Pitti Uomo stil

pitti-uomo
Ukoliko za londonsku modnu scenu kažemo da je stalno u fazi promene, onda za Pitti Uomo, najvažniju svetsku platformu namenjenu muškom oblačenju i novitetima na muškoj modnoj sceni, možemo reći i mnogo više. U stalnom pokretu, uvek sa novim idejama, ova italijanska platforma uvek prikazuje nešto novo, zanimljivo i drugačije, nekada toliko drugačije da se većina muškaraca ne bi usudila da nešto tako i obuče.

Kombinovanjem rasparnih odela, dezena i šarenih košulja, Pitti Uomo muškarci nisu poznati po potčinjenom stilu. Eto razloga zašto svetska modna scena treba da zaviri i možda pozajmi ideje Pitti Uomo muškaraca.

Vođeni savetima Pitti Uomo muškarca evo ka čemu treba težiti:

Džepna maramica kao centar odevne kombinacije

Da li smo ikada imali prilike da vidimo da džepna maramica izgleda ovako dobro? Verovatno ne. Biranje maramice za odelo verovatno je poslednja stvar koja je na umu muškarca onda kada bira kombinaciju koju će toga dana obući. Za mnoge to je jednostavno, bezlično parčence tkanine koje lenjo i bez pažnje ubacujemo u džep sakoa.

Ovde se ipak obraća pažnja na detalje, a džepna maramica je jedan od najbitnijih modnih dodataka. I nisu u pitanju samo paisley ili polka dezeni (sa sitnim ili krupnim tačkama), već raznovrsne boje, kombinacije i šare uvek dolaze u obzir.

dzepna-maramicaPažljivo sa kariranim dezenom

Korišćenje kariranih dezena u šivenju je veoma moćna stvar. Naročito kada su muška odela u pitanju. Veoma su dinamična i zanimljiva i uvek će brže privući pažnju okoline u odnosu na jednobojna odela, koja su manje ili više na prvi pogled uvek ista – siva ili teget.

Ali kako je Volter jednom rekao – „ Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost“, što primenljivo na modni svet doslovno znači – oprez pri kombinovanju kariranih dezena. Ako izaberete odelo neutralne baze, svetlo plava kao kontrast je odličan izbor. Vodite se ovim primerom i bićete za svoju okolinu melem za oči.

karirano-odeloBudite odvažni

Plava muška odela su često vrlo komplikovana za kombinovanje. Ukoliko ne želite da izgledate kao štrumpf, a teget i tamno plave nijanse su vam odavno dosadile, najbolji izbor može biti kobalt plava. Svetlija je od klasične teget nijanse ali ne toliko svetla poput na primer azurno plave.

Takođe bi bilo dobro da razmotrite izostanak kravate. Kombinovanje odela ove boje sa kravatom nekog naročitog dezena može biti trnovit ali siguran put ka lošem stilu.

Konačno, osunčajte se. Jake boje najbolje dolaze do izražaja pri susretu sa tamnim podlogama, pa ako ste planirali da za sebe skrojite ili kupite ovakvo odelo, učinite to pri povratku sa mora ili planine za dodatan efekat.

plavo-odeloKombinovanje neutralnih boja

Pogledajte fotografiju ispod. Da li primećujete nešto drugačije?

Da, muškarac ne gleda pravo u objektiv fotoaparata. On ne zuri pravo u nas upravo zato što je veoma „cool“. Baš kao i outfit koji nosi. Već smo ranije pisali o tome, ali nije na odmet podsetiti se – neutralne boje i nijanse uvek se dobro kombinuju.

neutralne-bojeRoze. Zaista?

Ako volite da se šepurite svojim domišljatim odevnim kombinacijama ili jednostavno samo volite da eksperimentišete i uživate u tome, treba biti pažljiv. Ali sigurno je da ne mora svako šepurenje kreativnošću otići predaleko i postati kič. Iako većina nas voli da upire prstom u ovakve primere odevanja, ima onih koji znaju kako da privuku svu pažnju u prostoriji i istovremeno izbegnu kritiku.

Baš kao i duo sa fotografije. Opet – pastelna nijansa sakoa uz isto takve pantalone pun su pogodak. Roze njanse slažu se dobro i sa zasićenim, tamnijim nijansama. Pogodak su i šeširi koji u okviru ove dve kombinacije izgledaju baš kako treba.

roze-kombinacijeSukob dezena

Ne verujte uvek svemu što pročitate. Bezbrojni modni vodiči i rasprave na forumu ne moraju uvek biti i nisu uvek u pravu. Utvrđena pravila o kombinovanju različitih dezena ne postoje.

Jedini pravi test putem kog možete utvrditi da li se dva različita dezena dobro slažu, jeste da ih zajedno obučete i vođeni svojim ukusom i okom odlučite. Jedino „pravilo“ koje bi valjalo imati na umu jeste da ne bi trebalo da se od glave do pete obučete u različite dezene. Birajte pametno i kombinovanje ograničite na jednu polovinu siluete.

kombinovanje-dezenaPobedite vrućinu

Sigurno ste se do sada bar jednom upitali, kako to da svi oni muškarci sa brojnih reklama i fotografija izgledaju tako dobro obučeni od glave do pete i na 30 stepeni. Možda su rođeni takvi? Ili je u pitanju tkanina od koje je gareroba sašivena.

Za letnje periode, pamuk i lan su uvek najsigurnija opcija, kao i ostale lagane tkanine koje ostavljaju prostora koži da „diše“. Dodatni savet: zavrnite rukave košulje ili nogavice pantalona za dodatnu ventilaciju.

U zimskim mesecima najbolji savet je slojevito oblačenje kako biste izbegli preznojavanje u dobro zagrejanim ili zagušljivim prostorijama,a i dalje izgledali u skladu sa prilikom.

savijene-pantaloneDrugačiji i smeli

Iskreno, u velikom broju slučajeva prikazani outfit na fotografiji ispod bio bi potpuni promašaj. Lagana kabanica, majica sa printom (koja verovatno ima kratke rukave), par „penzionerskih“ pantalona ravnog kroja i patike. Samo čitanje navedenog bez pogleda na fotografiju ne obećava mnogo zar ne?

Ali, iz ma kog razloga (možda je do brade…?), ovakav izgled ponekad „pali“.  Uprkos svemu, jarka boja majice ispod militantnog kaputa unosi radost i svežinu u celu kombinaciju, a dodatak pantalona donosi opuštenost i nagoveštaj relaksiranog dana.

maslinasto-zeleni-mantilPatike i odelo nisu zločin

Od svih trendova  koje smo do sada pominjali ova kombinacija možda izgleda najčudnije ali se sve češće primenjuje. U teoriji, kombinovanje nečega što je u potpunosti otmeno sa nečim što je u poslovnom svetu veliko no-no nikako ne bi moglo da izgleda dobro zajedno. U praksi se ipak pokazalo i dokazalo kao jedno od najuspešnijih kombinacija modnog sveta.

Muška torba

Bilo velika ili mala trebalo bi da je imate. I nosite. Na fotografiji ispod, boja torbe odlično je uklopljena uz mornarski plavo odelo i sako sa duplim kopčanjem. Dobro uklopljena torba može biti odličan modni dodatak koji ne morate da ćušnete negde sa strane onog trenutka kada želite da se fotografišete. Pravi odabir upotpuniće odevnu kombinaciju i podići izgled na novi nivo.

Lekcija ili savet? Kupite torbu koja se najbolje uklapa uz vaš stil oblačenja, ne jednu torbu oko koje je potrebno naknadno nadograditi čitav garderober.

torba