neispeglano i izgužvano odelo nikada neće dobro izgledati bez obzira ko ga nosi. Ukoliko ovo ipaknije opcija za vas pokušajte da ga što je pažljivije moguće spakujete u kofer. Postoji i mali trik za savijanje sakoa: počnite sa povlačenjem naramenica na spolja povlačeći obe strane jednu ka drugoj , uvucite rameni deo jedan i drugi i pažljivo savijte sako od vrha ka dnu. Na taj način ostatak sadržine kofera neće uticati na spoljašnju tkaninu sakoa. Možete takođe biti izuzetno pažljivi i saviti sako u posebnu kesu pa ga tek onda dodati među ostatak garderobe. Pokušajte sa savijanjem garderobe u rolnu kako ne biste pravili nabore i gužvali ostatak sadržine kofera a takav način savijanja  može vam znatno olakšati pakovanje.

pakovanje-odela

Gužvanje koje zadaje glavobolje

Bez obzira koliko pažljivo složite i savijete garderobu, teško da se gužvanje može izbeći. Ukoliko u hotelskoj sobi nemate peglu, jednostavno okačite odelo na ofinger i stavite ga u kupatilo dok se tuširate, zatvorite vrata i para će ubrzo ispraviti neravnine na tkaninini. Drugo, ukoliko imate peglu a treba da ispeglate delikatnije materijale poput svilene kravate ili odela, prekrijte ih peškirom i nežno pređite peglom preko površine, nabori će nestati a tkanina ostati neoštećena.

kosulja

Na povratku…

Pakovanje za povratak kući može biti nezgodno naročito ukoliko pakujete dodatnu garderobu koju ste na putovanju kupili. Svi smo već bar jednom bili u sledećoj situaciji – sedite na krevetu u hotelu gledajući u pretrpan kofer koji ne možete da zatvorite misleći se kako je sve bilo u redu pri prvom pakovanju a odjednom bez ikakve dodatne garderobe kofer je nemoguće zatvoriti. Uvek ćete imati nekoliko komada prljave garderobe kojima sledi pranje odmah pri povratku. Nemojte ih smotati u lopticu i ubaciti u kofer jer će zauzeti previše mesta. Savijte ih ili srolajte kao da su čiste ali stavite podalje od čiste garderobe ili najbolje odložite u kesu (izbegavajte plastične kese pošto zadržavaju vlagu i generalno nisu dobre za vašu garderobu).

pakovanje-kosulje

Bitni dodatni saveti

Spakujte četku za odelo jer ne postoji ništa gore od nakupljenih dlaka i viška tkanine na tamnom sakou. Četka će biti od koristi i za vunene tkanine. Spakujte  malu flašu deterdženta i mali pomoćni set za šivenje; odelo bez jednog dugmeta definitivno će privući pažnju i neće izgledati uredno na bitnom poslovnom sastanku ili večeri sa klijentima.  Iako ne želite da se bavite pranjem garderobe na putovanju, ipak se uvek može  desiti da isprljate ili prospete piće po odelu ili kravati i ne želite da čekate da se vratite kući kako biste skinuli fleke. Iskoristite lavabo ili kadu kako biste potopili garderobu preko noći u hladnu vodu i okačite ih ujutru kako bi se prirodno osušile. Samo budite sigurni da ste proverili deklaraciju na kojoj uvek stoji uputstvo za pranje pre tretiranja garderobe,a kao poslednju opciju možete iskoristiti i usluge hemijskog čišćenja ukoliko je hotel ima u ponudi ali budite na oprezu jer cene njihovih usluga često jesu visoke.

pakovanje-odece