Peglanje košulje - kako se pegla košulja?

peglanje-kosulje

Nema razloga da pribegavate sintetičkim košuljama umesto pamučnim samo zato što pamuk zahteva peglanje. Peglanje košulje može biti jednostavnije nego što mislite. Investirajte u dobru peglu na paru i dasku za peglanje i pratite ove jednostavne savete i uskoro ćete imati savršeno ispeglanu košulju od kragne do manžetne.

Kako se pegla košulja – Upustvo za peglanje košulje

Uvek peglajte košulju dok je malo vlažna. Možete je izvaditi iz mašine za sušenje pre nego što je potpuno suva, ili je možete naprskati naknadno sprej bočicom. Isto tako, u tu svrhu može poslužiti i para iz pegle, kojom ćete nakvasiti košulju dok peglate.

Konsultujte uputstva na ušivnoj etiketi da biste naštelovali odgovarajuću temperaturu na pegli. Počnite da peglate od kragne, počevši od unutrašnje strane i to od ivica ka centru i ponovite postupak sa spoljašnje strane.

Postavite rameni deo na dasku za peglanje. Ispeglajte rameni deo od rukava do centra leđa, ispeglajte sve nabore ne leđima, ponovite postupak na drugom ramenu.

Položite rukav na dasku za peglanje i ispeglajte unutrašnjost i spoljašnjost manžetne. Pažljivo peglajte oko dugmića vrhom pegle vodeći računa da ih ne oštetite. Popeglajte rukave počevši od zadnje strane, ponovite postupak sa drugom manžetnom i rukavom.

Ispeglajte oba prednja dela od vrha do dna, a onda ispeglajte obe zadnje strane. Na kraju ispeglajte i deo oko rupica i dugmića, vodeći računa da ih ne oštetite.

Proverite da li je sve dobro ispeglano i da li ima nekih nabora, ukoliko je potrebno, koristite paru da ih sredite.

Nakon što ste ispeglali košulju, okačite je na drveni ili plastični ofinger da bi ostala ispeglana.

Zbog čega je važno peglanje košulje?

Peglanje košulje omogućiće vam da postignete uredan i elegantan izgled u svakoj prilici. Lepa i kvalitetna muška košulja može doći do izražaja tek ako je dobro održavana. Za početak, odaberite kvalitetnu pamučnu košulju, koja će vam biti prijatna za nošenje, a peglanjem joj podarite izgled kao iz izloga.

Peglanje košulje omogućava odeći da uvek izgleda sveže, novo i čisto. Naročito u poslovnim prilikama, važno je da odajete utisak čoveka koji je disciplinovan i pedantan, koji vodi računa o svom imidžu. Pedantnost je osobina koja je itekako poželjna na svakom radnom mestu, zbog čega nemojte zaboraviti da opeglate košulju kada idete na razgovor za posao.

Opeglana košulja ostaviće upravo ovakav prvi utisak. Važno je održavati odeću i zbog sebe, a ljudi će to znati da cene i van radnog mesta. Peglanje pored estetske, ima i važnu higijensku ulogu, budući da visoke temperature ubijaju poslednje mikrobe poput bakterija i grinja iz tkanine nakon pranja.

Ovo je još jedan razlog zbog kog ne bi trebalo da kupujete sintetičke košulje, već isključivo košulje od prirodnih materijala kao što je pamuk, naročito kada je reč o svakodnenvnom nošenju. Pamuk daje koži da diše, i upija višak vlažnosti, zbog čega ćete sigurno osetiti razliku pri znojenju onda kada ste u pamučnoj i sintetičkoj garderobi.

Nadamo se da će vam naši saveti iz teksta biti korisni u budućnosti, te da će vam olakšati proces kakav je peglanje košulje. Srećno!