Pravila za nošenje crne kravate

crna-kravata

Pravilo koje se u Srbiji ne praktikuje često dok je u Evropi i Americi zastupljenije jeste navođenje dress koda na pozivnici za određeni događaj. Kada biste dobili jedan takav poziv na kome je jasno naznačen način odevanja kako biste mogli da prisustvujete događaju ili ceremoniji, najverovatnija reakcija bi bila blaga modna panika. Javila bi se pitanja poput: „šta obući? Koje boje? Koji stil? Kakve cipele?“ Još ako na pozivnici stoji natpis „obavezna crna kravata odnosno obavezno formalno odevanje“, onda ste u problemu. Jer šta to zapravo znači? Da li to znači doći samo u crnom?

kluni

 

Takva naznaka na pozivu koji ste dobili znači samo jedno a to je da je svečano, takozvano formalno, crno odelo obavezno. Domaćin vas zapravo na ljubazan način obaveštava da bi bilo najpoželjnije ukoliko biste došli u smokingu. Smoking iako uvek iste boje, ne mora biti dosadan i jednoličan. U naročito svečanim situacijama, prisustvu na večerama i koktelima, od muškarca se očekuje otmen, prefinjen, elegantan i ozbiljan izgled. To ćete najbolje i najlakše postići ukoliko na pažljiv način odaberete i uklopite gornji i donji deo odevne kombinacije. Evo nekih ideja koje daje „Moss Bros“, poznati britanski brend specijalizovan za muško svečano odevanje.

SAKO

Sve počinje sa sakoom koji želite da obučete. Uverite se da kupujete kvalitet kako bi vam trajao tokom godina koje slede upravo zbog činjenice da ga verovatno nećete oblačiti često. Možete birati različite teksture i tkanine ali su to najčešće moher tkanina i barathea vuna. Moher je vrsta fino češljane vune koja se dobija od dlake angora koze. Materijal je trajan, otrporan i lako se boji a poseduje i dobre termoizalocione osobine stoga su komadi garderobe izrađeni od ovog materijala pravi predstavnici otpornosti i dugotrajnosti. Crna boja je zastupljena u 99% slučajeva ali često se dozvoljava i ponoćno plava odnosno teget varijanta. Somot takođe može biti jedna opcija ali nije toliko zastupljen i prihvaćen.

crna leptir masna

REVER

Postoje razne vrste ali najčešći su zasečeni, takozvani „notch“ reveri pogodni za ozbiljan poslovni izgled, ali modni stručnjaci za formalni smoking češće predlažu  vrstu „peaked“ revera. „Notch“ rever ima zasek na mestu gde se spajaju gornji i donji deo i to najčešće pod uglom od 75 stepeni.„Peak“ rever (potiče od engleske reči peak – špic, vrh) jeste vrsta revera sa oštrim zasekom i ivicama. Najčešće se šije uz smoking kao forma koja doprinosi ozbiljnosti i eleganciji, naročito zbog V oblika koji formira u predelu grudi. Naravno postoji još vrsta revera poput takozvanog „shawl“ revera koji nema zaseke već samo kružnu formu oko ivica sakoa te se stoga nalazi na ležernijim i jeftinijim modelima sako. Ono što je na vama jeste da naučite kako da ih nosite i izaberete onu koja vam najviše odgovara.

LEPTIR MAŠNA

Budite pažljivi pri odabiru leptir mašne ili kravate jer iako sitan detalj često može da uništi celokupan izgled. Možete se držati tradicionalnosti i izabrati klasičnu crnu svilu ili kravatu istog materijala od kog vam je sašijen sako. Ukoliko ste pak avanturisti duhom možete osvežiti stil i eksperimentisati bojama. Nemojte se sramiti ukoliko još uvek ne znate kako da vešto vežete kravatu, u eri interneta i youtube-a uvek možete naći video i vežbati.

leptir masna

KOŠULJA

Bela košulja, klasik koji ne zastareva ali postoji još opcija. Postoje i različite vrste kragni kao i plisirani modeli košulja koji odlično izgledaju sa pojasom, sa crnim sitnim dugmićima ili dugmićima koji su sakriveni ispod tkanine. Sve se svodi na lični izbor i preferencije onog ko košulju nosi. Crna dugmad, plisirane košulje i duple manžetne su tradicionalnija opcija.

PANTALONE

Izbegavajte plisirane pantalone i podvrnute nogavice na crnim otmenim odelima. Odela koja se nose u sklopu smokinga imaju satensku tanku traku bočnom stranom nogavice i naravno džepove sa obe strane.

CIPELE

Najosnovniji model cipela koji se slaže uz smoking su crne kožne cipele. Uvek ih dobro ispolirajte i sredite pre nošenja. Ukoliko pak imate pozamašniji budžet, dobra ideja je investirati u par formalnih večernjih cipela. Posoje različiti stilovi koje nude različiti brendovi, sa satenskim pertlama ili visokim sjajem.

crne cipele

MODNI DODACI

Pojas u vidu tkanine koja se nosi oko struka preko košulje može biti zanimljiv dodatak večernjem izdanju ali se danas smatraju po malo zastarelim. Kaiš se po pravilu ne nosi na smoking, pa je stoga veoma bitno kupiti pantalone koje vam savršeno pristaju.

Što se satova tiče, birajte klasičan sat minimalističkog dizajna sa crnim kožnim kaišem. Ostale opcije uključuju i dugmad za manžetne, bele džepne maramice i broševe.

aksesoar

Gore pomenuti saveti i naznake samo su neki od mnogih kada govorimo o crnom svečanom odelu. Ono što se takođe može desiti jeste da vaš domaćin u pozivu specificira šta želi od vas. Od vas se može tražiti da izrazite svoju kreativnost i doprinesete nekom novinom u okviru formalnog oblačenja, što znači da imate priliku i više prostora da izrazite svoju kreativnost i ličnost i eksperimentišete.

Postoje i situacije kada će vam biti navedeno da se pojavite u svečanom odelu ali to ne mora nužno podrazumevati smoking.

Svečano odevanje je elegantno i prelepo. Kada obučete takav komad garderobe osećate se prefinjeno i posebno. Ali zapamtite da je vaše samopouzdanje ono što vas izdvoja iz gomile i bilo kog skupa na kom su skoro svi, osim žena, odeveni na isti način.

crno odelo