Plavi džins i njegov šarm

plavi-dzins

Tradicionalni plavi džins, i to model sa pet džepova, definitivno predstavlja najpoznatije pantalone među muškom garderobom, i odevni predmet koji svaki muškarac mora imati u svom ormanu bez obzira na godine i životni stil.

Veruje se da su italijanski moreplovci bili ti koji su prvi na sebe obukli ove pozate radničke pantalone izrađene od plave tkanine, kada su prevozili materijale iz Francuske u Ameriku. Čak  su nošene i za vreme „Pohoda hiljade“ – vojnog pohoda koji je 1860.godine predvodio čuveni revolucionarni general Đuzepe Garibaldi. Ipak, 1873.godine Levi Štraus i Džejkob Dejvis pretvorili su ovaj odevni predmet u istorijski i ekonomski slučaj, i čak započeli svoju proizvodnju na industrijskom nivou. Jedan od najpoznatijih modela i dalje je „Levis 501“ i smatra se odličnim, „par excellence“ džinsom, najviše zaslugom Endija Vorhola koji je bio jedan od najvernijih fanova ovog modela i prvi ga uklopio uz blejzer i košulju, time stvarajuči kreativan i inovativan izgled za to vreme.

Od tada, džins je pratio kurs istorije, prilagođavajući svoj stil socijalnim, estetskim i kulturnim trendovima i nikada nije izlazio  iz mode. Simbol je slobode, nekonformizma i buntovništva, naročito za vreme 50ih i 60ih godina. Potom su ga veliki modni brendovi uzeli u obzir i transformisali ga u moderan i andergraund komad, često obogaćen i ulepšan aplikacijama, iscepanim delovima, zakrpama, printovima i drugim različitim materijalima.

Bez sumnje, danas je ovaj model sa pet džepova pravi kult na muškoj modnoj sceni, savršen za svaku vrstu stila i izgleda. Ono što nekima predstavlja prepreku jeste kako ga kombinovati uz ostatak garderobe. Najpre, bitno je izabrati pravu veličinu, preuski kao ni preširoki modeli se ne preporučuju. Ukoliko odabir padne na moderan ali jednostavan izgled, trebalo bi ibegavati ekstravagantne modele i odabrati klasičan kroj.

Što se tiče kombinovanja sa drugom odećom, klasika bi najčešće bila plavi džins, ali čak i „vintidž“ i „isprani“ modeli dolaze u obzir, sa belom košuljom laganog materijala. Uz rolku, čak i jarkih boja, i blejzer, postiže se prijatan a šik efekat, dok oni koji se usuđuju da eksperimentišu sa kontrastima, mogu uklopiti džins uz košulju i kravatu, ili možda čak i uz prsluk i leptir mašnu za dašak originalnosti.